KOBİDER Başkanı Özgenç; “Merkez Bankası Faiz İndiriyor, Bankalar Bildiğini Okuyor!”

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, “Merkez Bankafaizleri düşürüyor ama özel sektör bankacılığı bunu uygulamıyor. Bazı bankalar yaklaşık yüzde 30 civarında kredi kullandırıyor. Ekonomi yönetiminin acil olarak bu konuya bir çözüm bulması lazım." dedi. 

KOBİDER Genel Başkanı Nurettin Özgenç, "Merkez Bankası, peyderpey politika faizini indirmeye devam ederken, bankalar cephesinden bu indirimleri takip eden herhangi bir adım gelmemesi düşündürücüdür.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz indirimindeki haklı ısrarıyla Merkez Bankası politika faizinde indirime devam ediyor, lakin bazı bankalarda mevduat faizleri aynı kalırken, ticari kredi faiz oranlarında ise düşmek bir yana yükseliş gözleniyor. Özel sektör bankacılığı ise ihtiyaç, ticari ve konut kredilerinde faiz oranlarını arttırdığı görülüyor.

KOBİ’lerin ayakta kalması için kredi şart

Merkez Bankasının faiz indiriminin kredilerde beklenilen düşüşü sağlamadığı için  KOBİ'ler kredi alamıyor. Faiz oranlarının düşmesinden dolayı bankaların küçük ve büyük işletmelere düşük faizli kredi vermeleri sağlanmalı. Şayet bu sağlanamıyorsa, o zaman faiz indiriminin reelde bir anlamı kalmıyor. KOBİ’ler ticari faaliyetlerini sürdürebilmesi, istihdam sağlayabilmesi ve ülke ekonomisine katkıda bulunabilmesi için kredi almak zorundadır.

KOBİ bankacılığı’ söylemi havada kaldı

Biz KOBİDER olarak; sahada yaptığımız çalışmada 'faizler indirildi siz neden uygulamıyorsunuz?diye banka yetkilerine sorduğumuzda; ekonomi piyasasının riskli olduğunu, tedbir amaçlı kredi faizlerini yüksek tuttuklarını söylüyorlar.

Dolayısıyla yüzde 14’lük politika faizi maalesef reel sektöre yansımıyor. Kredi faizlerinin yüzde 30 civarında olması reel sektör için olumsuz bir durumdur.

Ayrıca bazı bankaların reklamını yaptıkları ‘KOBİ bankacılığı’ bu olmamalı. Söylem ile eylem çelişmemeli. Kaldı ki; bazı bankaların, 'KOBİ bankacılığı yapıyoruz' söylemlerini uygulamalarında göremiyoruz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.