Öne Çıkanlar galatasaray bugünün gündemi gündem özeti deprem gündem başlıkları erdoğan çin türkiye Covid19 pkk recep tayyip erdoğan türk telekom

KOBİDER Genel Başkanı Özgenç: “Karşılıksız Çek Mağdurlarına Tekrar Hapis Yolu Gözüküyor!”

Küçük ve Orta Büyüklükteki İletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç; "karşılıksız çek mağdurları için 30 Haziran son gün. Karşılıksız çekte yeni bir düzenleme yapılması için 5 gün kaldı. Eğer 30 Haziran 2022 tarihine kadar Anayasal eşitlik ilkesine uygun düzenleme yapılmaması halinde, karşılıksız çek mahkumlarının ertelenen hapis cezalarının infazına kaldığı yerden devam edilecek." dedi. 

KOBİDER Genel Başkanı Nurettin Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada; "30.04.2021 tarihine kadar karşılıksız çekten hapis cezası alanların cezalarının infazı durdurulmuştu.

Bazı esnafve KOBİ'ler pandemi şartlarının ağırlaştırdığı ekonomik krizin vermiş olduğu sıkıntıları halen üzerinden atabilmiş değil.. Geçen yıl getirilen düzenleme karşılıksız çekten mağdur olan esnafın bir yıl nefes almasını sağlamış gözükse ise de, salgın şartlarında işleri bozulan binlerce esnafın da karşılıksız çek mağduriyetine dahil olduğu kuşkusuz. Çekleri yazılan ve çek bedelini ödeyemeyen binlerce esnaftan bir de devlet çek bedeli kadar adli para cezası isteyecek, ödeyemediği takdirde hapse girecek. Böyle bir durum ekonominin dengelerini altüst edeceği gibi, kimseye de bir fayda sağlamayacak.    

30.06.2022 tarihine kadar çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birinin alacaklıya ödemesi, kalan kısmını ise 30.06.2022 tarihinden itibaren 15 eşit takside bölüp ikişer aylık taksitler halinde ödenmesine imkan veren düzenleme ile İlgili kanunlarda değişiklik yapılmış, çeklerini ekonomik nedenler ile ödeyemeyen esnaf ve iş insanlarına verilen 5 yıllık hapis cezaları 3 ay içerisinde çek bedelinin %10 luk kısmını peşin olarak ödeme ve geri kalan çek bedelinin 2 ayda bir 15 taksit halinde ödenmesi durumunda cezanın ortadan kalkmasını sağlayacak düzenleme getirilmişti.

Ancak Koronavirüs salgını artık bitti ama sosyal ve bireysel yaşamımızdaki etkileri gibi ekonomideki etkileri de halen devam etmekte.

Ekonomik koşullardaki sıkıntılar görmezlikten gelinemez!

Çeki karşılıksız çıkanlar da genellikle küçük esnaf ve KOBİ’ler . Bu işletmelerin sahipleri karşılıksız çekten dolayı hapis cezası almaları halinde işyerleri kapanabilir. Ve bu ekonomik koşullarda  esnaf ve KOBİ’lerin yeniden iş kurması, gelir elde etmesi, mümkün olmayabilir.

Gayret gösteriyorlar. Ama her şey onların gayretine bağlı değil, Onlar da kendi alacaklılarını tahsil edemiyor. Girdilerdeki ve maliyetlerdeki artış, işletmesini ayakta tutmasını zorlaştırıyor.

Fiyatlardaki yükselme ve alım gücündeki düşüş, müşteri sayısını azaltıyor. Enflasyon nedeniyle sattıklarının yerine aynı miktarda yenisini koymasına engel oluyor.

Karşılıksız çekte mal veya hizmet satan kişi mağdur oluyor. Bu bir anlamda özel sektörün para basması anlamına geliyor. Çekte üzerinde yazılı tutarın yüzde 10’u kadar bir miktardan bankalar da sorumlu tutulsun ve her önüne gelene de çek verilmesin.

Esnafa özel bir durum değil, herkesin başına gelebilir

Çeke hapis cezasının kalkmasına karşı çıkanların zaman zaman ödeyemedikleri borçları olmamış mıdır? Ticaret yapan herkes bilir ki, ödemelerde aksama mutlaka olur, her esnaf ve tacir bunu yaşar. Hele bizim gibi inişli çıkışlı ekonomilerde, zaman zaman borçların ödenememesi durumuyla karşılaşılması çok tabi bir durumdur.

Hapis cezası kalkmalı

Karşılıksız çeke hapis cezasının bir an evvel hukuk sistemimizden kaldırılması gerekir. Çeki karşılıksız çıkanlar, genellikle küçük esnaf ve KOBİ’lerdir. Elbette bütün sıkıntılar gibi, içinde bulunduğumuz ekonomik güçlükler de kalıcı değil geçicidir. Makrodan mikroya ekonomik düzeyde iyileşme oluncaya kadar, devletin de bu konuya yeniden çözüm getirmesi beklentimizdir.

Zira 2021 yılı adli istatistiklerine göre 53 bin 208 kişi karşılıksız çekten mahkûm olmuş. Yani adli para cezası ve hapis cezası almış. Daha önceki yıllarda ve 2022 yılında mahkûmiyet alanlar bu rakamlara dahil değil. Dolayısıyla on binlerce esnaf ve KOBİ’ler tedirgin bir şekilde 30 Haziran’a kadar bir soruna çözüm bulunmasını bekliyorlar. Kaldı ki: On binlerce esnaf ve KOBİ’nin cezaevine atılması ne alacaklıya ne borçluya ne de devlete bir şey kazandırmayacaktır." ifadelerini kullandı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.