Öne Çıkanlar ankara chp konya tsk deprem sgk bodrum Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ırak cumhurbaşkanı erdoğan diyarbakır pakistan

Özgenç: “Hafta Sonu Yasağı Marketleri İhya Ederken, Esnafları Mağdur Ediyor!”

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, tüm dünyayı etkisi altına alan salgın nedeniyle birçok ülke bu süreçte önlem almaktadır. Türkiye de bunlardan biridir. Koronavirüsten dolayı ülkemizde alınan önlemlerden birisi de hafta sonu sokağa çıkma yasağıdır. Ancak hafta sonu sokağa çıkma yasağı marketleri ihya ederken aynı ürünleri satan esnafları mağdur etmektedir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında geçen hafta toplanan kabine toplantısında alınan sokağa çıkma yasağı uyarınca üretim, tedarik, lojistik, sağlık, tarım, market, bakkal, kasap, manav gibi işletmeler yasak kapsamının dışında tutuldu. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile de hafta sonu alkol satışı da yasaklandı. Tekel bayilerin kapalı olmasının haksız rekabete neden olacağı gerekçesiyle bu süreçte marketlerde alkol satışı yapılamayacak olması ile tekel bayileri korunmuştur.

Biz KOBİDER olarak diyoruz ki; hafta sonları kısıtlamanın olduğu saatler içerisinde, sağlık, lojistik ve üretim sektörleri dışında marketler dahil tüm iş kolları kapatılmalıdır. İstisnalar hariç, yasaksa herkese yasak olmalıdır. İlla da gıda satışı yapılması gerekiyorsa mahalle esnafları olan bakkal manav ve kasaplar açık olabilir.

MARKETLERİN AÇIK OLMASI HAKSIZ REKABETTİR!

Sokağa çıkma yasağında marketler de kapatılmalı, kapatılamıyorsa gıda harici ürün satılmamalı. Hafta sonu kısıtlaması boyunca   marketlerde temel ihtiyaç maddesi, yani gıda dışında başka bir ürün satılmaması gerekir. Nasıl ki; yasak süresinde marketlerde alkol satışı haksız rekabete sebebiyet verdiğinden dolayı yasaklandığı gibi gıda dışında başka bir üründe satılmamalı. Çünkü haksız rekabet, sadece alkol satışı yapılmasıyla olmuyor.

Zira, marketlerde gıda haricinde, tekstil ürünleri, hırdavat malzemeleri, kozmetik, kişisel bakım ürünleri, züccaciye ve çeyiz ürünleri, kırtasiye malzemeleri, elektronik eşya, tuhafiye ürünleri ve reflü yatağına kadar bir sürü ürün satılıyor. Bu nedenle iş yerleri kapalı olan, hırdavatçı, kırtasiyeci, züccaciyeci, tuhafiyeci vb. işletmeler haksız rekabete uğruyor. Bu durumda eşitlik ilkesine aykırıdır.

KARINCA BİLE KIŞLIK YİYECEĞİNİ YAZDAN HAZIRLIYOR…

Kapatmadan muaf tutulan satış yerleri arasında marketlerin olması diğer meslek kollarına haksız rekabet oluşturmaktadır. Hafta sonları üretim yapanları anlarız da, marketlerin serbest olması anlamsızdır. Karınca bile kışlık yiyeceğini yazdan hazırlıyor da, insanlar 2 günlük gıda ihtiyaçlarını hazır edemiyor mu?

Şayet gıda satışı konusunda bir istisna yapılacaksa; bari kısıtlamanın olduğu cumartesi ve pazar günleri mahalle bakkalları, manavlar ve kuruyemişçiler açık olsun. Zaten vatandaşın sokağa çıkması yasak olduğuna göre zaruri gıda ihtiyaçlarını en yakın fırın, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilerden alabilir. Ve böylece büyük marketler karşısında yok olmaya yüz tutmuş küçük esnaf dediğimiz bakkal, manav ve kasap bir nebze korunmuş olur. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Fatih Kiracioglu 3 yıl önce

Sayın başkanım ben bir hırdavatçı olarak bu a101 bim gibi marketlerde yapı mazzemeleri neden satılıyor biz hırdavatçılar olarak bizde gıda mazzemeleri satalım ama bize izin vermezler bize gelince kimyasal içinde gıda olmaz a101 bim olunca oluyor lütfen bir çözüm bulunuz Allah rıza için