Öne Çıkanlar CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Koronavirüs vodafone suriye Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş sıla hatay CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan chp niğde milletvekili ömer fethi gürer gündem başlıkları google

Özgenç: KGF Kefil Olacağına Göre, Bankaların Başka Kefil İstemesinin Manası Yoktur!

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, “Kredi Garanti Fonu (KGF)’nun, Avrupa Yatırım Fonu aracılığıyla yürütülen COSME Programı kapsamında yeni bir destek paketi hazırladığı basına yansıdı. KGF’nin, KOBİ'lere sunduğu kredi çalışması tek kelimeyle taktire şayandır. " dedi. 

   

KGF’nin, KOBİ'lere sunduğu kredi çalışması tek kelimeyle taktire şayan olduğunu belirten Özgenç, "Nitekim, KGF’nin Avrupa Yatırım Fonu’ndan sağladığı 300 milyon TL’lik hibe ve kendi öz kaynaklarından sağladığı 300 Milyon TL’lik destek ile oluşan fon sayesinde, KOBİ'lere 6 milyar lira tutarında kefalet sağlanacak olması fevkalade güzel bir gelişme. Ekonominin omurgasını oluşturan KOBİ’lerin çarklarının dönmesine imkan sağlayacaktır.  

Ancak ne kadar sayıdaki KOBİ’nin bu imkandan faydalanabileceğini zaman gösterecektir. Kamu bankaları geçen Ekim ayında da  KOBİ'lere yönelik 100 bin liraya kadar ‘Mikro İşletmeler Destek Paket'ini hayata geçirdiğini duyurdu. Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı olarak, 48 aya kadar vadeyle yıllık yüzde 11,5 faiz oranıyla kullandırılacak krediden, cirosu 3 milyon TL'ye kadar olan firmalar yararlanabilecekti ama bu destek paketi 15 gün sürmedi. Pek çok KOBİ bu destekten yararlanamadı.  

Kefilin kefili mi olur?  

Bir diğer önemli husus ise; krediyi sunacak bankalara  KGF kefalet sağlayacağına  göre başka bir kefil istemenin gereği yoktur.  Zira, adı üstünde ‘Kredi Garanti Fonu’… KGF’nin misyonunun, teminat yetersizliği nedeniyle kredi alamayan KOBİ’lere ve KOBİ dışı işletmelere kefil olup finansmana erişimine destek olur. Madem ki; oluşum olarak KGF krediye kefil olması gereken bir kurumdur, krediyi veren bankalar neden esnaftan ayrıyeten şahıs kefili istiyor?  

Bu durum borç alınması için bulunan bir kefilin kendisini garantiye alması için onun da başka bir kefil istemesine benzemektedir.  Ayrıca, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından dolayı yaşanan ekonomik sorundan dolayı 60 ay vadeli kredi için kim kime kefil olur? “İfadelerini kullandı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hakan Ercan 3 yıl önce

Bu tür krediler açıklanıyor ama banka da bir sürü prosedür var. Sicili bozuk olanlar maalesef yararlanamıyor.