Öne Çıkanlar ANTALYA istanbul İçişleri Bakanı Süleyman Soylu KPSS enflasyon çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı berat albayrak fenerbahçe Antalya Lisesi Ercan Resulov Peugeot Motorcycles Pi Sonsuzluk filmi

Temmuz Ayında Yumurtanın Fiyatı Yüzde 26.67 Arttı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Temmuz ayında markette fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 26.67 ile yumurta, fiyatı en fazla düşen ürünün ise yüzde 38.65 ile kuru soğan olduğunu belirtti. 

TZOB Başkanı Bayraktar, Temmuz ayına ait üretici ve market fiyatlarına ilişkin açıklama yaptı. Bayraktar, Temmuz ayında markette 15, üreticide 10 üründe fiyat artışı, markette 18, üreticide 11 üründe fiyat düşüşü olduğunu, markette 7, üreticide 11 üründe fiyatın değişmediğini belirtti.  

MARKETTE KURU SOĞANIN FİYATI YÜZDE 38.65 DÜŞTÜ

Temmuz ayında market fiyatlarında maydanoz, kuru kayısı, kuru üzüm, fındık içi, zeytinyağı, süt, toz şeker fiyatında değişim görülmezken, fiyat düşüşünün yüzde 38.65 ile en fazla kuru soğanda meydana geldiğini kaydeden Bayraktar, “Kuru soğandaki fiyat düşüşünü yüzde 33.17 ile havuç, yüzde 19.62 ile patates, yüzde 16.66 ile yeşil fasulye, yüzde 15.04 ile yoğurt, yüzde 15.03 ile kabak, yüzde 11.07 ile kuru fasulye, yüzde 8.35 ile nohut, yüzde 5.58 ile sivri biber, yüzde 5.29 ile karpuz, yüzde 5.14 ile yeşil soğan izledi” dedi.

TZOB Başkanı Bayraktar, markette en fazla fiyat artışının ise yüzde 26.67 ile yumurtada görüldüğünü açıklayarak “Yumurtadaki fiyat artışını yüzde 23,63 ile kiraz, yüzde 11,57 ile salatalık, yüzde 9,33 ile marul, yüzde 7,29 ile elma, yüzde 5,99 ile tavuk eti takip etti” dedi.

ÜRETİCİDE NOHUTUN FİYATI YÜZDE 56.83 AZALDI, SALATALIĞIN FİYATI YÜZDE 20 ARTTI

Bayraktar, Temmuz ayında üretici fiyatlarında, domates, patlıcan, maydanoz, kiraz,  kuru fasulye, pirinç, kuru kayısı, kuru incir, antep fıstığı, süt ve kabak fiyatında değişim olmazken, yüzde 56.83 azalmayla fiyatı en fazla düşen ürünün nohut olduğunu belirtti. Nohuttaki fiyat düşüşünü yüzde 55 ile havuç, yüzde 39.29 ile patates, yüzde 28.08 ile kuru soğan, yüzde 17.76 ile yeşil mercimek, yüzde 14.29 ile yeşil soğan, yüzde 11.76 ile şeftalinin izlediğini kaydeden Bayraktar, üreticide en fazla fiyat artışının yüzde 30.43 ile salatalıkta görüldüğünü, salatalıktaki fiyat artışını yüzde 20 ile sivri biber, yüzde 16.45 ile yumurta, yüzde 14.06 ile limon, yüzde 6.50 ile elmanın takip ettiğini belirtti.

ÜRETİCİDEN 1 LİRA 31 KURUŞA SATILAN ELMA MARKETTE 5 LİRA 21 KURUŞA SATILDI

TZOB Başkanı Bayraktar’ın açıklamasına göre, Temmuz ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı yüzde 297.91 ile en fazla elmada yaşandı. Fiyat farkı kuru kayısıda yüzde 284.81, maydanozda yüzde 278.79, nohutta yüzde 274.72, kırmızı mercimekte yüzde 268.93, havuçta yüzde 258.15, kuru incirde yüzde 253.94, yeşil mercimekte yüzde 240.49 oldu.

Elma 4 kat, kuru kayısı ve maydanoz 3.8 kat, nohut ve kırmızı mercimek 3.7, havuçta 3.6, kuru incir 3.5, yeşil mercimek 3.4 kat fazlaya tüketiciye satıldı. Üreticiden 1 lira 31 kuruşa satılan elma markette 5 lira 21 kuruşa, 9 lira olan kuru kayısı 34 lira 63 kuruşa, 33 kuruş olan maydanoz 1 lira 25 kuruşa, 2 lira 94 kuruş olan nohut 11 lira 2 kuruşa, 1 lira 89 kuruş olan kırmızı mercimek 6 lira 97 kuruşa, 90 kuruş olan havuç 3 lira 22 kuruşa, 12 lira olan kuru incir 42 lira 47 kuruşa, 2 lira 64 kuruş olan yeşil mercimek 8 lira 99 kuruşa satıldı.

FİYAT DEĞİŞİMLERİNİN NEDENLERİ

Bayraktar, salatalık ve sivri biberdeki fiyat artışında kıyı kesimlerdeki örtü altında hasadın sonuna gelinmesinin, arzın yayla seracılığından ve açıkta yetiştiricilikten sağlanmasının etkili olduğunu kaydederek fiyat nedenlerine ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

“Yem fiyatlarının yükselmesiyle birlikte artan maliyetler yumurta fiyatlarında artışa yol açtı. Limonda görülen artış mevsimsel etkilerden kaynaklandı ve arzdaki daralmaya bağlı olarak gelişti. Üreticide fiyatı en fazla düşen ürün nohut oldu. Nohut fiyatlarındaki düşüşü, gümrük vergilerinin sıfırlanması sonucunda hasat öncesi yapılan ithalatın fazla olması etkiledi. Nitekim 2017 yılının tamamında yapılan 90 bin 241 tonluk ithalat, 2018 yılın ilk 5 ayında 91 bin 100 tona yükseldi.  Bunun yanı sıra yaz aylarında tüketimin azalması, yerli nohutların ithal nohutlara göre daha ufak olduğu için tüketicinin ithal ürünlere olan talebinin fazla olması, nohut fiyatlarını etkileyen diğer faktörler oldu.

Havuçta arz depolardan sağlandı. Ürün kalitesinde yaşanan kayıplar nedeniyle talebin gerilemesi fiyatları düşürdü. Kuru soğan ve patateste hasat edilen ürün miktarındaki artış sonucunda fiyatlar düşmeye başladı. Yeşil mercimek, yeşil soğan, şeftali, kırmız mercimek gibi ürünlerde hasat dönemi olması fiyat düşüşünde etkili oldu.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.