Öne Çıkanlar Hakkari Hadise doğalgaz malatya tunceli polis Russia abd Hadis HAİNCE DHL Express Türkiye Genel Müdürü Volkan Demiroğlu gündem

Türk Eximbank Dünya Bankası Garantisi Altında Bankalar Konsorsiyumundan 120 Milyon Euro Kredi Sağladı

Türk Eximbank, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kontrgarantisi ile Dünya Bankası Grubu üyesi olan International Bank for Reconstruction and Development’ın (IBRD) kredi anapara tutarının %50’si olan 60 milyon Euro tutarında ilk zarar tazmin yapısında sunduğu garanti altında, 120 milyon Euro tutarında kaynak için anlaşma imzaladı. 

Türk Eximbank'dan yapılan yazılı açıklamada; "Türk Eximbank, 20 Mayıs 2021 tarihinde T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kontrgarantisi ile Dünya Bankası Grubu üyesi olan International Bank for Reconstruction and Development’ın (IBRD) kredi anapara tutarının %50’si olan 60 milyon Euro tutarında ilk zarar tazmin yapısında sunduğu garanti altında, 120 milyon Euro tutarında kaynak için anlaşma imzalamıştır. Deutsche Bank AG, London Branch ve ING European Financial Services PLC’nin katılımlarıyla gerçekleşen işlem 2 yıl geri ödemesiz toplam 10 yıl vadeli olup rekabetçi maliyet seviyelerine sahiptir.

IBRD tarafından Haziran 2020’de Türk Eximbank için sağlanan 250 milyon Euro tutarındaki garanti limitinin daha önce 190 milyon Euro tutarındaki kısmı Temmuz 2020’de kullanılmış geri kalan 60 milyon Euro tutarındaki garanti limiti değerlendirilerek söz konusu işlem gerçekleştirilmiştir.

Söz konusu kredinin tamamı Temmuz 2020 tarihli IBRD garantili kredide olduğu gibi Türk Eximbank’ın sürdürülebilirlik süreci kapsamında değerlendirilecek olup kredinin en az %10’u, kadın ihracatçılar ve kadının işgücüne katılımını destekleyen özel sektör firmalarının işletme sermayesi ve yatırım kredisi ihtiyaçlarını karşılayacak. Ayrıca kredinin %70’i ihracatçı KOBİ’lerin finansmanında kullandırılacak olup yeni ihracatçılar üzerinde yoğunlaşılması hedeflenmektedir.

Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney’in yaptığı açıklamada “Dünya Bankası gibi uluslararası finans kurumları ile kurulan güçlü ilişkiler doğrultusunda İhracatçılarımızın orta/uzun vadeli finansmanına verdiğimiz desteği uygun maliyetli kaynaklar ile artırma yönündeki çabamız devam edecektir. Ayrıca pandemi döneminde 10 yıl vadeli bu işlemi söz konusu maliyetlerle başarıyla sonuçlandırabilmek uluslararası piyasalarda ülkemize olan güvenin bir sonucudur.” ifadelerini kullandı.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame: “Bu projeyi desteklemekten mutluluk duyuyoruz, Kısa vadede Türk firmalarının hayatta kalabilmeleri ve COVID etkilerinden ekonominin toparlanmasına katkıda bulunabilmeleri için ihracat kapasitelerini korumak elzemdir. Uzun vadede, sürdürülebilir ve hızlı ihracat büyümesinin sağlanması, ihracatçıların daha rekabetçi hale gelmelerini, daha hızlı büyüyen pazar segmentlerinde pay sahibi olmalarını ve teknolojik olarak sofistike ve çevresel olarak sürdürülebilir malların üretimini arttırmalarını gerektirecektir ki; bunların tümü, nitelikli insan kaynakları, yeni yatırımlar ve uzun vadeli finansmana daha iyi erişim gerektirmektedir.” ifadelerini kullandı.

Kreditör bankalardan Deutsche Bank’ın Türkiye Ülke Müdürü ve Deutsche Bank A.Ş Genel Müdürü Orhan Özalp, Dünya Bankası’yla beraber Türk Eximbank’a bu kredinin sağlanmasından ve Türk şirketlerinin ihracatına destek olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. 10 yıl vadeli ve giderek önem kazanan ESG prensipleri dahilinde kullandırım hedefleri olan bu tarz kredilerde, Deutsche Bank olarak yer almaya devam edeceklerini ve önümüzdeki dönemde bu tarz kredilerin sayısının artmasını beklediklerini ifade etti.

ING Türkiye’nin Genel Müdürü Alper Gökgöz ise, sorumlu bankacılık anlayışıyla Türkiye ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirterek, İhracatı Türkiye ekonomisinin itici gücü olarak görüyor ve ihracatçılarımızın büyümelerini destekliyoruz. Pandemi döneminde de ihracatçılarımıza desteğimizi sürdürmeyi önceliklendirdik. Bu kapsamda Türk Eximbank iş birliğimiz ile ihracatçılarımız için önemli bir kaldıraç olan bu kaynağı onlara sunmanın değerli olduğuna inanıyoruz. Aynı zamanda sürdürülebilirlik alanında cinsiyet eşitliğini, çalışana ve topluma yönelik faaliyetlerinin odağına alan bir kurum olarak, bu kredinin kadının güçlendirilmesi alanında katkıda bulunmasından dolayı mutluyuz. ING olarak global gücümüzün ve ağımızın sağladığı rekabet avantajımızı ihracatçılar için değere dönüştürmeye devam edeceğiz diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.