Öne Çıkanlar CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Koronavirüs sıla vodafone suriye Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gündem başlıkları hatay CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan fırat kalkanı chp niğde milletvekili ömer fethi gürer

Türkiye 128 Ülke İçinde 95. Sırada

Bağımsız Sağlık-Sen’in yaptığı araştırmaya göre Türkiye özel sektör ve kamu kurumu işletmelerinde kadın yönetici sıralamasında 128 ülke arasında 95. sırada yer aldı.

Bağımsız Sağlık-Sen’in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı araştırma kadınların kamu kurumları ve özel sektörde yönetici pozisyonunda yeteri kadar yer bulamadıklarını ortaya çıkardı. Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) “İş Dünyasında Kadınlar ve Yönetim” başlıklı raporuna göre, kadın yönetici sıralamasında Türkiye’nin 128 ülke arasında 95. sırada yer alarak bu sıralamada sınıfta kaldığına dikkat çekti.

-KADIN YÖNETİCİ ORANI YÜZDE 12-

Araştırmada nüfusu az olan Jamaika, Kolombiya ve Santa Lucia gibi ülkelerin yüzde 52-59 arasındaki kadın yönetici oranlarıyla ilk üç sırayı paylaştığına dikkat çekilirken, Türkiye’de özel sektör ve kamuda her düzeydeki yöneticiler arasında kadınların oranının yüzde 12.2 olduğu ifade edildi. Özel sektördeki kadın yönetici sayısının ise kamu kurumlarına oranla daha fazla olduğu tespiti de yapıldı. Buna göre kamu kurumlarının tepesinde yüzde 98 oranında erkek yöneticiler bulunuyor.

-KAMUDA ÇALIŞAN KADINLARIN ORANI YÜZDE 37-

Türkiye’de kamuda görev yapanların cinsiyet dağılımına bakıldığında ise nüfusları erkeklerle eşit olan kadınların erkeklerden çok daha az sayıda istihdam edildikleri anlaşıldı. Kamuda görev yapan toplam 3 milyon 102 bin 46 kişinin yalnızca 1 milyon 139 bin 231’i kadınlardan oluşurken, 1 milyon 962 bin 815 erkek kamuda görev alıyor. Kamuda görev yapan kadınların oranı yüzde 37’de kalırken bu oran erkeklerde yüzde 63.

-POZİTİF AYRIMCILIK HAYATA GEÇMELİ-

Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar, konuya ilişkin açıklamasında, yıllardır uygulamaya geçirilen politikalar ve takınılan tavırlarla “kadının yeri evidir” algısının oluşturulmaya çalışıldığına dikkat çekerek, devlet politikasının kadınlara iş hayatında daha fazla yer ve önem vermeye dayalı olmadığını aksine kadınları iş hayatından soyutlayacak yasalar hazırlandığını söyledi. Kadınların istihdam açısından dezavantajlı hale getirilmesi anlamında özel çaba harcandığını ifade eden Bayraktar, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık söylemlerinin lafta kalmayıp hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar, “Bir toplumun ve ailenin çağdaş ve insanca yaşam sürebilmesi için nasıl ki kadınlara ihtiyacı varsa aynı şekilde çalışma yaşamında da kadınlara ihtiyaç vardır. Daha çağdaş yarınlar için kadınların iş hayatında fazlaca yer edinmesini savunduğumuzu bir kez daha ifade ederek, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarız” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.