Öne Çıkanlar galatasaray Koronavirüs bugünün gündemi gündem özeti Kuşadası Belediyesi deprem Covid19 recep tayyip erdoğan erdoğan gündem başlıkları palandöken çin

Türkiye Üçüncü Çeyrekte Küçüldü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 1,8 azaldı. Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, cari fiyatlarla 655 milyar 400 milyon TL oldu.

TÜİK, 2016 yılı üçüncü çeyreğe ilişkin Dönemsel Gayri Safi Yurtiçi Hasılayı açıkladı. Gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH), Ulusal Hesaplar konusunda Avrupa Birliği Yönetmeliklerine (ESA 2010) uygun olarak yayımlandı. Buna göre, gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,8 azaldı. Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla 655 milyar 400 milyon TL oldu.

Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; tarım sektörünün toplam katma değeri 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 7,7 azaldı. Sanayi sektörünün toplam katma değeri yüzde 1,4 azaldı. İnşaat sektörünün toplam katma değeri yüzde 1,4 arttı ve hizmetler sektörünün toplam katma değeri yüzde 8,4 azaldı.

-HANEHALKLARININ NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI AZALDI, DEVLETİN ARTTI -

Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 3,2 azaldı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 23,8 arttı ve gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 0,6 azaldı.

-MAL VE HİZMET İHRACATI YÜZDE 7 AZALIRKEN, İTHALAT YÜZDE 4,3 ARTTI-

Mal ve hizmet ihracatı, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 7 azaldı, ithalatı ise yüzde 4,3 arttı.

-İŞGÜCÜ ÖDEMELERİNİN GAYRİSAFİ KATMA DEĞER İÇERİSİNDEKİ PAYI YÜZDE 36,1 OLDU-

İşgücü ödemelerinin cari gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yılın aynı döneminde yüzde 31,4 iken bu oran 2016 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 36,1 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 53,3'den yüzde 47,4'e düştü.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.