Öne Çıkanlar Koronavirüs CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak sıla chp niğde milletvekili ömer fethi gürer vodafone suriye Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gündem başlıkları hatay CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan fırat kalkanı

Türkler "İthalat Kısıtlansın" Talebinde Dünya 1.Si Çıktı...

ANKARA(ANKA) - Dünya Ekonomik Forumu ve IPSOS işbirliğiyle yapılan bir ankete göre Türkler dünyada kendi ülkelerine ithalatın kısıtlanmasını en çok isteyen toplum oldu.



WEF ve IPSOS dünyadaki 25 ülkede küreselleşme ve ticaret artışına desteğini anketle ölçtü.

Buna göre "Ülkemde yabancı mal ve hizmet ithalatının sınırlandırılmasına yönelik daha fazla ticaret bariyeri olmalı" diyen toplumlar sıralamasında Türkiye yüzde 56 ile birinci oldu. Türkiye'de ankete katılanların yüzde 23'ü bu konuda görüş bildirmedi, yüzde 5'i "bilmiyorum" dedi, yüzde 17'si ise ithalata engel getirilmesine karşı çıktı.

İthalata engel isteyen kişilerin 25 ülkedeki ortalaması ise yüzde 37 çıktı.

-KÜRESEL TİCARET ARTIŞINA DESTEK

Dünya toplumlarının çoğunluğu ticaret artışının iyi birşey olduğu kanısında. Ancak ticarete daha fazla bariyer konulması gereğini savunanların oranı da, buna gerek olmadığını söyleyenlerden fazla.

Ankete cevap verenlerin yarısı küreselleşmenin yararlarından emin değil ve üçte biri ticaret bariyerlerini savunuyor.

Ortalamada ankete cevap verenlerin dörtte üçü ticarette genişlemenin iyi birşey olduğunu söylüyor. Sadece yüzde 5 bu konuda zıt noktada. Ticaretin genişlemesine en büyük destek Peru'da, en düşük destek Fransa'da.

Türk toplumu dünya üzerinde ticaretin genişlemesini en fazla savunan 9. sıradaki toplum.

-KÜRESELLEŞMEYE DESTEK DÜŞÜYOR

Ankete cevap verenlerin yüzde 48'i küreselleşmenin ülkeleri için iyi birşey olduğunu söylüyor. Yüzde 13'ü ise buna karşı.

Olumlu değerlendirme en yüksek Malezya'da (yüzde 72) çıktı, en düşüğü ise Fransa'da (yüzde 27).

Türkiye "Küreselleşme ülkem için iyi" diyenler sıralamasında 25 ülke arasında 7. oldu. Türklerin yüzde 55'i bu fikirde. Türkiye'de aynı soruya aynı cevabı verenlerin oranı 2019'a göre yüzde 5 düştü.

2019'da bu sorunun sorulduğu 23 ülkenin tamamında artık daha az kişi küreselleşmenin iyi bir şey olduğu konusunda hemfikir. Destekteki düşüş en yüksek Meksika, Kolombiya, Şili ve Peru'da gerçekleşti.

Dünya Ekonomik Forumu yetkilisi Sean Doherty, "Uluslararası ticaret ve yatırım ekonomileri büyütebilir, yoksulluğu azaltabilir, sağlık hizmetlerini iyileştirebilir ve dünya çapında insanlara güç kazandırabilir. Ancak ticaretin yolaçtığı değişimler yıkıcı ve acı dolu da olabilir ve kimi zaman yerel reformlara zarar verebilir. Anket sonuçlarındaki çelişki anlaşılabilir: İnsanlar küreselleşmenin iyi etkilerini daha çok, kötülerini ise daha az istiyor" dedi.

Bu bulgular, dünya çapında 25 ülkede 16-71 yaşları arasındaki 19.017 yetişkinle yapılan bir anketin sonucu. Anket 26 Mart-9 Nisan tarihleri arasında yapıldı.

Anahtar Kelimeler:
Dünya Ekonomik ForumuIPSOS
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.