Öne Çıkanlar Covid19 ANTALYA Entübe Sayısı Kovid19 Ağır hasta sayısı Entube hasta sayısı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İçişleri Bakanı Süleyman Soylu istanbul COVID19 aşısı Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk

TZOB Başkanı Bayraktar: Kurbanlıklar İçin 10 Milyar 67 Milyon Lira Ödenecek

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl kurbanlık olarak 3 milyon 650 bin hayvanın kesileceğini belirterek, “Halkımızın kurbanlık için ödeyeceği tutarın tahmini olarak 10 milyar 67 milyon Lirayı bulacağını hesaplıyoruz. Vatandaşlar kurbanlık hayvan bulmada sıkıntı yaşamayacak” dedi.

TZOB Başkanı Bayraktar, düzenlediği basın toplantısında kurban fiyatlarını değerlendirdi. Hayırlı ve huzurlu bir Kurban Bayramının geçmesini dileyerek sözlerine başlayan Bayraktar, kurbanlık fiyatlarının illere ve bölgelere göre değişiklik gösterdiğine dikkat çekerek, “Hayvan başına, büyükbaşta 5 bin ile 20 bin Lira, küçükbaşta ise 750 Lira ile 3 bin 500 Lira arasında değişmesi, canlı ağırlık fiyatının da kilogram başına büyükbaş hayvanlarda 17 ile 25 Lira, küçükbaş hayvanlarda 15 ile 28 Lira arasında olması tahmin edilmektedir. Ülke ortalamasına bakıldığında, büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 20 Lira 55 kuruş, küçükbaş canlı kilogram fiyatlarının ise 21 Lira 13 kuruş olduğu görülmektedir” dedi.

“3 Milyon 650 Bin Hayvan Kesilecek”

Büyükbaş kurbanlıların canlı kilogram fiyatının İstanbul’un Avrupa yakasında 19-23, Anadolu yakasında 23-25, Ankara’da 18-22 ve İzmir’de 17-22 Türk Lirası arasında, küçükbaş kurbanlıkların canlı kilogram fiyatlarının ise İstanbul’un Avrupa yakasında 24-26, Anadolu yakasında 25-28, Ankara’da 18-20, İzmir’de ise 22-26 Türk Lirası arasında değiştiğini aktaran Bayraktar şunları kaydetti:

“Ülke ortalamasında fiyatlar, geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde 8.6, küçükbaşta ise yüzde 11,2 oranında artmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, ülkemizde 2016 yılında 920 bin büyükbaş, 2 milyon 950 bin küçükbaş, 2017 yılında ise 817 bin 805 büyükbaş, 2 milyon 720 bin 271 küçükbaş hayvan kurban olarak kesildi. Bu yıl yaklaşık 850 bin büyükbaş, 2 milyon 800 bin küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 650 bin hayvan kesileceği tahmininden yola çıkılacak olursa, kurbanlıklar için, bu yıl, halkımızın ödeyeceği tutarın tahmini olarak 10 milyar 67 milyon lirayı bulacağını hesaplıyoruz.

“Vatandaşlar Kurbanlık Hayvan Bulmada Sıkıntı Yaşamayacak”

Tarım ve Orman Bakanlığımızdan yapılan açıklamada, şu an itibarıyla kurbanlık vasfı taşıyan 1 milyon 200 bini büyükbaş, 3 milyon 800 bini küçükbaş olmak üzere toplam 5 milyon baş hayvanımız olduğu ifade edilmektedir. Bu demektir ki Kurban Bayramı’nda geçen yıl kesilen büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısını karşılayabilecek sayıda ve nitelikte kurbanlık hayvan mevcudumuz vardır. Bu durum vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan bulmada sıkıntı yaşamayacaklarını göstermektedir.”

“Elde Kalan Kurbanlıkları Et Ve Süt Kurumu Almalı”

Bayram tatilinin 9 gün olması nedeniyle vatandaşların kurban kesmek yerine tatil yapmayı tercih edeceklerini düşündüklerini ifade eden Bayraktar, “Şayet satışlar beklendiği gibi olmazsa üreticilerimizin bayram döneminde satılamayan hayvanları, maliyetlerinin altında yok pahasına ellerinden çıkarmaları önlenmelidir. Bu, hayvancılıkta üretimin sürdürülebilirliği açısından çok önemlidir. Böyle bir durum gerçekleşir de üreticinin elinde satılamayan hayvan kalırsa, Et ve Süt Kurumu’nun bu hayvanları bayram sonrasında uygun bir fiyata alması üreticimizin sıkıntıya girmesini önleyecektir” dedi.

“Ekonomiye Kazandırılan Derinin Değeri 104 Milyon Lira Civarında Kalmakta”

Standartlara uygun olarak kesilen ve tuzlanan derilerin bu yıl 130 milyon Lira değerinde olacağını tahmin ettiklerini belirten Bayraktar, “Fakat kurbanlıklar çoğu yerde ehil olmayan kişiler tarafından kesildiği için deride ciddi olarak ekonomik kayıp oluşmaktadır. Bu kaybın yüzde 20'ler civarında olduğu ve toplam kaybın 26 milyon Lirayı bulduğu tahmin edilmektedir. Buna göre, kayıplar nedeniyle, Kurban Bayramında ekonomiye kazandırılan derinin değeri 104 milyon Lira civarında kalmaktadır” dedi.

“Satış Yerlerini Fahiş Fiyatlarla Kiralamakla Ne Geçiyor Elinize?”

 Hayvan sahiplerinin kurban pazarları için verdikleri kiralara dikkat çeken TZOB Başkanı Bayraktar, şöyle konuştu:

“Belediyelerin buraları gelir kapısı olarak değil, halka hizmet yeri olarak görmesi gerekmektedir. Kurban satıcılarının yaklaşık 15 gün kaldıkları süre içinde; Ankara’da 3 bin 500 ile 5 bin 50 lira arasında, İstanbul’da 7 bin 500 ile 13 bin lira arasında, İzmir’de 4 bin 500 ile 6 bin 500 lira civarında çadır kirası ödemişlerdir. İzmir’de sadece alana bu para ödenmekte, çadır masrafları satıcılara ait olmaktadır. Masraf, kalınan sürede harcanacak paraları da dahil edecek olursak önemli bir miktarı bulmaktadır. Satış yerleriyle ilgili olarak buradan belediye başkanlarımıza seslenmek istiyorum; satış yerlerini çok fahiş fiyatlarla üreticilerimize kiralamakla ne geçiyor elinize? Üreticilerimize 13 bin Liraya kiralanan yerler var. Bu durum ciddi mağduriyetlere neden oluyor. Üreticilerimiz zaten ne kazanıyorlar ki bir de buralara bu kadar para verebilsinler? Belediyelerden ricamız, lütfen buraları uygun fiyattan üreticilerimize kullandırın, buralarda bin bir zorlukla satış yapmaya çalışanlara her türlü altyapı hizmetini götürün.”

“Çiftçimizin Mağduriyetinin Giderilmesini Temenni Ediyorum”

Kurbanlıkların yarısının kasaplar tarafından kesilip parçalanacağını öngördüklerini söyleyen Bayraktar, “Buna göre, kasaplara ödenecek toplam bedel toplamda 176 milyon 250 bin Lirayı bulacaktır” dedi. Vekaleten kurban kesecek dernek ve vakıfların denetlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Aksi takdirde hem hayır işlemeyi düşünen vatandaşlarımızın hem de üreticilerimizin mağduriyeti söz konusu olabilecektir” dedi. Antalya’nın Elmalı ilçesinde ve Ordu’nun Fatsa ve Ünye ilçelerinde yaşanan sel felaketinin altını çizen TZOB Başkanı Bayraktar, Ordu’nun bazı bölgelerinde fındıktaki rekolte kaybının yüzde yüze ulaştığını, Elmalı’da ise yaklaşık 600 dekar serada yüzde yüzlük bir zararın mevcut olduğunu bildirerek, “Hem Ordu hem de Antalya’nın Elmalı ilçesindeki çiftçilerimiz destek beklemektedir. Hasar tespit çalışmaların bir an önce tamamlanmasını ve çiftçimizin mağduriyetinin giderilmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.