Öne Çıkanlar MÜSİAD Yönetim Kurulu süt sulh hukuk mahkemesi mgm tim yeni anayasa hemoroide ne iyi gelir istanbul büyükşehir belediyesi ukrayna icralık aysal prof. dr. murat canpolat

"Yapılan Zamlar İle Birlikte Yoksullaşan Tüketici Açlığa Mahkum Ediliyor"

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) Genel Başkanı Aziz Koçal, "Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Tarafından yapılan açıklamaya göre 01/Ekim/2019 tarihinden  geçerli olmak üzere vergi ve fonlar dahil elektrik fiyatlarına  yüzde 14,90  zam gelmiştir. Zamla birlikte asgari 230 kilovatsaatlik tüketim üzerinden 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik faturası yaklaşık 142 liradan 163 liraya çıkmaktadır." dedi.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) Genel Başkanı Aziz Koçal, Elektriğe gelen zam ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

"4 kişilik bir ailenin aylık elektrik faturası yaklaşık 142 liradan 163 liraya çıkmaktadır"

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Tarafından yapılan açıklamaya göre 01/Ekim/2019 tarihinden  geçerli olmak üzere vergi ve fonlar dahil elektrik fiyatlarına  yüzde 14,90  zam geldiğini belirten TükoDer Genel Başkanı Koçal, "EPDK yaptığı açıklamada, zamma gerekçe olarak "elektrik piyasası tarifelerini belirleyen maliyet bileşenlerinde oluşan artışları" göstermiştir.  %15 lik son zam 01 Temmuz 2019 tarihinde uygulanmıştı. Üç ayda hangi maliyet birimlerinde artış olmuştur? Dağıtım şirketleri, Elektrik  kaçaklarının önüne geçecek önlemleri almak, kayıplar için ise gerekli yatırımları yapmak yerine,  zam taleplerinin karşılanması için lobi çalışması yapmaktadırlar. Kayıp ve kaçak yine dürüst vatandaşın faturasına yüklenmektedir. Zamla birlikte asgari 230 kilovatsaatlik tüketim üzerinden 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik faturası yaklaşık 142 liradan 163 liraya çıkmaktadır." dedi. 

"Tüketiciyi kim kurtaracak? Yoksa vur abalıya siyaseti devam mı edecek"

23 Haziran seçimlerinin ardından Tüketicinin insanca yaşaması için;  çay, şeker,  akaryakıt  ve doğal gaz  ile temel ihtiyaçların bir çoğuna  başlayan zam furyasına elektrik  fiyatına yapılan ikinci zam ile devam edilmektedir diyen Koçal, "Uygulanan Tüketim Ekonomisi ve kamu  yönetimindeki israflar  nedeniyle artan Bütçe  açığının faturası,  yapılan zamlar  ve artırılan vergiler aracılığıyla yine tüketiciye kesilmektedir. Özelleştirmeler, tüketime dayalı ekonomi politikalar, yanlış enerji politikaları ve plansızlığın ülkemizi getirdiği nokta ortadadır.  Önümüzdeki dönemlerde Elektrik ve doğalgaz ile diğer temel ihtiyaçlarımız olan bir çok ürünün fiyatlarına artış olarak yansımaya devam edecek, yaşanan krizin daha da derinleşmesine neden olacaktır. Gittikçe yoksullaşan Tüketicinin yapılan zamlar ile alım gücünün düşmesi nedeniyle dengeli beslenemeyip Açlığa mahkum edilmektedir. Tüketicinin gücü tükendi, zamları durdurun. Anayasanın 172. Maddesi gereği devlet tüketiciyi koruma görevini yerine getirmeli, Evrensel tüketici haklarımızdan biri olan Temel İhtiyaçların karşılanması sağlanmalıdır. Han vurup harman savurarak, lüks yaşamlarını sürdürmek adına  şirketlerini ve yatırımlarını doğru yönetmeyen/yönlendirmeyerek  şirketlerini batıran bazı iş adamlarının şirketlerini kurtaran anlayış bunun faturasını tüketiciye kesemez. O zaman sormak gerekir, ekonomik krize giren Tüketiciyi kim kurtaracak? Yoksa vur abalıya siyaseti devam mı edecek." dedi. 

"Son iki yılda sadece elektriğe yapılan zam oranı %60’ı bulmuştur"

TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) yaptığı araştırmaya göre Açlık sınırı, asgari ücretin üzerine çıkmış, Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.064,52 TL, olmuştur diyen Başkan Koçal, Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6.724,81 TL,  dir. Görüldüğü üzere asgari ücretle bir ailede üç kişi dahi çalışsa yoksulluk sınırının altında kalıyor. Türkiye de  insanca yaşam hakkı sadece şirketleri kurtarılan patronlara mı ait? Bu rakamlar adaletsiz gelir dağılımının somut yansıması değilmidir?" dedi. 

Tüketicinin maruz kaldığı yaşam koşulları “insana yakışır” olmaktan uzaklaşmıştır

Koçal, "Acil Olarak Vatandaşlarımızı insanca yaşam standartlarına kavuşması için zamlar durdurularak, yapılan zamlar geri alınmalı, asgari ücret ve emekli maaşları yeniden güncellenmelidir. Elektrik te özelleştirilmeden geri dönülmeli, kamusal hizmet olarak vatandaşlarımızın ihtiyacı karşılanmalıdır. Özelleştirme devlete ve vatandaşa artı yük getirmiş ve getirmeye devam etmektedir. Tek çalışanı olan ve asgari ücretle çalışan aileler ile emeklilere elektrik ücretlerinde indirim uygulanmalıdır. " dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.