Öne Çıkanlar Hakkari EMİNE ERDOĞAN Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Hadise elazığ Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan malatya palandöken mısır fatih terim doğalgaz terör

Zeybekci: Ağustos Ayında İhracatımız Artış İvmesini Korudu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Ağustos ayında ihracatımız %12,36 artarak 13 milyar 287 milyon Dolar; ithalatımız ise %15,3 artarak 19 milyar 164 milyon Dolar seviyesine ulaşmıştır. Böylece ilk 8 ayda ihracatımız %10,82 artışla 103 milyar 348 milyon Dolar; ithalatımız ise %13,74 artışla 148 milyar 971 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Son 12 aylık dönem itibarıyla ise ihracatımız  %7,8 artış ile 152,6 milyar Dolar sınırını aşmıştır." dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan Ağustos ayı Dış Ticaret verilerini değerlendirdi. 
 
Ağustos Ayında Tüm Zamanların En Yüksek Değerine Ulaştık
Tüm zamanların en yüksek Ağustos ayı ihracatına ulaşmamız iki önemli hususu göstermektedir: Birincisi, özellikle Ağustos ayının son günlerinde Bayram tatilinin etkisine rağmen, ihracatımız güçlü şekilde artışını sürdürerek, 2017 yılında büyümeye, üretime pozitif katkısının güçlü şekilde devam edeceğini göstermiştir.
 
İkinci olarak, ihracat seferberliği yılı ilan ettiğimiz 2017 yılında, Orta Vadeli Program hedefimiz olan 153,3 milyar Doları kolaylıkla aşacağımıza hatta 155 milyar Dolarlık seviyeye de ulaşacağımıza olan inancımızı pekiştirmiştir.
 
Yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre 10,1 milyar Dolar daha fazla ihracat gerçekleştirdiğimizi ifade eden Ekonomi Bakanı Sayın Zeybekci, yatırım malları ihracatımızdaki ilk 8 aydaki %17,71’lik artışın önemine dikkat çekmiştir. 
 
İlk 8 Ayda İthalattaki Artışın Arkasında Hammadde İthalat Artışı Yer Almıştır
İlk 8 ayda 10,1 milyar Dolar artış gösteren ihracatımıza, 2016 yılının aynı dönemine göre otomotiv sektörü 3,2 milyar Dolar, makine sektörü 700 milyon Dolar ilave katkı sunmuştur. İthalat tarafında ise, küresel piyasalarda artış gösteren hammadde fiyatlarının etkisi hissedilmektedir. Nitekim, hammadde ithalatımız %24,4 artış göstermişken; yatırım malı ithalatımız %15,2 ve tüketim malı ithalatımız %2,29 düşüş göstermiştir.
 
Diğer bir ifade ile özellikle enerji ve metal fiyatlarındaki toparlanma, ithalattaki diğer sektörlerdeki olumlu gelişmeleri gölgelemiştir. Örnek vermek gerekirse ilk 8 ayda makine ithalatımız %5,3 elektrikli cihazlar ithalatımız %3,2 ve otomotiv ithalatımız %9,7 gerilerken enerji ithalatımız %33,9 ve demir-çelik ithalatımız %19,1 artış sağlamıştır.
 
İlk 8 Aydaki İthalatımızın Yapısı İthalat Yapılan Ülkelerinin Kompozisyonunu da Etkiliyor
Hammadde ithalatımızın artarken sanayi ürünlerindeki ithalat düşüşünün etkisini ithalatın ülke kompozisyonunda görüyoruz. İlk 8 ayda Çin’den ithalatımız %12,42, Almanya’da ithalatımız %8,55 düşerken Rusya’dan ithalatımızın %17,94 artışı bunun göstergesidir. 2017 yılının genelinde, sanayi sektörlerinin pek çoğunda ithalatımızın düşmeye devam edeceğini diğer taraftan küresel fiyatların etkisiyle hammadde ithalatımızın ise artmaya devam edeceğini bekliyoruz. 
 
Sürdürülebilir Büyüme İhracata Dayalı Büyümedir
Her yıl işgücü havuzuna 1 milyon ilave işçinin eklendiğini ifade eden Zeybekci, 80 milyonun tamamına refah getirecek sürdürülebilir büyümenin en güçlü kaynağının ihracat olması gerektiğini, 2017 ihracat seferberliği yılında bu amaca yönelik pek çok tedbiri uygulamaya koyduklarını; olumlu sonuçları görmeye başlandığını sözlerine eklemiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.