8 Kadından

8 Mart Dünya Kadınlar Gününde farklı şehirlerden gelen sekiz kadın fotoğrafçı, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nda fotoğraflarını sergiledi. Sergi, son kez bir sonraki 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde İzmir’de düzenlenecek.

Ankara’da Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen sekiz kadın fotoğrafçının bir araya gelerek “isimsiz” adıyla düzenlediği sergi, Aydın, Kuşadası, Marmaris, İstanbul, Bursa ve İzmir’de de fotoğraf meraklılarıyla buluşacak. İsimsiz sergi bir sonraki 8 Mart’ta İzmir’de sona erecek.

Sergide Gülsev Aydın, Zehra Çöplü, Şiir Dürüst, Nadire Günday, Sema Karlıova, Aylin Kırgözoğlu, Havva Önder, Zeynep Özcan imzalı fotoğraflarlar yer alıyor. Sekiz kadından biri olan Nadire Günday, serginin Kadınlar Gününde düzenlenmesiyle ilgili “Amaç sekiz kadının bakış açısıyla fotoğraf üretmek ve bunu sergilemekti. Bunun için de sekiz kadın bir araya geldik, anlamlı bir gün olan 8 Mart’ı tercih ettik” dedi.

-“SEKİZ AYRI RENK OLSUN DİYE DÜŞÜNDÜK”-

Farklı tarzlarda fotoğraf çalışmalarının yer aldığı sergi fotoğraf severler tarafından ilgiyle karşılandı. Açılışı 8 Mart’ta yapılan sergi 15 gün sürecek.

“Sekiz ayrı renk olsun diye düşündük” diyen Günday, “İlk oluşumu ben başlatmıştım. Sonra hep beraber oluşumu tamamladık, bu hale getirdik. Amaç sekiz kadının bakış açısıyla fotoğraf üretmek ve bunu sergilemekti. Bunun için de sekiz kadın bir araya geldiysek anlamlı bir gün olan 8 Mart’ı tercih ettik. Farklı bölgelerden hepimiz farklı tarzda çalışmalar yaptığımız için her kitleye hitap edecek farklı fotoğraflar var. Bizi fotoğraf bir araya getirdi” diye konuştu.

İlk fikirden sonra isimleri düşünmeye başladıklarını, farklı şehirlerde, farklı renklerde fotoğraflar sergileyecek kişiler olmasını istediklerini belirten Günday, “Her arkadaşımız bu projeye dahil olmaktan çok mutlu oldu” dedi.

-“KADIN FOTOĞRAFÇININ NE KADAR AZ OLDUĞUNU GÖRDÜK”-

Bu oluşum için fotoğrafçı kadınlara ulaşmaya çalışırken, fotoğraf camiasında ne kadar az kadın olduğunu gördüklerini ifade eden Günday, şöyle açıkladı:

“Fotoğraf camiasına baktığımızda hep erkeklerin ismi var çünkü fotoğraf gerçekten zaman isteyen bir şey. Ekipmanınız var, fotoğraf çekme isteğiniz var, yeteneğiniz var ama zaman yok. Fotoğraf olamaz o zaman. Türkiye’de kadın annedir, eştir. Sorumlulukları vardır. Bu da daha çok erkek fotoğrafçı olması anlamına geliyor. Biz sekiz arkadaşımızı ararken kadın fotoğrafçının ne kadar az olduğunu gördük.”

Fotoğrafın çok güzel bir hobi olduğunu ve farkındalık yarattığını, görmeyi bakmayı sağladığını belirten Günday, fotoğrafçılığa ilginin son senelerde artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Günday, “Tabii her fotoğraf çeken fotoğraf sanatçısı olmuyor. Bizler hala fotoğraf çekmeye çalıştığımızı, fotoğraf çekmeyi sevdiğimizi söylüyoruz” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.