Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım Kuşadası Belediyesi gündem ihracat MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vodafone Afrin Gürer çin Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ataşehir belediyesi

AK Parti'de Anayasa Süreci Başladı

AK Parti ile MHP arasında anayasa konusunda uzlaşmanın sağlanmasının ardından, AK Parti anayasa için alternatifli yol takvimi hazırlamaya başladı. Bütçe görüşmeleri  Genel Kurul’da devam ederken, önümüzdeki hafta Meclis’e sunulması planlanan teklif, komisyonda görüşülecek. Ocak ayında ise Genel Kurul’a gelecek. Referandum sayısını bulması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulacak.  Şubat’ın başında ise Cumhurbaşkanı’nın anayasa teklifini onaylaması halinde referandum süreci resmen başlayacak. Anayasa değişikliği teklifinin Meclis’te gerekli oyu almasının ardından, bu kez AK Parti teşkilatları çalışmalara başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile “gerekirse kapı kapı dolaşılıp başkanlık sistemi anlatılacak.”
ANKA’nın edindiği bilgilere göre;  liderlerin anayasa açıklamasının ardından, AK Parti içeresinde taslak planlamalar da hazırlanmaya başladı. Anayasa ile ilgili taslak takvimler de yazılmaya başlandı. AK Parti’nin ilk taslak metni şöyle;

ARALIK’TA KOMİSYON, OCAK’TA GENEL KURUL, MAYIS’TA REFERANDUM
AK Parti’de konuşulan en güçlü yol takvimi şöyle:
Önümüzdeki hafta anayasa değişikliği teklifi Meclis Başkanlığı’na sunulur. 2017 Genel Bütçesi Genel Kurul’da görüşülürken, anayasa değişikliği teklifi de TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlar. Yıl sonuna kadar tamamlanır. Ocak ayında ise Genel Kurul’a iner. Genel Kurul’da anayasa değişikliği için gerekli olan 367 sayısı bulunmasa da, referandum sayısı olan 330 aranır. Anayasa değişikliği teklifi 330’ u bulursa Genel Kurul’dan geçmiş olar.  Aynı ay içerisinde, değişikliğin referanduma gitmesi için  Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulur. Cumhurbaşkanı anayasa değişikliği teklifini Şubat Ayı’nda onaylayarak, referandumu resmen başlatmış olur.  Referandum süreci başlar. 60 gün içinde YSK karar verir. 60 günlük süre uzayabilir. AK Parti’nin ilk taslak takvimine göre; Mayıs’ın ilk haftasında Pazar günü referanduma gidilir. AK Parti’de konuşulan en güçlü yol takvimi böyle.

İKİNCİ OLASILIK HAZİRAN’DA REFERANDUM
AK Parti’nin, anayasa değişikliği teklifinin, Genel Kurul’da referandum sayısını bulması halinde, ikinci yol takvimi planlaması ise şöyle:
Teklif Ocak ayında komisyonda görüşülür. Şubat’ta Genel Kurul’dan geçer. Aynı ay Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulur. Haziran’da ise referanduma götürülür.

TEKLİF GENEL KURUL’DAN GEÇERSE, TEŞKİLATLAR HAREKETLENİR
AK Parti, parti teşkilatlarını ise, anayasa değişikliği teklifinin Genel Kurul’da geçmesi halinde hareketlendirecek. Teşkilatlar başkanlık istemini halka anlatacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, milletvekilleri ile yaptığı görüşmelerde başkanlık sistemi ile ilgili, “Eğer Meclis Genel Kurul’da gerekli referandum sayısını bulursa, kapı kapı dolaşıp başkanlık sistemini anlatacaksınız” şeklinde şimdiden talimat verdiği de söyleniyor.

GEÇMEMESİ HALİNDE NE OLUR?
Anayasa değişikliği teklifinin, Genel Kurul’da gerekli referandum sayısını bulmazsa ne olur? Görüşleri ise henüz parti içerisinde yapılmıyor. AK Parti yönetimi, “Şimdi sadece anayasa değişikliğinin geçmesi yönünde planlarımız. Geçmemesine ihtimal vermiyoruz” yorumlarını yapıyorlar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.