Ak Parti "TBMM İçtüzük Değişikliği" İçin Bayramdan Sonra Yoğun Mesai Yapacak

 AK Parti Meclis çalışmalarını hızlandırmak amacıyla hazırladığı yaklaşık 15 maddelik mini TBMM İçtüzük değişiklik teklif metnini Ramazan Bayramı’ndan sonra MHP ile istişare edecek. Hazırlanan İçtüzük teklifine göre; grup önerilerine sınırlama getirilecek. Genel Kurul’da toplantı sayısı yeniden düzenleniyor. Grup önerileri üzerine en fazla grup önerisi veren parti konuşacak. Disiplin cezaları kesinlikle uygulanacak.

ANKA Ajans'ında Besti Karalar'ın haberine göre AK Parti, Meclis çalışmalarını hızlandıracak TBMM İçtüzük değişikliği teklifi için hazırladığı yaklaşık 15 maddelik taslak metnini MHP’ye incelemesi için verdi. Bayramdan sonra AK Parti ve MHP kurmayları metne son şeklini vermek için bir araya gelecek. MHP ile anlaşırsa AK Parti teklifini Meclis Başkanlığı’na sunacak. AK Parti, MHP ile uzlaşmanın yollarını da arayacak.

 AK Parti’nin TBMM İçtüzük değişikliği ile ilgili hazırladığı taslak metin Cumhurbaşkanı ve Başbakandan da onay aldı. Bayramdan sonra ise MHP ile uzlaşmanın yolları aranacak.

Grup Önerilerine Sınırlama
Hazırlanan taslak metne göre; TBMM Genel Kurulu’nda, neredeyse  her gün muhalefet partilerinin verdiği grup önerilerine sınırlama getirilecek. Olağanüstü bir durum olmadığı sürece haftada üç gün çalışacak olan Genel Kurul’da, siyasi partiler istedikleri zaman değil, belirlenen günde grup önerileri verebilecek. Bu sayı haftada bir günü geçmeyecek. Grup önerisinde, grup önerisini veren partiden bir temsilci ve diğer partilerden birer temsilci 5'er dakikayı geçmemek üzere söz alacak. Grup önerilerinin Genel Kurul’da görüşülmesi esas olan kanunların gecikmesine gerekçe olarak gösterilecek.

Ayrıca, Danışma Kurulu önerileri hakkında da görüşme yapılmayacağı, sadece Genel Kurul’da okunarak oylanacağına ilişkin düzenlemenin yer aldığı belirtiliyor.

Komisyon Üyeleri Konuşacak
TBMM İçtüzüğün ilgili maddesinde yapılan değişikliğe göre; TBMM İhtisas komisyonlarında söz alma önceliği komisyon üyelerinin olacak. Gerektiği durumda, komisyon üyesinin olmadığı durumlarda ise partilerden sınırlı sayıda sözcü konuşacak. Komisyon üyeleri her madde için birer önerge verebilecek. Genel Kurul çalışma saatleri de Danışma Kurulu ya da grup önerisi ile uzatılabilecek.

Yoklama İsteme
TBMM İçtüzüğü'nün ilgili maddesinde yer alan “yoklama” başlığında yer alan “Başkan, birleşimi açtıktan sonra tereddüde düşerse yoklama yapar” ifadesinin “Başkan, birleşimi yoklamayla açar” şeklinde düzenlenmesi planlanıyor. Genel Kurul çalışırken yoklama da gelişigüzel istenmeyecek. Toplantı ve karar yeter sayıları gün içerisinde belli aralıklarla istenebilecek. Partiler her birleşimde ya da oturumda gelişigüzel yoklama talep edemeyecek. Yoklama talep eden milletvekilleri Genel Kurul çalışmaları boyunca salonda bulunmak zorunda kalacak.
“Görüşmeler sırasında işaretle oylamaya geçilirken, yirmi milletvekili ayağa kalkmak veya önerge vermek suretiyle yoklama yapılmasını isteyebilir” hükmünün de ilgili maddeden çıkartılması öngörülüyor. 

Cezalara Uygulama Zorunluluğu
Genel Kurul’da sık sık yaşanan sözlü ve fiziksel tartışmalara getirilen cezaların da uygulanması zorunlu olacak.
Taslak TBMM İçtüzük değişiklik metnine göre; söz konusu yasağın, “Genel Kurulda söz kesmek, şahsiyetle uğraşmak, döviz ve pankart getirmek ve çalışma düzenini bozucu herhangi bir materyali Genel Kurul salonunda bulundurmak ve bu türden hareketlerde bulunmak yasaktır” şeklinde değiştirilmesi planlanıyor. Herhangi bir milletvekilinin çalışmaları aksatmak amacıyla  sık sık karar yeter sayısı istemesinin önüne geçmek için de İçtüzüğün 146. maddesinin 2. fıkrasına "İşaretle oylamalarda karar yeter sayısının mevcut olup olmadığının tespiti, en az on beş milletvekilinin ayağa kalkması veya yazılı istemde bulunulması halinde yerine getirilir" hükmünün eklenmesi planlanıyor. TBMM İçtüzüğü'nün 156. maddesinde yer alan “disiplin cezalarının türleri” arasına “söz söyleme yasağının” da konulması planlanıyor. Meclis’ten geçici çıkarma gerektirecek haller arasına “fiili saldırıda bulunmak” hükmünün eklenmesi planlanırken, Meclis’ten geçici çıkarma cezasına çarptırılan milletvekilinin bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte birinin de kesilmesi yeni değişiklikler arasında yer alacak.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.