Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım çin gündem Kuşadası Belediyesi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Akşener ihracat vodafone merkez bankası Afrin Gürer

AK Parti, Vekillerine Anayasayı Anlattı

AK Parti’de, TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden anayasa değişikliği madde madde milletvekillerine anlatıldı. Milletvekilleri, başkanlık sistemi ve yedek vekillikle ilgili kaygılarını dile getirdi. Başbakan Binali Yıldırım, Meclis’ten teklifin 330’un üzerinde geçeceğini beklediğini söylerken, hukukçu milletvekilleri, milletvekillerinin kaygılarına maddeleri tek tek açıklayarak yanıt verdi.
 
Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti Genel Merkezi’nde milletvekilleri ile kahvaltı da buluştu. TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşmeleri süren anayasa değişikliği anlatıldı.
 
MHP Elini Taşın Altına Koydu
 
ANKA’nın edindiği bilgilere göre; toplantıda anayasa değişikliği ile ilgili Başbakan Yıldırım bir sunum yaptı. Anayasa değişikliği teklifinde MHP’nin de elini taşın altına koyduğunu söyledi. Yıldırım, anayasa değişikliği teklifinin Meclis’teki oylamalarında 330’un üzerinde bir oy beklediğini söylediği öğrenildi. Başbakan, teklifin Meclis’ten geçtikten sonra, referandumda ise işin partiye düştüğünü söyledi. Herkesin anayasa değişikliğini, başkanlık sistemini halka çok iyi anlatması gerektiğini ifade ettiği belirtildi. Yıldırım’ın toplantıda, “Meclis’ten geçer. 330’un üzerinde de bir oy alır. Bundan sonrası bizim işimiz. Referandumda geçmesi için çok iyi çalışmamız gerekir” dediği öğrenildi.
 
Hukukçu Vekiller Anlattı
 
Başkanlık sistemi ile ilgili anayasa değişikliği teklifini, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop ve Genel Sekreter Abdülhamit Gül anlattı. Maddeler milletvekillerine tek tek ayrıntıları ile açıklandı. Şentop ve Gül, başkanlık sisteminin parlamenter sistemi zayıflatmadığını, aksine parlamenter sistemi güçlendirdiğine dikkat çekti.
 
Vekiller Kaygılarını Dile Getirdi
 
Milletvekilleri toplantıda, başkanlık sistemi, yedek milletvekilliği, seçilme yaşını 18’e indiren değişikliklerle ilgili kaygılarını dile getirdi. Çok sayıda milletvekili, başkanlık siteminin bu terör ortamında referanduma gidilmesinin riskli olacağını ve nasıl önlemler alınacağını sordu. Bazı milletvekilleri ise anayasa değişikliğinin zamanlamasını eleştirdi.
 
“Her Gün Başımıza Ne Gelecek Kaygısı İle Mi Yaşanılacak?”
 
Milletvekillerinin en çok eleştirdiği değişiklik maddeleri arasında yedek vekillik ve seçilme yaşını 18’e indiren düzenlemeler oldu. Özellikle, yedek vekillik konusunun güneydoğu illerinde sıkıntı yaratabileceğini, asıl seçilen vekilin her gün, “başıma ne gelecek” kaygısı ile yaşayacağını dile getiren vekiller, bu düzenlemenin komisyonda tekliften çıkarılması önerisini getirdiler. Ancak, hukukçu vekiller tekliften çıkarılmasının söz konusu olmayacağını, belki teknik bir düzenlemeye gidileceğini söyledikleri belirtildi.
 
Hukukçu milletvekilleri, vekillerin anayasa değişikliği ile ilgili tüm sorularına yanıt verirken, kaygılarını ise maddeleri tek tek açıklayarak, başka ülkelerdeki örneklerle gidermeye çalıştı.
 
Meclis Bir Hafta Tatil Yapacak
 
TBMM Anayasa Komisyonu, hafta sonu da mesai yapacak. Teklifin hafta sonu da çalışarak bitirilmesi planlanıyor. TBMM Genel Kurulu ise yarın çalışacak. Genel Kurul’da görüşmeleri devam eden Sanayi Mülkiye Kanun Tasarısı’nın yarın bitirilmesi planlanıyor. Genel Kurul’un, Cuma’dan itibaren 3 Ocak tarihine kadar tatil edilmesi planlanıyor.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.