Öne Çıkanlar Hakkari EMİNE ERDOĞAN Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Hadise elazığ Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan malatya palandöken mısır doğalgaz Covid 19 CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ENGİN ALTAY

AK Partili Turan’dan Müftü Açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, “CHP müftü yasası meselesinde samimi değil. CHP gerginlikten prim kazanmayı düşünen, siyaset yapmayı planlayan bir parti haline geldi. Yürüyüşleri, eylemleri öyle. Adeta DHKP-C’li insanlarla ilişkilerini görüyorsunuz öyle. Eğer müftünün nikah kıyması laikliğe aykırı ise müftünün memurluğu niye laikliğe aykırı değil? O da memur. Biz uygulamada medeni kanuna göre yapılan nikah işleminin uygulayıcısının genişlemesini istiyoruz. Mesele bu” dedi.

AK Partili Turan, TBMM basın kapısı önünde Meclis gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Turan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan hakkında CHP’nin verdiği ve bugün görüşülen gensoruya ilişkin, şu değerlendirmede bulundu:

“Bunun son dönemde özelikle sistem değişikliği öncesinde son gensorular oluğunu düşünüyorum ümit ediyorum muhalefet daha iddialı daha içeriği kuvvetli olan, gündeme geldiği zaman tüm Türkiye’ni ilgilendiği, sarsıldığı iddiaların olduğu gensorular olduğu zaman bunun karşılığı olur diye düşünüyorum. Ancak gördüğünüz gibi bugün gensorunun görüşülüp görüşülmediği adeta Türkiye’nin gündeminde değil bile. Çok daha büyük gündemimiz varken ancak böyle usuli işlemlerle vakit kaybetmek durumunda kalıyoruz. Yapılan mesele eğer iddia edildiği gibi bir takım belgeler varsa mahkemeye verilmesi gereken mesele. Bunun siyasi sorumluluğundan ziyade hukuki sorumluluğu olması gereken mesele.”

RTÜK Seçimi

TBMM Genel Kurulu’nda Bakan Arslan hakkında verilen gensorunun ardından boşalan üç RTÜK üyeliği için seçim yapılacağını belirten AK Partili Turan, üyelerden ikisinin AK Parti’den birinin de CHP’den seçileceğinin altını çizerek, “Olağanüstü bir aksilik olmazsa ilk turda seçimler yerine getirilir. Hem AK Parti’nin hem CHP’nin hak ettiği üyelik süreci RTÜK’te başlamış olur” dedi.

“Biz Bu Konuyu Görüşmeyi Bir Görev Biliyoruz”

Bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu toplantısından Olağanüstü Halin uzatılması kararının çıkmasını beklediklerini aktaran Turan, şöyle konuştu:

“Eğer hükümet de MGK’nın bu kararını uygun gördükten sonra Meclis’e bugün sevk ederse -ki öyle beklentimiz var- yarın gecikmeden bu konuyu görüşmek isteriz. Çünkü biz OHAL’in terörle mücadelemizde çok önemli bir hukuki zemin hazırladığı kanaatindeyiz. Her ne kadar bazıları sabote etseler de, farklı ithamlarda bulunda da OHAL, FETÖ başta olmak üzere tüm terör örgütleriyle olan mücadelemizde bize ciddi imkanlar veren devletimizin bekası için ciddi imkanlar veren bir Anayasa müessese. O yüzden bugün MGK’nın bu konuda talebi olur, Bakanlar Kurulu’muz da bunu Meclis’e gönderirse yarın biz bu konuyu görüşmeyi bir görev biliyoruz Meclis’imizde. OHAL’den vatandaşlarımız şikayetçi değil, işadamlarımız şikayetçi değil. OHAL’den sadece terörle iltisakı olanlar, terörün içerinde olan insanlar bu konuda şikayetçiler.”

“Bununla İlgili Bedeli Ödeyecektir”

Turan, bütçe kanunun yarın Meclis’e gelmesi durumunda komisyonda ve Genel Kurul’da görüşüleceğini söyledi. HDP Ağrı milletvekili Leyla Zana’nın devamsızlık durumuna da değinen AK Partili Turan, “Normal süreç komisyon takdirinde olmakla beraber devam ederse hiç Meclis’e gelmeyen, yemin dahi etmeyen HDP’nin Sayın vekilinin devamsızlığının düşürülmesi ile ilgili talebi karma komisyona sevk edildiğinden dolayı ümit ediyorum gecikmeden komisyondaki arkadaşlarımız raporunu hazırlayacaklardır ve Genel Kurul’a göndereceklerdir. Bu süreç tamamlandığı zaman devamda bulunmayan Meclis’in görevini yerine getirmeyen, halken verdiği beklentiyi yerine getirmeyen kim varsa bununla ilgili bedeli ödeyecektir” dedi.

Torba Yasa Önümüzdeki Hafta Genel Kurul’da

Turan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba yasanın Cuma’ya kadar bitmesi halinde önümüzdeki hafta Çarşamba günü Genel Kurul’da görüşüleceğini açıkladı.

“DHKP-C’li İnsanlarla İlişkilerini Görüyorsunuz”

Müftülere nikah kıyma yetkisi veren kanun tasarısı hakkında yapılan tartışmaları eleştiren AK Partili Turan, söz konusu tasarı ile nüfus kayıt örneklerinin e-devlet üzerinden alınabileceğini, ad ve soy adlarında imla hatası olan kişilerin idari işlemle hataları düzeltebileceğini kaydetti. Müftülere nikah yetkisi verilmesini “Devede kulak bir mesele” olarak tanımlayan Turan, şöyle konuştu:

“Biz diyoruz ki muhalefetin bu meseleye yaklaşırken sağduyu ile yaklaşıp, nedenlerini ne içinlerini inceleyip karar vermesi lazım. Siz onlarca maddenin içerisinden bir maddeye takılır da sözüm ona Türkiye’nin en büyük sorunu buymuş gibi davranırsanız, bu millet sizin bu konuda samimi olduğunuzu görür ve hisseder. CHP müftü yasası meselesinde samimi değil. CHP gerginlikten prim kazanmayı düşünen, siyaset yapmayı planlayan bir parti haline geldi. Yürüyüşleri, eylemleri öyle. Adeta DHKP-C’li insanlarla ilişkilerini görüyorsunuz öyle. Eğer müftünün nikah kıyması laikliğe aykırı ise müftünün memurluğu niye laikliğe aykırı değil? O da memur. Biz uygulamada medeni kanuna göre yapılan nikah işleminin uygulayıcısının genişlemesini istiyoruz. Mesele bu. Mesele medeni kanuna göre kıyılan nikahın müftü tarafından da kıyılmasına hak vermek. Muhtarların, kaptanların, konsolosların var, nüfus memurlarının var. İlaveten aynı şartlarda aynı kanuna tabi olmak kaydıyla müftülerin de olacak.

“Adalet Yürüyüşü’nde Ne Yaptıysa Onu Yapmak İstiyor”

CHP’nin iddia ettiği gibi, ‘Laikliğe aykırı, kadınlarımıza zarar verecek’ asla böyle bir şey değil. Medeni kanun değişmiyor. Değişen nüfus kanunu. Bu anlattığım onlarca madde içerisinde kadınlarımızın hayatını kolaylaştıran işlemlere bir madde daha eklemek. İsteyen müftüde kıydırsın, isteyen muhtarda, konsolosta, nüfus müdüründe kıydırsın. CHP aslında bu kanunun ne olduğunu biliyor. Laikliğe aykırı olmadığını biliyor. Halkın, kadınların hayatını kolaylaştıracağını biliyor. Ne yapmak istiyor? Adalet Yürüyüşü’nde ne yaptıysa onu yapmak istiyor. Yani gerginlik üzerine siyasetten bunlar bir iddia ortaya koyuyorlar. Sorsanız barışı bunlar istiyor, bunlar demokrat, özgürlükçü.”

“Biz Polemiklerle Zaman Kaybetmek İstemiyoruz”

AK Partili Turan açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dar bölge seçim sisteminin getirileceği iddialarına ilişkin sorulan soruya yanıt veren Turan, bütün seçeneklerin masada olduğunun altını çizerek şöyle konuştu:

“Anayasaya uyumlu hale gelmesi gereken kanunlarla ilgili tüm muhalefetten yardım istiyoruz. Şu an Adalet Bakanlığımız bununla ilgili çalışıyor. Genel merkezimiz de bunuşla ilgili çalışıyor. Biz ülkenin geleceğini inşa ederken hala karşılığı olmayan tartışmalarda toplumu yormak istemiyoruz. Hangi partinin bu konu ile ilgili ne önerisi varsa, seçim sistemi, diğer meselelerle ilgili olsun. Uyum yasalarının tümü için söylüyorum bunu gelsinler bizi uyarsınlar. Biz polemiklerle zaman kaybetmek istemiyoruz. Sayısal olarak bizim çoğunluğumuz var uyum yaslarını çıkarabiliriz ama gönlümüz istiyor ki gelsinler beraber bu işi yapalım. Çünkü AK Parti’nin yaptığı yasa artık AK Parti’nin yasası değil bu milletin yasası. AK Parti’nin hazırladığı yasa artık bu ülkenin 50-100 senesini şekillendiren yasalar. Anayasanın değişmesine bağlı olarak değişmek zorunda olan tüm yasalarla ilgili muhalefetin katkısını bekliyoruz.”

“Şahsi Kanaatim Barajla İlgili Bir Düzenleme Olmaması Yönünde”

Seçim barajı hakkında bir çalışmanın olup olmadığı yönündeki soruyu cevaplandıran Turan, “Baraj bu ülkenin istikrarı için, gelecek ile ilgili endişelerinin olmaması için ciddi bir imkan bunlar tartışılacak meseleler biz bir ülkenin vatandaşı olarak söylüyorum, barajın bu ülkeye nasıl katkı sağladığını biliyoruz. Şahsi kanaatim barajla ilgili bir düzenleme olmaması yönünde ama bu hükümetin takdiridir. Bütün fikirlere açığız hepsi ile ilgili beraber yorum yapacağız” şeklinde konuştu.

“Partiler Aklını Başına Alsınlar”

Başkanlık sisteminin önemine vurgu yapan AK Partili Turan, “Bazı partiler var sırf doğuda var bazısı var sırf sahilde var ama AK Parti bu ülkenin her yerinde var. Her yerinde ya birinci parti veya az farkla ikinci parti. O yüzden yüzde 50+1 almak isteyen varsa yedi bölgenin tamamında büyük oy almak zorunda. Partiler aklını başına alsınlar, makul davransınlar halkın verdiği bu görevi ‘baş üstüne’ deyip yeni döneme hazırlansınlar” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.