Öne Çıkanlar Zeytin Dalı Harekatı ataşehir belediyesi duman obezite Afrin Dr. Fevzi Özgönül Anadolu Sağlık Merkezi diyabet hipertansiyon Drew Thomas Dramaturg Elif Solak Tokatlı duygu

Atatürkçüler Rahatsız: Metin Sakat, Federasyon Özlemini Besler, Yazım Hatası Olmalı

-Atatürkçü Düşünce Derneği: 1961 Anayasası yerine 1921 Teşkilatı Esasiye Kanunu'na atıfta bulunulması bazılarının "federasyon özlemlerini" besler... Metin örtülü bir içerikle malul olmuş.



ANKARA (ANKA) - Atatürkçü Düşünce Derneği, CHP, İYİ Parti, Gelecek, Deva, DP, Saadet Partisi tarafından hazırlanıp genel başkanlar tarafından imzalanan mutabakat metninin "Federasyon özlemlerini beslemekle malul" olduğu açıklamasını yaptı. ADD yazılan metne adeta inanamazken, "Yazılanların bir dil sürçmesi ya da yazım hatası olduğunu düşünüyoruz" dedi.

-ATATÜRKÇÜLER METNE İNANAMADI

6'lı ittifak tarafından açıklanan son mutabakat metninde "Atatürk" kelimesinin geçmemesini sert eleştiren Atatürkçü Düşünce Derneği, mutabakat metninde yeralan bazı ifadelerin Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinde "Federasyon özlemlerini" besleyeceğini belirterek eleştiride bulundu.

-"FEDERASYON ÖZLEMLERİNİ BESLER"

ADD açıklamasında "Sayın Liderler" başlıklı paragrafla metne imza atan liderlere şöyle seslenildi:

"Mutabakat metninin ASIL ENDİŞE VERİCİ yanı; 1959 CHP Kurultayı 'İLK HEDEFLER BEYANNAMESİ'ni esas alarak, Kurucu Genel Başkanımız, Devrim Şehidimiz Prof.Dr.Muammer Aksoy'un sözcüsü olduğu komisyonca hazırlanmış, ülkemizin gördüğü en demokratik, en özgürlükçü anayasa olan 1961 ANAYASASI'na değil de (üstelik darbe sonrası yapıldığı ve vesayetçi olduğu gerekçesiyle reddediliyor), 1921 TEŞKİLATI ESASİYE KANUNU'na atıfta bulunması ve bu bağlamda kimilerinin FEDERASYON ÖZLEMLERİNİ besleyebilecek örtülü bir içerikle malul olması olmuş.

İki askeri darbeyle yok edilmiş 1961 Anayasası'na; ilk günden itibaren hangi kesimlerin karşı çıktığı, kimlerin 'Bu anayasa ile memleket idare edilmez' dediği, kimlerin üzerine şal örttüğü, kimlerin 'toplumsal uyanış ekonomik gelişmeyi aştı' diyerek katlettiği, yok edildiğinde kimlerin 'bugüne kadar siz güldünüz artık biz güleceğiz' dediği bilinirken ne talihsiz bir değerlendirme..."

-ATIFTA BULUNULAN TEŞKİLATI ESASİYE ÜNİTER DEVLET YASASI DEĞİL

ADD 6'lı ittifakın atıfta bulunduğu 1921 Teşkilatı Esasiye Kanunu'nun üniter bir ulus devlet yasası olmadığını açıklamaya çalışırken özelliklerini şöle saydı:

"-Meclis'in 20 Ocak 1921'de kabul ettiği bu yasa, memlekette emperyalist işgal ve İstanbul'da Padişah ve hükümeti varken, savaş koşullarında, Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı yönetmek üzere çıkarılmış, olağanüstü dönemin OLAĞANÜSTÜ YASASIDIR.
-Cumhuriyetin ilanından önce sadece 2 yıl yürürlükte kalmıştır.
-Meclis'in 1924 Anayasasını kabul etmesiyle yürürlükten kalkmıştır.
-Meclis Hükümetini öngörür.
-Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yoktur.
-Bakanların her birini tek tek oylayarak Meclis atar ve görevden alır, yani bugünkü anlamıyla BAKANLAR KURULU da yoktur.
-Savaş halinin olağanüstü koşulları gereği yasama, yargı ve yürütme erklerini Büyük Millet Meclisi kullanır (Kuvvetler Birliği).
-Yargı bağımsızlığına yer vermez.
-DEVLETİN DİNİ İSLAMDIR der.
-Ademi Merkeziyet yani YEREL ÖZERKLİK tanımlar (çünkü kağıt üzerinde de olsa Osmanlı Devleti devam etmektedir ve Osmanlı vilayet düzeni geçerlidir) ve her vilayetin seçilecek şuralarla yönetileceğini belirtir, yani federatif bir düzeni çağrıştırır.
-Bir anayasa olmadığı gibi Üniter Ulus Devlet yasası da değildir"

-FEDERASYON HAYALLERİNİ CESARETLENDİRİR, YAZIM HATASI OLMALI

Atatürkçü Düşünce Derneği açıklamasında "6 partinin, 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' mutabakat metninde böyle bir OLAĞANÜSTÜ DÖNEM yasasına atıfta bulunmasının, demokrasi özlemini bu yasa ile ilişkilendirmesinin ve Batı Emperyalizminin 100 yıllık FEDERASYON HAYALLERİNİ cesaretlendirdiği algısı yaratması herhalde bir dil sürçmesi ya da bir yazım hatası olmalıdır diye düşünüyoruz" denildi.

ADD açıklamasını şöyle sonlandırdı:

"Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesinin, taşıyıcı kolonlarının ve BEKA güvencesinin ATATÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ, ÜNİTER ULUS DEVLET ve LAİK HUKUK DEVLETİ olduğu asla unutulmamalıdır.

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ olarak beklentimiz; önümüzdeki süreçte bu dil sürçmesi ya da yazım hatasının düzeltilmesi, metnin eksiklerinin tamamlanması, toplumun gelişme iradesinin ortaya konacağı, hak ve özgürlük anlayışının ufkunun açılacağı, 1961 Anayasasını temel alacak bir MECLİS SİSTEMİ öngören düzenleme ile Ulusumuzu heyecanlandıracak bir İKTİDAR PROGRAMININ ortaya konmasıdır."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.