Öne Çıkanlar Covid19 Kuşadası Belediyesi gündem MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Afrin Gürer bugünün gündem başlıkları Zeytin Dalı Harekatı Halka arz ataşehir belediyesi obezite bugünün gündem özeti

Bahçeli: Ekonomik Seferberlik İlan Edilmesini Tavsiye Ediyoruz

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, üreten ekonomi modelinin çok acil hayata geçirilmesi gerektiği belirterek, “Ekonomik seferberlik ilan edilmesini tavsiye ediyoruz” dedi.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, partisinin genel merkezinde ekonomik hareketliliğe ilişkin açıklama yaptı. Siyasi ve ekonomik oyunların sertleştiğini ve Türkiye’nin trajik ve tahripkâr bir dönemden geçtiğini ifade eden Bahçeli, “ABD kaynaklı husumet ablukasıyla karşı karşıya olduğumuzu net olarak görüyoruz. Döviz kurlarının ardına saklanıp, ülkemize adeta kin ve nefret saçan mihrapların, karanlık senaryolarına şahit oluyoruz. Böyle bir dönemde milli birlik ve dayanışma ruhunun canlı ve cesur vasfı tarihi önemdedir” dedi.

“Türkiye Döviz Üzerinden Kundaklanmak İsteniyor”

Bahçeli, yaşanan olayların her yönden ibretlik ve isyan ettirici olduğunu belirterek, “15 Temmuz FETÖ darbe teşebbüsünün ekonomik ayağını tamamlamak, devamında sosyal ve siyasal sistemi felç etmek amacıyla harekete geçen muhasım odaklar spekülasyon silahını çekmişlerdir. Türkiye kur üzerinden kurcalanmak, döviz üzerinden kundaklanmak istenmektedir” diye konuştu.

“Türkiye Politikalarını Belirlerken Müttefikliğe Gölge Düşürmedi”

Müttefik olmanın kavrayıcı bir adabı, kuvvetli bir anlamı olduğunu kaydeden Bahçeli, “Buna bağlı ve sadık kalındığı müddetçe karşılıklı ilişkiler istikrarlı, iradeye dayalı olacaktır. Hiçbir ittifak ilişkisi tek yanlı işlemeyecektir. Hiçbir ittifak ilişkisi bir tarafın sürekli geri adım atmasıyla, diğer tarafın sürekli taciz ve tahrikleriyle ileriye taşınamayacak ayakta kalamayacaktır” dedi.

Bahçeli, Türkiye’nin politikalarını ve stratejik pozisyonunu belirlerken müttefikliğe gölge düşürmemeye çalıştığını ifade ederek, şöyle devam ett:

“Aynı siyasi tutum ve ilkeli duruşu ABD yönetiminden göremediğimiz hazin bir gerçektir. Ülkemiz on yıllarca ABD menşeli açık veya örtülü operasyonlara maruz kalmış, halen bununla da muhataptır. ABD’nin başkanlık koltuğunda hali hazırda skandal ve saldırgan bir şahıs oturmaktadır. Beyaz saray yönetimi denge ve denetimden tamamen uzaklaşmıştır. Trump küresel mütegallibe rolüne soyunmuştur. Trump başına buyruktur, dayatmacıdır, kabadır, kontrolsüzdür. ABD Başkanı ve onun sağına soluna konuşlanmış para ve sermaye çeteleri Türkiye’nin ekonomi cephesini düşürmenin heves ve hedefine odaklanmışlardır. Üzerimize doğrultulan döviz ve kur silahı buna işaret etmektedir. Trump müttefiklik hukukunu yok saymış, iki ülke arasındaki tarihi diyalogları Twitter açıklamaları kanalıyla dinamitlemeye kilitlenmiştir.”

“Dövizdeki Yükselişin Ekonomik Temeli Yok”

Bahçeli, Türkiye’nin olağandışı bir saldırı altında olduğunu belirterek, “Milli paramıza, milli ekonomimize spekülatif saldırılar fren tutmaksızın devam etmektedir. Nihai olarak, doymak ve kanmak bilmeyen bir ihtirasın pençesinde kıvranan Trump küresel sistemin çıbanbaşı, küresel ekonominin istikrarsızlık odağı haline gelmiştir. Şunu bilhassa söylemek isterim ki döviz fiyatlarındaki yükselişin hiçbir ekonomik temeli, hiçbir teorik izahı yoktur, aransa bile bulunamayacaktır. Türkiye ekonomisinin malum bazı yapısal zaaf ve açmazları varsa da, bunlar dövizdeki tırmanışın bahanesi değildir, olamayacaktır” şeklinde konuştu.

“Bu Papaz Niye Bu Kadar Mühim?”

ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım tehditlerinin, aldığı kararların karmaşa ve kaosa dönüştüğünü ifade eden Bahçeli, ABD yönetiminin büyük bir yanlış ve yozlaşmanın ortasında olduğunu belirterek, ev hapsinde olan ABD’li rahip Andrew Brunson krizine ilişkin şunları kaydetti:

“Trump, Evanjelist bir papazın derdine düşmüş, dış politikasının ana dinamiği yapmıştır. Bu papaz ki, şaibelidir, FETÖ ve PKK’yla bağlantıları sübut bulmuş bir şahıs ve suçludur. ABD yönetimi, söz konusu papaz uğruna bütün müttefiklik müktesebatını hiçe sayacak, Türkiye’yle köprüleri atacak bir duruma gelmiştir. Bu papaz niye bu kadar mühimdir? Neden bu kadar ön plandadır? Nedir gizlenen, nelerdir saklanan? Hangi kirli ilişkilerdir üzeri bastırılan? ABD’yi bir papaz için gemileri yakmaya götüren asıl sebepler zincirini milletimiz, özellikle Amerikan halkı ne zaman öğrenecektir? Bu kiralık şahsın karanlık irtibatları vardır ve bağımsız, tarafsız Türk mahkemelerinde hukuki süreç devam etmektedir. Patırtıya gürültüye, tehditvari sözlere gerek yoktur. Eğer Pensilvanya’daki hain yarından tezi yok ülkemize iade edilirse, papazın teslimi de gündeme gelebilecektir. İki ülke de istediğini almış olacaktır. Mesele sadece Papaz ise böylelikle konu kapanmış sayılacaktır.”

ABD yönetiminin ülkelerarası köklü diyalogları yerle yeksan ettiğini savunan Bahçeli, ABD’nin bu durumun bedelini günü geldiğinde ödeyeceğini ifade ederek, “Vahşi Batı’da bir avuç dolar için adam vuranlar, şimdilerde bir papaz için yeri göğü inleterek haydut devlet seviyesine doğru gerilemeye başlamışlardır” dedi.

“Biz Kurla Kurulmadık, Dövizle Devrilmeyiz”

Türkiye’nin hiçbir tehdite boyun eğmeyeceğini belirten MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Türkiye, ekonomik darbecilere, canlı döviz bombalarına, faiz, rant ve çıkar lobilerine sonu cefada olsa, sefada olsa eyvallah etmez, etmeyecektir. Biz kurla kurulmadık, dövizle devrilmeyiz. İran’a uygulanan yaptırım rezaletine sessiz kalmamız şöyle dursun, ortak olmamızı bekliyorlar. Küresel kapitalist emperyalizmin dümen suyuna girip tarihimize ve coğrafyamıza soğuk ve mesafeli bakmamızı ima ve işaret ediyorlar. Türk lirasını eritip devletimizin saygınlığını, milletimizin kazanımlarını mahvetmenin amacındalar. Başaramayacaklar, Türk milletini yenemeyecekler, bu savaşı muzaffer bitiremeyecekler. 1915’de Çanakkale’yi geçemediler, 2018’de de Ankara’yı geçemeyecekler” diye konuştu.

“Yabancı Sermayenin Getirdiğinden Daha Fazla Götürmesine Son Verilsin”

Türk milletinin maneviyat ve kültürüyle uyumlu yeni bir ekonomik modeli planlaması gerektiğini belirten Bahçeli, geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomik Yaklaşım'ın isabetli ve yerinde olduğunu ifade etti.

Bahçeli, kalkınmanın ancak dış yardımla mümkün olacağı inancının Meşrutiyet’ten çok önce yaygın ve kökleşmiş bir fikir olduğunu belirterek, “Yabancı sermaye gelsin gelmesine, buna itirazımız yoktur ama getirdiğinden daha fazla götürmesine de son verilsin. Biz sermayenin çıkarına mı bakacağız milletin çıkarına mı? Biz döviz kuruna mı sabitleneceğiz, uyanan devin istikbal ve istiklal haklarına mı?” dedi.

“Türkiye Bir Ekonomik Kriz İçinde Değil”

Bahçeli, “Gün birlik olma günüdür” diyerek, hükümetin, sivil toplum kuruluşlarının, iş aleminin, ekonomik aktörlerin ve Türk milletinin dövizdeki “spekülatif ataklara” tepkilerinin takdire şayan olduğunu ifade etti.

ABD menşeli teknoloji ürünlerine ve bazı mallara yönelik boykot kararlarını, yüzde 100 oranında arttırılan ek mali yükümlülükleri desteklediklerini belirten Bahçeli, “Başta Rusya olmak üzere, komşu ülkelerin sorumlu açıklamalarından, duyarlı yaklaşımlarından; ayrıca AB ülkelerinden yükselen müspet ve tutarlı değerlendirmelerden bahtiyarlık duyuyorum. Avrupa Parlamentosu Türkiye Forumu’nun ABD Başkanı’nın gümrük tarifelerini artırmasını gayri meşru ve Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı bulması son derece anlamlıdır. Altını kalın olarak çiziyorum ki Türkiye bir ekonomik kriz içinde değildir. Türkiye’de yaşananların, bazı Nobel ödüllü iktisatçıların uyduruk tezlerinin aksine, 1998 Asya kriziyle uzaktan yakından ilgisi yoktur” dedi.

“MB’nin Zamanında Müdahaleleri Saldırıları Püskürtecek”

Bahçeli, Merkez Bankası’nın (MB) zamanında müdahalelerinin ekonomik saldırıları püskürteceğini belirterek, sıkı para ve maliye politikası uygulanması, kamuda tasarruf tedbirlerinin alınıp yaygınlaştırılması, bütçe disiplininden taviz verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Türk Lirası kullanımının teşvik edilmesinin, döviz cinsinden kira, otoyol ve köprü geçiş ücretlerinin milli parayla yeniden yapılandırılmasının önemine dikkat çeken Bahçeli, “Çok kararlı ve stratejik bir ekonomik vizyonun siyasi iradeyle temellendirilmesini, üreten ekonomi modelinin çok acil hayata geçirilmesini, stokçuluğun önüne geçilmesini, ekonomik seferberlik ilan edilmesini, makro ve mikro ekonomik dengeleri sağlamlaştırmak için yapısal sorunların süratle giderilmesini, küresel ittifak ve ilişki ağlarının yeni baştan değerlendirilmesini, ihracatın ithalata bağımlılığını azaltmak için yerli ve milli ürünlerin üretimine öncelik ve önem verilmesini, ekonomik eşitlik, özgürlük, adalet ve güvenlik konularında tesir düzeyi yüksek hamlelerin yapılmasını, adımların atılmasını bekliyor, tavsiye ve temenni ediyoruz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.