Öne Çıkanlar Hakkari EMİNE ERDOĞAN Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Hadise elazığ palandöken terör Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan malatya mısır fatih terim doğalgaz

Bakan Bozdağ: Bu Sistemi Kendimiz İçin Değil, Türkiye İçin İstiyoruz

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin, “Biz bu sistemi kendimiz için değil, Türkiye için istiyoruz; Türkiye'nin geleceğinde yine siyasi istikrar olsun, güçlü iktidar olsun diye istiyoruz” dedi.

Adalet Bakanı, Genel Kurul’da anayasa değişiklik teklifinin 10. Maddesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik eleştirilere yanıt veren Adalet Bakanı şöyle dedi:
“Bu sistemde yüzde 50,01 oy almayan birinin Türkiye'nin yürütmesine gelmesi, ülkeyi yönetmesi mümkün değil ama şimdiki sistem yüzde 22'ye yönetme hakkı verebiliyor, böyle bir sonuç çıkarabiliyor. Yüzde 51 oy almak için ne yapılır? Şimdi, Cumhuriyet Halk Partisinin yüzde 51 oy almak için -bugün oyu yüzde 26- ne yapması lazım? Diğer yüzde 25'in rızasını alacak bir üslubu, bir politikayı, bir propagandayı, bir ajandayı geliştirmesi lazım. AK PARTİ de yüzde 49 küsur, bizim de bu başka partilerden oy alacak bir üslubu, propagandayı, programı geliştirmemiz lazım, başka partilerin de bunu yapması lazım. Bu ne yapacak? Esasında üslubu daha da normalleştirecek, programları, propagandaları daha da normalleştirecek, kutuplaşmayı değil, uçlarda olanları merkeze doğru çekecek, orta noktada milleti de buluşturacak, siyaseti de buluşturacaktır. Cumhurbaşkanın Parlamentoyu belli şartlar içerisinde seçime götürme yetkisi ile Parlamentonun Cumhurbaşkanını seçime götürme yetkisi de esasında Parlamento ile Cumhurbaşkanı arasında bir uzlaşma gerekliliğini ve bunun olmaması hâlinde müeyyidelendirildiğini görüyoruz. O yüzden ben bu sistemin kutuplaştırmayı artırmayacağını, aksine, bugün olan birtakım eleştirileri ortadan kaldıracak ve uzlaşma kültürünü geliştirecek sonuçları daha iyi bir biçimde ortaya koyacağına yürekten inanıyorum.
Biz bu sistemi kendimiz için değil, Türkiye için istiyoruz; Türkiye'nin geleceğinde yine siyasi istikrar olsun, güçlü iktidar olsun diye istiyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.