Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan haberleri adana meb KPSS Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko TOGG CHP Sözcüsü Öztrak CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer Uzaktan Eğitim AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut

Baro Temsilcileri Meclis'e Alınmadı, Nazlıaka Basın Toplantısını Bahçede Yaptı

Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, evliliklere ilişkin önerge hakkında TBMM'de basın toplantısı yapmak istedi. Ancak Nazlıaka'nın beraberinde bulunan Baro temsilcileri Meclis'e alınmayınca Ankara Milletvekili basın toplantısını bahçede yapmak zorunda kaldı.

"Dün gece TBMM’ye öyle bir önerge getirildi ki bu önergeyi hazırlayanlar, bu önergeye imza atanlar, kabul oyu verenler için ar damarı çatlamış sözünü kullanmak istiyorum ama bu söz bile durumu anlatmaya etmeye yetmiyor" diyen Nazlıaka, "AKP’nin gece yarısı operasyonları ile evrensel hukuk normlarına uymayan, akla mantığa sığmayan önergeleri bu meclisten geçirdiğine sık sık tanıklık ettik. Ancak dün bir kez daha “pes artık” deme noktasına geldik" dedi.
AK Parti Milletvekili adayı Vadettin İnce’nin katıldığı bir programda “İslam hukukuna göre buluğ çağına giren kız çocukları evlendirebilir ve bunun çocuk istismarı olarak görülmesi İslam’a aykırıdır” dediğini belirten Nazlıaka, "Suçu öven, suça teşvik eden, dini istismar eden bu şahıs hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Ancak bu açıklama adeta bir malumun ilanıdır. AKP zihniyeti çocuk yaşta evlilikleri meşrulaştırıyor, bunu kelime oyunlarıyla, yasalarla oynayarak yapmaya çalışıyor" dedi. Nazlıaka şöyle devam etti:
"Şimdi buradan Sayın Adalet Bakanı’na sesleniyorum. Sayın Bakan, tecavüzü olağan, tecavüzcüyü masum, mağduru sorumlu gören ve tecavüze uğrayanı adeta tecavüzcünün önüne atan önergeleri gece yarısı meclise getirmek yerine, sapkın açıklamalar yapan şahıslar hakkında işlem yapınız.
Dikkatinizi çekmek istediğim bir konu daha var. Bu madde kadın örgütlerinin uyarına rağmen hazırlandı. AKP bir kez daha kadın örgütlerini yok saydı.
Dün geceden beri söz konusu önergeyi konuşuyoruz. Ancak maddenin tamamı sorunludur. Bu madde cinsel ilişkide rıza yaşını 15’den 12’ye indiriyor. Bu 12 yaşında yapılan evliliklerin de meşrulaştırılması anlamına geliyor. Bugün açıklama yapan Adalet bakanı Bekir Bozdağ 'bu geçici bir düzenlemedir; bir defa uygulanacaktır” diyor. Biz AKP’nin “bir defadan bir şey çıkmaz' cümlesini daha önce de duymuştuk. Şimdi bir kez daha halka yanlış bilgi veriyorlar. Bu düzenlemeden sonra tecavüzcüleri korumak için yeni bir yasaya ihtiyaç kalmayacaktır. Çünkü bundan sonra 12 yaşından itibaren cinsel istismar suçu işleyenler cezaevine girmeyecektir."

Kadın örgütlerinin emeği, yüreği ve kararlı mücadelesi sayesinde 1 Ocak 2002'de yürürlüğe giren Medeni Yasa ve 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren Türk Ceza Yasası'ndaki kadını güçlendiren düzenlemelerden AK Parti iktidarının ne kadar rahatsız olduğunu bildiklerini belirten Nazlıaka, "Bu madde 2005’de kazanılmış haklarımızı geri alma operasyonunun ilk adımıdır. Ama biz buna izin vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

"Siyasi kimliklerimizi, görevlerimizi bir kenara bırakalım, hepimizin ailesinde çocuklar var. İçimizden kim bu önergenin doğru olduğunu savunabilir? Şimdi bu önergeyi hazırlayanlara, imza atanlara, evet oyu verenlere sormak istiyorum. Hangi yüzle sokağa çıkacaksınız? Çocukların yüzüne bakabilecek misiniz? Hangi yüzle tecavüz mağduru çocuklarımızın karşısına çıkacaksınız? Yarın öbür gün halkın önüne çıktığınızda yüzünüz kızarmayacak mı? ... Artık sözün bittiği yerdeyiz. Şeriat hükümleriyle yönetilen ülkeleri mi model alıyorlar? Cahiliye döneminde doğan kız çocuklarına ölümden başka seçenek sunulmazdı. Şimdi de buna benzer bir sürece mi giriyoruz? Buradan tüm kadın hakları temsilcilerine, kadın örgütlerine, barolara sesleniyorum. Çocuklarımızın hakkı için bugün bir kez daha kol kola, omuz omuza durma vaktidir. Bizler bu yasanın Meclis’ten geçmemesi için elimizden geleni hep birlikte yapacağız. Ve buradan son kez bu yasaya imza veren vekillere sesleniyorum: Yarın çok geç olmadan bu hatadan dönün. İki seçeneğimiz kaldı arkadaşlar, ya bu karanlığa teslim olacağız, ya da o kirli elleri çocuklarımızın yakasından çektirip, onların özgür dünyasını kuracağız çünkü bu yaştaki çocuğu tek bir rızası olabilir. O da oyun oynamak! Susmayacağız, yılmayacağız, sinmeyeceğiz!"

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.