Öne Çıkanlar Covid19 Kuşadası Belediyesi gündem MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Afrin Gürer bugünün gündem başlıkları Zeytin Dalı Harekatı Halka arz ataşehir belediyesi bugünün gündem özeti atama

Başbakan: ''3 Milyar Avroluk AB Fonu Haftaya Devreye giriyor''

Göçmenlere yapılacak yardım hakkında konuşan Ahmet Davutoğlu, “3 milyarlık ayrılan fon hemen devreye giriyor önümüzdeki hafta içinde. Önümüzdeki dönemde de ek fon da 3 milyar dışındaki fon Türkiye’ye tahsis edilecek” dedi.

Başbakan Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras Türkiye-Yunanistan 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği konseyi toplantısının ardından ortak basın toplantısında bir araya geldi.

 

ORTAK BİR TARİH YAZIMI KONUSUNDA DA ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ

Davutoğlu’nun toplantı hakkında yaptığı açıklamalar şu şekilde

“İki halkın gelecek nesillerinin, geçmiş bazı olumsuz hatıralarla değil, geçmişteki olumlu hatıraları gelecek yıllara aktaracak güzel irtibat kurabilmek için ders kitaplarımızın gözden geçirilmesi dahil kültür ve eğitimde ortak bir perspektifle ortak bir tarih yazımı konusunda da çalışmalar yürütüyoruz. Avrupa Birliği Türkiye ilişkilerinde yaptıkları katkılar dolayısıyla Yunanistan’a teşekkür ediyorum her zaman Türkiye’nin üyeliğini desteklediler. Göçmen krizi konusunda da Türkiye ve Yunanistan aynı perspektifi paylaşmaktadır. Avrupa içinde yaşanan tartışmalarda Yunanistan’ın ve Türkiye’nin iki komşu olarak üstlenmesi yönünde tavır sergileyenlere karşı Türkiye ve Yunanistan dün zirvede bugün de burada birlikte ortak bir perspektifle cevap veriyor. Önümüzdeki günlerde Ege’nin masumların hayatlarını kaybettiği bir üzüntü ve dram denizi değil aksine Türkiye ile Yunanistan arasında dostluğun mutluluğun paylaşıldığı bir deniz olmasını arzu ediyoruz o konuda da birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

 

KİLİS'E DÜŞEN ROKETLER

“DEAŞ tarafından bir roket atışı söz konusu oldu. İki vatandaşımızı kaybettik. Tabi angajman kuralları çerçevesinde misliyle mukabele edildi. Sayın valimizden ve ilgili güvenlik birimlerimizden gerekli bilgileri aldık ve Türkiye’ye yönelik her saldırının en şiddetli şekilde mukabelede bulunulması konusunda da zaten Türk Silahlı Kuvvetleri’ne verilmiş talimatlarımız var. Bu konuda alınacak her türlü tedbir gözden geçirilmiştir. Zaten hazırlıklarımız vardı. Bu da Suriye’deki ateşkesin ne kadar kırılgan olduğunu bire kez daha ortaya koyuyor. Zaten DEAŞ bir ateşkes tarafı değildi. DEAŞ ile ılımlı muhalefet arasında çatışmalar söz konusuydu. Bu çerçevede Türkiye, Türkiye’ye yönelik her türlü saldırıya anında mukabelede bulunacaktır.”

 

“Bugün sabah Avrupa Birliği ile mutabakat kesinleşti” açıklaması yapan Ahmet Davutoğlu, sözlerine

“Vardığımız mutabakat konusunda ise bu üzerinde çok detaylı bir şekilde çalışılmış bir plandır. Aldığımız bütün tedbirlere rağmen 29 Kasım’dan bu yana Türkiye’yi bir transit göç yolu gibi kullanmak isteyen insan kaçakçıları var. Bu insan kaçakçılarının yol açtığı insani trajediler, sahillerimize vuran çocuk bedenleri var. Bunlar karşısında bizim kayıtsız kalmamız mümkün değil. Dün teklif ettiğimiz çerçeve ve uzun müzakerelerden sonra Avrupa Birliği tarafından da kabul gören çerçevede bu düzensiz göçü düzenli hale getirebilmek ve uluslararası hukuk normlarına oturtabilmek için birlikte çalışma kararı aldık.” diyerek devam etti.

 

GÖÇMEN SAYISINDA ARTIŞ OLMAYACAK

Başbakan, göçmenlerin Avrupa’ya düzenli olarak gönderileceğini şu sözlerle açıkladı.

“Ege’de bu anlamda yakalanan göçmenler veya Ege adalarına geçmek isterken yakalanan göçmenler Türkiye tarafından alınacak ancak bu göçmenlerin sayısı kadar göçmen de böyle bir maceraya yürümemiş, uluslararası hukuk kurallarını çiğnememiş ve mülteci hukuku çerçevesinde Avrupa’ya gitmek isteyen göçmenler için de aynı sayıda göçmen Avrupa’ya gönderilecek. Dolayısıyla Türkiye içindeki göçmen sayısında bu sebeple herhangi bir artış olmayacak. Ne kadar göçmeni alıyorsak o kadar sayıda göçmeni, ayrı göçmenleri tabi, düzenli olarak Avrupa’ya göndereceğiz. Esas hedef burada düzensiz göçü, maceracı eğilimleri engellemek, caydırmak düzenli göçü de kurallarını koyup Avrupa’nın kabul edeceği göçmenleri de Türkiye’deki Suriyelilerden tespit ederek gönüllü bir şekilde gidecekler.”

 

MUHALEFET'E YENİ BİR ÇAĞRI

Davutoğlu, geri kabul anlaşmasının öne alındığına değinerek şu ifadelere yer verdi.

“Bunun karşılığında da Avrupa ile vize muafiyeti Haziran ayında başlayacak. Bu önemli bir kazanımdır vatandaşlarımız için. İnşallah o vakte kadar da biz vize muafiyetinin gerektirdiği adımları, yasaları çıkaracağız buradan da muhalefet liderlerine bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum. Önümüzdeki 2 ay içinde vize muafiyeti çerçevesinde ilgili 9 kanunu çıkarmamız lazım. Çıkarmamız halinde Haziran ayında Türk vatandaşlarına vize uygulaması son bulacak. Vize muafiyeti temin edilecek.”

 

GÖÇMENLERİN GERİ DÖNÜŞ MALİYETİ AB TARAFINDAN KARŞILANACAK

Başbakan Davutoğlu, göçmenlerin maliyetinin Avrupa tarafından karşılanacağını şu ifadelerle aktardı:

“Ege’den aldığımız göçmenlerden doğacak her türlü maliyeti Avrupa Birliği karşılayacak geri göndermek açısından. Oradan Türkiye’ye gelmeleri, Türkiye’den de 3. ülkeler, Suriye dışındaki göçmenlerin kendi ülkelerine gitmeleriyle ilgili maliyet Avrupa Birliği tarafından karşılanacak. İçerde ise göçmen sayısında bir artış olmayacağı için zaten bizim göçmen sayımız sabit kalacağı için ek masraf olacağını düşünmüyoruz. Ek masraf olursa da kullanacağımız Avrupa Birliği’yle tespit ettiğimiz kaynaklar var, ama sayıda bir farklılık oluşmayacak.”

 

MÜLTECİLER İÇİN İLERİDE EK FONLARDA GELECEK

Davutoğlu, mülteciler için Türkiye’ye verilecek 3 milyar avro için şunları söyledi:

“3 milyarlık ayrılan fon hemen devreye giriyor önümüzdeki hafta içinde. Önümüzdeki dönemde de ek fon da 3 milyar dışındaki fon Türkiye’ye tahsis edilecek. Dolayısıyla maliyetler bakımından bir külfet paylaşımı söz konusu olacak.”

 

ORTAK NATO OPERASYONUNA YEŞİL IŞIK

Yunanistan’ın ve Türkiye’nin çeşitli görüş ayrılıları olduğunun anımsatılmasının ardından Başbakan şöyle konuştu.

“Türkiye ve Yunanistan arasında bazı görüş ayrılıları var ama bu iş birliğimize engel değil. Düşünün ilk defa Türkiye ve Yunanistan’ın ortak kararıyla göçmenler konusunda kurtarma operasyonları için NATO’nun devreye girmesi mümkün olabildi. Görüş ayrılıklarımızı paranteze alıyoruz. O parantez herkes için saklı olmakla ve birbirimize saygı duymakla birlikte ortak NATO operasyonuna yeşil ışık yaktık.

Türkiye ve Yunanistan’ın Ege’nin deniz sahası ve hava sahası ile ilgili ihtilafları yeni değil, bunları biliyoruz. Ya bu ihtilafları mutlak kabul edeceğiz ve bu ihtilaflar çözülene kadar işbirliğimizi erteleyeceğiz ki eskiden öyleydi eski paradigmada. Bunun gerginlikleri artırdığını gördük. Ya da bunları paranteze alıp yolumuza devam edeceğiz bu arada da bunları çözmeye çalışacağız. Yaptığımız şimdi bu.”

 

HAVA SAHASI İHLAL SORUNLARINI ÇÖZECEĞİZ

Hava sahası ihlali dediğiniz hususlar ihtilaflı bölgeyle ilgili hususlar. Sizin için hava sahası ihlali gibi görünen şey Türk Hava Kuvvetleri için kendi hava sahası olarak gördüğümüz alanlar. Dolayısıyla bu sorunları çözeceğiz. Burada bu ihtilaflı alanda da mümkün olan en az karşı karşıya geliş, kilitleme gibi ya da burada çok uçma gibi konuları birlikte ele alıyoruz. Onları minimize edeceğiz. Herhangi bir risk oluşmaması çünkü her an af edersiniz it dalaşı tabiriyle anılan uçuşlarda her an bir kaza olabilir. Olmaması için bunları minimize etmek ve kontrol altında tutmak gerekiyor.”

 

TÜRKİYE'NİN YUNANİSTAN'A HIRSI YOK

“O kararın alındığı 96 yılında bir hafta önce Yunan parlamentosunun aldığı bir karar var. Ona karşı Türk parlamentosu alıyor bir hafta sonra bu kararı. Ben daha önce de muhataplarıma söylemiştim, gelin iki kararı da kaldıralım. Şu bilinsin ki ne Türkiye’nin Yunanistan’a savaş yapma gibi bir isteği, arzusu, iradesi vardır hırsı vardır. Ne de Yunanistan’ın Türkiye’ye dönük bir hırsı vardır. Hepimiz tarihi örneklerden gördük çatışarak Ege’de kimse bir şey kazanamaz ama dostluk üzerinden hepimiz kazanabiliriz. Bugün İzmir’de açılan Başbakanlık Ofisi’nin ilk misafiri olarak ağırladığımda aslında bu sembolik mesajı da veriyoruz. Bu mesaj Atatürk ile Venizelos’un verdiği mesajdır. Birbirleriyle savaşan bir neslin çocukları, liderleri olarak onların verdiği dostluk mesajının devamıdır bu mesaj'' diyerek sözlerini noktaladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.