Öne Çıkanlar Hakkari EMİNE ERDOĞAN Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak terör Hadise bugünün gündemi elazığ palandöken Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan malatya mısır fatih terim

Başbakan Yıldırım: Ankara’dan Sivas’a İki Saatte Ulaşmış Olacağız

Başbakan Binali Yıldırım, Ankara’ya 60 milyar tutarında yatırım yapıldığını belirterek, “Ankara- Eskişehir- İstanbul, Ankara- Konya’dan sonra Sivas’a da hızlı trenle gitmek mümkün olacak. Ankara’dan Sivas’a iki saatte ulaşmış olacağız” dedi. Yıldırım, konuşmasında Esenboğa Havalimanı’ndan Frankfurt, Viyana, Berlin ve Paris’e direkt uçuşların yapılacağını da bildirdi.

Başbakan Yıldırım, Ankara’nın başkent oluşunun 94’üncü yıl dönümü dolayısıyla Grand Ankara Hotel’de düzenlenen etkinlikte konuşma yaptı. Ankaralılar ile aynı havayı solumaktan büyük bir bahtiyarlık duyduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Yıldırım. “Bu vesileyle 15 Temmuz’da şehit olan bütün hemşerilerimize, bütün kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, gazilerimize sıhhat ve afiyet diliyorum. Milli mücadelenin bütün kahramanlarına ve bu ülke için canını seve seve veren bütün şehitlerimizi de bu vesileyle şükranla, rahmetle anıyorum” diye konuştu.

“ANKARA YENİ BİR VİZYONUN TEMSİLCİSİ KONUMUNDADIR”

Başkentlerin her ülkede vitrin ve sembol şehirler olduğunu belirten Yıldırım, “Her biri kendi içinde anlam ve öneme sahip şehirler başkent sıfatını taşır. Selçuklu’nun başkenti Konya, Osmanlı’nın başkenti Bursa, Edirne, İstanbul. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli sorumluluklar almış, önemli görevler yüklenmiş Ankara da cumhuriyetimizin, Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olarak yeni bir vizyonun, geleceğin temsilcisi konumundadır” dedi.

“ANKARA’DAN SİVAS’A İKİ SAATTE ULAŞMIŞ OLACAĞIZ”

AK Parti hükümetleri ile son yıllarda Ankara’ya 60 milyar tutarında yatırım yapıldığının altını çizen Başbakan Yıldırım, “Sadece hükümetin merkezi yatırımlarından bahsediyoruz. Buna belediyemizin ve diğer yatırımları, özel sektörün yatırımları dahil değil. Ankara’yı hızlı trenin başkenti yaptık. Yüksek hızlı tren garıyla da Ankara’ya bir sembol eser kazandırdık. Ankara’yı şimdi Sivas’a bağlıyoruz.  Ankara- Eskişehir- İstanbul, Ankara- Konya’dan sonra Sivas’a da hızlı trenle gitmek mümkün olacak. Ankara’dan Sivas’a iki saatte ulaşmış olacağız” şeklinde konuştu. 

“CUMHURİYETİN TEMELLERİ ANKARA’DA ATILMIŞTIR”

Kurtuluş Savaşı’nın Ankara’dan planlanıp, yönetildiğini belirten Yıldırım, “Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ankara’da açılmış. Adeta cumhuriyetin temelleri Ankara’da atılmıştır. Ankara, Kurtuluş Savaşı’nda üstlendiği sorumluluk ile ülkemizin işgalden kurtulmasına öncülük eden şehrin adıdır. Ankara’nın İstiklal Mücadelesi’nde merkez olması, merkez seçilmesi daha sonra başkent olması bu şehrin coğrafi, tarihi ve sosyal özellikleriyle yakından ilgilidir” ifadelerini kullandı.

“HACI BAYRAM-I VELİ BUGÜN ANKARA’NIN MANEVİ ŞAHSİYETLERİNİN BAŞINDA GELMEKTEDİR”

Ankara’nın Malazgirt Zaferinden iki yıl sonra Türklerin himayesine geçtiğini ifade eden Yıldırım, “Hacı Bayram-ı Veli hazretleri, Türklerin Anadolu’yu fethinden sonra bu coğrafyada temayüz eden manevi önderlerin en önemlilerinden biridir. Mevlana ve Yunus Emre ile aynı dönemde yaşayan Hacı Bayram-ı Veli, bugün Ankara’nın manevi şahsiyetlerinin başında gelmektedir” dedi.

“ANKARA İÇİN DEVAM EDEN PROJELERİN TUTARI 25 MİLYAR TÜRK LİRASIDIR”

Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek’e yapığı hizmetlerden dolayı teşekkür eden Yıldırım, Afyon ve Uşak’ın da 2019’da Ankara’ya hızlı trenle bağlanacağı bilgisin verdi. Yıldırım, konuşmasında şunları kaydetti:

“Şu anda Ankara için başlayıp devam eden projelerin toplam tutarı 25 milyar Türk Lirasıdır. Başka bir deyişle 25 Trilyon Liradır. Ankara’dan Kırıkkale’ye, oradan da Delice’ye bir otoyol ihalesini yaptık. 120 kilometre. Elmadağ rampalarının önceki halini biliyorsunuz. Orada muazzam bir trafik sıkışıklığı var. O yüzden bu Ankara, Kırıkkale, Delice otoyolu ihalesini yaptık. Yap-işlet-devret modeliyle kısa sürede tamamlanacak. Böylece Ankara’nın Anadolu’ya, Güneydoğu’ya ve Akdeniz’e açılan kanalları daha da genişlemiş olacak. Ankara’dan Niğde’ye bir otoyol ihalesini de gerçekleştirdik. Bu da yap-işlet-devret modeliyle gerçekleşecek. 360 kilometrelik otoyol. Bunun da yapımına başladık. İnşallah birkaç sene içerisinde bu da tamamlanacak. Böylece, Ankara’dan Konya’ya veya daha güneye inecek, Afyon üzerinden Antalya’ya kadar gidecek. Mersin, Adana, Gaziantep, Urfa istikametine gidecek trafik, Ankara-Kulu arasındaki o yoğun trafik akışı, direkt otoyolla güneye ve Akdeniz’e indirilmiş olacak.”

“ON TANE BÜYÜK PROJE’NİN BEŞ TANESİ TÜRKİYE’YE AİT”

Başbakan Yıldırım 19 Mayıs Stadı’nın yerine kapasitesi 50 bin kişinin üzerinde olan yeni bir stadyum inşa edileceğini bildirdi.

Ankara için hedeflerin elli, yüz yıl sonrasına göre planladıklarını ifade eden Yıldırım, “2008 dünya krizi başlayalı neredeyse on yıla yaklaştık. On yıl geçti, kriz devam ediyor. Ama on yıl içerisinde koca dünyada on tane büyük proje yapılıyor. Bunlardan beş tanesi Türkiye’ye ait. Osmangazi köprüsü, İstanbul-İzmir otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Çanakkale Köprüsü, Avrasya Tüneli, Marmaray ve dünyanın en büyüğü, Yeni İstanbul Havalimanı” diye konuştu.

“İŞ BİLENİN KILIÇ KUŞANANIN”

Konuşmasında Esenboğa Havalimanına değinen Başbakan Yıldırım, “CHP’liler Ankara’daki Esenboğa havalimanı terminalinin yapılmaması için büyük bir direnç gösterdiler. ‘Devletin parasını çar-çur ediyorsunuz, ne lüzum var böyle terminale’, ‘Kimleri zengin edeceksiniz?’. Yap-işlet-devret olarak yaptırdığımız o terminal, ilk yılda garanti ettiğimiz yolcuyu geçti, üzerine çıktı, üzerine çıkan yolcudan gelen gelirlerin yarısını da biz almaya başladık. Sözleşmemiz böyleydi. İş bilenin, kılıç kuşananın. On dört yıl geçti, süre bitti, tekrar kiraya verdik, şimdi oradan da külliyetli miktarda para alıyoruz. Bu işler böyle oluyor” dedi.

“ESENBOĞA’DAN YENİ UÇUŞLARI BAŞLATIYORUZ”

Yıldırım konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Diyorlar ki ‘Siz pahalı pahalı köprüler yaptırıyorsunuz, yollar yaptırıyorsunuz, havaalanları, hastaneler dünya kadar para veriyorsunuz’ 48 milyar dolarlık 15 yılda bütçe dışı kaynaklardan proje yaptık. 157 proje yaptık. Bu projelerin işletme süresinde kamuya verilecek kaynak miktarı, ödenecek kaynak miktarı, 70 milyar dolar. Bizim ödeyeceğimiz 12 milyar dolar. 12 milyar dolar garanti olarak ödeyeceğiz, karşılığında da 70 milyar dolar para alacağız. Maalesef bilen de konuşuyor, bilmeyen de konuşuyor. Esenboğa Havaalanı’nın, yurt dışına çıkışları biraz zayıf.  Şu anda 11 sefer var. Yani 11 noktaya uçuş var. Bir başkent için bu, yeterli değil. Türk Hava Yolları’yla konuştuk. En kısa zamanda yeni uçuşları başlatıyoruz. İlk olarak 29 Ekim’de ilk uçuş Frankfurt’a. Ardından Viyana’ya, Berlin’e, Paris’e yapılacak. Hayırlı uğurlu olsun.”

Ankaralılara tebriklerini ileten, Başbakan Yıldırım, Atatürk’ün  “Ankara bir başkenttir ve ebediyen olarak başkent kalacaktır” sözleriyle konuşmasını tamamladı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.