Öne Çıkanlar ankara konya sgk bodrum deprem chp pakistan veysel eroğlu iata kastamonu Bala Kuğu Gölü ile İzleyenleri Büyüledi

Başbakan Yıldırım: Tekrar Gelmesin

Başbakan Binali Yıldırım, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne yönelik yaptırımlara ilişkin “Şu anda Erbil’in Kuzey Irak yönetiminin Türkiye’deki ofisinde görevli kişinin, Kuzey Irak’tan tekrar gelmemesi yönünde Dışişleri Bakanlığımız bildirimi yaptı. Irak Başbakanı Haydar El-İbadi’yle yaptığımız görüşmede de özellikle Irak Meclisi’nin aldığı karar çerçevesinde, hudut kapılarının, havaalanlarının Irak merkezi hükümetince devralınmasıyla beraber Türkiye de artık Irak’a yönelik her türlü ekonomik, ticari, diplomatik ilişkilerini merkezi hükümetle beraber yürütecek” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Çorum’da gündeme ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri ile görüşmesinde, Irak Kuzey Bölgesel Yönetimi tarafından hafta başında gerçekleştirilen referandumu değerlendirdiklerini belirten Yıldırım, İran’ın da Türkiye ile aynı görüşü paylaştığını kaydetti.

Yıldırım, “Bölgede bir parçalanmaya yol açacak faaliyetler, sınır değişiklikleri ve burada oluşturulmaya çalışılacak yapay devletçikler bölge huzurunu, güvenliğini tehdit edecek gelişmelerdir. Bu konularda İran, Türkiye, Irak olarak yakın işbirliği içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hedefimiz gerek İran’da gerek Irak’ta, Türkiye’de yaşayan Kürt, Türkmen, Arap, farklı etnik gruptaki insanlar değil, bu kararı inatla alan, bütün dünyayı karşısına alarak bu referandumda ısrar eden yönetimdir. Doğan sonucun sorumluluğu da onlara ait olacaktır” dedi.

“İlişkiler Merkezi Hükümetle Yürütülecek”

Milli Güvenlik Kurulu ve güvenlik toplantısında alınan IKBY’ye yönelik somut adımların sorulması üzerine de Yıldırım, “Şu anda Erbil’in Kuzey Irak yönetiminin Türkiye’deki ofisinde görevli kişinin, Kuzey Irak’tan tekrar gelmemesi yönünde Dışişleri Bakanlığımız bildirimi yaptı. Irak Başbakanı Haydar El-İbadi’yle yaptığımız görüşmede de özellikle Irak Meclisi’nin aldığı karar çerçevesinde, hudut kapılarının, havaalanlarının Irak merkezi hükümetince devralınmasıyla beraber Türkiye de artık Irak’a yönelik her türlü ekonomik, ticari, diplomatik ilişkilerini merkezi hükümetle beraber yürütecek. Bunun da kararını aldık” yanıtını verdi.

Yıldırım, Irak Başbakanı El-İbadi’nin ‘petrol akışının Türkiye ile merkezi hükümet arasında yapılan anlaşma ile sağlanacağına’ yönelik açıklamasının hatırlaması de Yıldırım, “Tabiatıyla Irak’ın merkezi hükümeti olarak bütün Irak’a yönelik ulusal düzeydeki iş ve işlemlerini merkezi hükümet yapmaya karar verdi. Kerkük’le ilgili sorunu kendileri önce halledecekler ondan sonra da atılacak adımları birlikte gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

“Atılacak Adımların Koordinasyonunu Yapmayı Hedefliyoruz”

Yıldırım, El-İbadi’yle yüz yüze bir görüşmenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin sorulması üzerine şu değerlendirmede bulundu:

“Tabi bu konularla ilgili gerek İran gerek Türkiye gerekse Irak’ın yakın bir gelecekte bir araya gelerek, ileri dönem için atılacak adımların koordinasyonunu yapmayı hedefliyoruz. Bunun ne zaman gerçekleyeceğini diplomatik düzeyde arkadaşlarımız takip ediyor. Üçlü bir zirve olmasını arzu ediyoruz. İkili de olacak üçlü de olacak. Ama bölge ve komşu ülkeler açısından üç ülkenin birlikte yapmasının daha verimli olacağını düşünüyoruz.”

“Hangi Partiden Olursa Olsun Yanlış Yapanın Üzerine Kararlıkla Gidilecek”

Başbakan Yıldırım’a ‘İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterilen Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın 2019 yılında yapılacak yerel seçimlerde de büyükşehir belediye başkanlığına aday gösterip gösterilmeyeceği’ sorusu da yöneltildi. Uysal’ın önce bugün yapılacak seçimlerde seçilmesi gerektiğini belirten Yıldırım, Uysal’ın adının geniş bir istişare ile belirlendiğini vurguladı.

Yıldırım, 2019 yerel seçimleri öncesinde başka belediyelerde de değişim olacağına yönelik iddiaların anımsatılması üzerine de “Tabi ki belediyelerimizle ilgili başından beri bizim ortaya koyduğumuz bir prensip var. Belediyeler vatandaşa en yakın yerel idarelerdir. Belediye başkanlarımızın vatandaşın beklentilerine, ihtiyaçlarına, taleplerine azami özeni göstermesini bekliyoruz. Bu konuda zafiyet içinde olan varsa, bazı şayialar, usulsüzlük gibi konularla anılan belediyelerimiz varsa, yönettiği şehirden kopuk başkanlarımız varsa tabii ki onlara gerekli işlemleri yapacağız. Bu sadece AK Partili belediyelerle de sınırlı değil. Hangi partiden olursa olsun yanlış yapanın üzerine kararlıkla gidilecek” dedi.

“Yasal Düzenlemeyi Yaparak Uygulamayı Sürdüreceğiz”

Danıştay tarafından yürütmesi durdurulan sürekli yaz saati uygulamasının devam edeceğine yönelik Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın sözlerinin anımsatılarak, “Yargı kararı uygulanmayacak mı?” sorusuna da Yıldırım, “Tabi ki yargı kararı uygulanacak. Yargı bu düzenlemenin yasa ile olmasını istiyor. Biz de yasal düzenlemeyi yaparak uygulamayı sürdüreceğiz. Yargı kararına karşı gelmek, dikkate almamak diye bir şey olmaz” yanıtını verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.