Öne Çıkanlar meb adana KPSS cumhurbaşkanı erdoğan haberleri TOGG gündem özeti Kanyon tesk genel başkanı bendevi palandöken ayhan barut gazi bendevi palandöken Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan

Başbakan Yıldırım’dan CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na İstiyorsa Gelsin Muavin Olsun, Engel Yok

Başbakan Binali Yıldırım, tek adam eleştirilerine değinerek “Cumhurbaşkanı bir tane. Yani Kılıçdaroğlu’nun hatırı için bir tane daha mı cumhurbaşkanı seçelim? İstiyorsa gelsin muavin olsun, engel yok. Bu sistemde ona da yer var, herkese yer var. Kıskanma ne olur, biraz daha çalış senin de olur. Tek adam seçiyoruz ama iki sandık arasında yetki veriyoruz. Cumhurbaşkanı tek ama daha güçlü olan da millet” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Amasya Yavuz Selim Meydanı'nda halka seslendi. İstiklal mücadelesine değinerek, Amasya Genelgesi’nin buradan ilan edildiğini anımsatan Yıldırım, genelgenin içeriğine değinerek, modern Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğini ilgilendiren kararların alındığını, milletin istiklalini, milletin azim ve kararının kurtaracağının ifade edildiğini anlattı. Bağımsızlık yolundaki ilk vurgunun Amasya’da yapıldığını kaydeden Yıldırım, milli iradenin ilk kez Amasya’da dile getirildiğini kaydetti. Milli mücadelenin milletin azmi ve kararı ile verildiğini, cumhuriyetin milletin kararlılığı ile kurulduğunu, bu nedenle referandumun ilk mitingini burada yaptıklarını ifade eden Başbakan Yıldırım, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı şehirde olduklarını, 16 Nisanda yapılacak referandumun temelinin de Amasya’da attıklarını belirtti. Amasya’ya yakışır bir sonuç beklediklerini dile getiren Yıldırım, “Bu ‘Anayasayı Recep Tayyip Erdoğan kendisi için yapıyor’ diyorlar. Unutmayın, anayasa değişikliği Erdoğan için değil, her doğan içindir. Türkiye’nin geleceği için bu değişikliği yapıyoruz. Bizim benlik davamız yok, hepimiz faniyiz, az yaşa çok yaşa ölüm gelir başa. Onunun için milletimizden saklayacağımız gizleyeceğimiz hiçbir şey yok. Sizin gündemimizden farklı bir gündemimiz yok” dedi.

“Vekillerin Güven Oyuna Mı Bırakalım?”

Demokrasi ile yönetilen bütün ülkelerde milletten gücünü alan iki kuvvetin bulunduğunu bunlardan birincisinin yasama, ikincisini de yürütme olduğunu anlatan Yıldırım, mevcut sistemde milletvekillerinin seçildiğini ancak hükümetin seçilmediğini ifade ederek, geçmiş yıllardaki hükümet krizlerine değindi. Anayasa değişikliğinin içeriğini anlatan Başbakan Yıldırım, değişiklikle güvenoyunun kaldırılmasına tepki gösteren muhalefet partisini eleştirerek, “Vatandaşın güvenoyundan daha büyük güvenoyu olur mu? Vekillerin güvenoyuna mı bırakalım? Sandıkta güve oyunu veriyorsunuz seçiminizi yapıyorsunuz cumhurbaşkanını seçiyorsunuz, ondan sonra da cumhurbaşkanı seçiler belli olur olmaz hemen işbaşı yapıyor, hükümetini kuruyor, verdiği sözleri yerine getiriyor” dedi.

“Adamın Ecelsiz Gitmesine Neden Oldu”

Değişiklikle cumhurbaşkanını istediği zaman meclisi feshedebileceğine yönelik eleştirilere değinen Başbakan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

“Külliyen yalan. Öğrenmiyor, araştırmıyorlar. Aşağı mahallede yalanı söylüyorlar, yukarı mahalleye gelip kendileri inanıyorlar, aslanlar gibi savunuyorlar. Bunların hayatı ‘hayır’, bunlardan hayır gelmez. Bunlar hangi işe ‘evet’ dediler? Yavuz Sultan Selim Köprüsünü yaparsın, dünyanın en geniş köprüsünü, bunlar ‘hayır’ der, dünyanın en büyük havalimanını yaparsın, yine bunlar ‘hayır’ der, Marmaray’ı yaparsın bunlar yine hayırcı. Bunlar, sürekli ‘hayır’ diyerek, işleri engelleyerek buraya geldiler. Meclisi feshetme diye bir şey yok. Diyelim ki, cumhurbaşkanıyla Meclis arasında bir anlaşmazlık var, işler yürümüyor. Olmadı mı? Hatırlayın, ‘Çankaya’nın şişmanı bilmem neyin düşmanı’ diye rahmetli Özal’a Demirel, orada adamın ecelsiz gitmesine sebep oldu. Sürekli tenkit, hakaret. Daha sonra Ecevit, Ahmet Necdet Sezer’i seçti, anlaştılar, kısa süre sonra onlar da papaz oldular, birbirlerine girdiler. Bu, sistemin arızasından kaynaklanıyor. Bu sistem baba ile oğulu birbirine düşürür. Onun için değişmesi lazım, keyfi bir iş yapmıyoruz.”

“Yani Kılıçdaroğlu’nun Hatırı İçin Bir Tane Daha Mı Cumhurbaşkanı Seçelim?”

Tek adam eleştirilerine değinen Başbakan Yıldırım, “Cumhurbaşkanı bir tane. Yani Kılıçdaroğlu’nun hatırı için bir tane daha mı cumhurbaşkanı seçelim? İstiyorsa gelsin muavin olsun, engel yok. Bu sistemde ona da yer var, herkese yer var. Kıskanma ne olur, biraz daha çalış senin de olur. Tek adam seçiyoruz ama iki sandık arasında yetki veriyoruz. Cumhurbaşkanı tek ama daha güçlü olan da millet.  Milletten güçlü hiç kimse yok. Sandıkla geliyor sandıkla gidiyor. Onun ötesi yok. Çünkü Türkiye’de milli irade var” dedi.

 “Ülkücü Kardeşlerime Teşekkür Ediyorum”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nada MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye de Anayasa değişikliğini birlikte yapmayı teklif ettiklerini hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Sayın Bahçeli bu çağrımıza karşılık verdi ve ‘Önce milletim ve memleketim, sonra partim’ dedi. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Buradan ülkücü, milliyetçi kardeşlerime de memleketimiz için, milletimiz için gösterdikleri gayretten dolayı teşekkür ediyorum. Biz isterdik ki CHP de bu yolculukta bizimle olsun. Hatta bir adım öteye gittik, dedik ki ‘Sayın Kılıçdaroğlu, madem Cumhurbaşkanlığı sistemine karşısın, o zaman sen de bir Anayasa değişikliği getir. İkisini de Meclis’te görüşelim oylayalım, isterse 367’den fazla çıksın yine götürelim, bizim milletimiz basiretlidir, feraset sahibidir. En doğru kararı verir. İkisini de sunalım, millet ne karar verirse başımız gözümüz üstündedir.”

“Bunlar Halka Güvenmek Yerine Mahkemelere Güveniyorlar”

Yıldırım, Anayasa değişikliğini birlikte yapma teklifine Kılıçdaroğlu’nun hayır dediğini belirterek, “Çünkü bunlar, halka güvenmek yerine mahkemelere güveniyorlar. Hep mahkemeler üzerinden iş çıkardılar bugüne kadar. Milletin kararını, Meclis’in kararını mahkemelere taşıyarak halkın iradesini yavaşlatmaya çalıştılar. Bunların Türkiye’nin hayrına hiçbir adıma ‘evet’ dediklerini biz görmedik. Türkiye’nin hayrına ne varsa bunlar ‘hayır’ demeye devam ediyorlar. Dün de devam ettiler, bugün de devam ediyorlar” diye konuştu.
 
“Hadi Oradan Yani Evet Dersek Haysiyetimiz, Şerefimiz, Onurumuz Gidecek”-
 
Kılıçdaroğlu’nun, ‘Gideceksiniz sandığa haysiyetinizle, şerefinizle, onurunuzla hayır diyeceksiniz’ sözlerini hatırlatan Yıldırım, “Hadi oradan. Yani evet dersek haysiyetimiz, şerefimiz, onurumuz gidecek. Yazıklar olsun. Benim vatandaşım 79 milyon ‘evet’ de der ‘hayır’ da der. Onurludur, şereflidir, haysiyetlidir. Ne karar verirse versin başımızın üstünde yeri vardır” dedi.
Kalabalıktan gelen “idam isteriz” sözlerine, Yıldırım, “Bizim orada bir laf var önce şeblediğini boya derler. Dolayısıyla bir şebleme yaptık, onu bir boyayalım. 16 Nisan’ı bir görelim bakalım” şeklinde yanıt verdi.
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.