Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan haberleri adana meb KPSS Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko TOGG CHP Sözcüsü Öztrak CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer Uzaktan Eğitim AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut

Böke: AKP'nin Ekonomi Modeli Derhal Terk Edilmeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, “AKP’nin vasat ve yanlış ekonomik modeli terk edilerek, yüksek katma değerli üretime dayanan yeni ve bütüncül bir model derhal uygulamaya konulmalıdır” dedi.

Böke, 2016 Kasım ayı işsizlik oranına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Kasım ayında işsizliğin mevsim etkisinden arındırıldığında yüzde 10,4, genç işsizliğin ise yüzde 18,6 olarak gerçekleştiğini kaydeden Böke, “Söz konusu oranın anlamı işgücüne dahil her beş gencimizden birinin işsiz olduğudur. Yıllardır süregelen yüksek yapışkan işsizlik oranı gibi kadınların işgücüne katılımı da düşük bir düzeyde yapışkanlığını sürdürmektedir” dedi.

-“YAMALI BOHÇA MİSALİ ÇÖZÜMLER”-

Dünya konjonktürünün Türkiye gibi ülkelere doğru politikalarla yapısal problemlerini çözerek, sürdürülebilir büyüme ve kalkınma sağlamak için büyük bir imkan sunduğu halde, bu imkanın AK Parti eliyle heba edildiğini belirten Böke, şöyle devam etti:

“AKP, üretim ekonomisine geçişi mümkün kılacak uzun erimli reformlar yerine, kolayı seçmiş, bir rant ekonomisi inşa ederek vasata razı olmuştur. Gelinen noktada, küresel koşulların değişmesiyle birlikte AKP mirasının, vatandaşlarımıza  faturası daha net görülmektedir. İşsizlik sorununu çözmekte kolaycı ve vasata razı yaklaşımıyla başarısızlığa uğrayan iktidar, işgücü piyasasının yapısal sorunlarını çözmek konusunda da aynı kolaycılıkta ısrar etmektedir. ‘Esnek çalışma’ adı altında, geçici istihdam modelleri Türkiye’de uygulanmaya çalışılarak, yapısal sorunlar geçici, yamalı bohça misali çözümlerle ötelenmeye çalışılmaktadır. Esnek çalışma yasasının iş güvencesini daha da aşındıracağı, çalışanın kaderini tamamen piyasanın insafına terk edeceği ve AKP iktidarının neoliberal, piyasacı politikalarıyla zaten aşındırılan emek örgütlenmesini daha da zorlaştıracağı açıktır. Güvence ile desteklenmeyen esneklik, emek sömürüsünü arttırır ve işgücü piyasasının yapısal sorunlarını da, çözmek şöyle dursun, daha da derinleştirir.”

-“GEÇİCİ İSTİHDAM ÇÖZÜM DEĞİL”-

AK Parti iktidarında genel eğilimin, güvenceli istihdam imkanlarından, güvencesizliğe ve geçici işçiliğe hızlı bir geçiş biçiminde olduğunu, 2004 yılında yüzde 8,3 olan geçici istihdamın 2014 yılında yüzde 13’e kadar çıktığını kaydeden Böke, “Yükselen geçici istihdama rağmen işsizlik seviyesi yüzde 9-10 seviyelerinde seyretmiştir. Aynı dönemde işsizlere işsizlik sebebi sorulduğunda her 10 işsizde 3’ü geçici işi bittiği için işsiz kaldığını beyan etmiştir. Yani geçici istihdam işsizlik sorununun çözümüne de katkı yapmamaktadır” dedi.

 -“YENİ MODELE İHTİYAÇ VAR”-

Söz konusu yasayla birlikte, emekçilerin izin ve ikramiye haklarının doğmayacağını, grev haklarının ellerinden alınacağını, fazla mesai için hiçbir ücret talep edilemeyeceğini ve emekçiler “işe iade” davası gibi yasal yollara başvuramayacaklarını ifade eden Böke, yeni bir modele ihtiyaç olduğunu belirtti.  Türkiye’nin değil beşeri ve fiziksel sermayeye dayalı, istihdam ve üretim yaratıcı reel iktisadi politikalara ihtiyacı olduğunu kaydeden Böke, “CHP’nin ortaya koyduğu ‘Yeni Kalkınma Hamlesi’ eğitim ve teknoloji reformlarına dayanan bir üretim modeline geçişin altını çizmektedir. Türkiye ancak bu yeni kalkınma anlayışı ile yüksek katma değerli üretime, yüksek ücretli istihdama geçiş yapacaktır. Türkiye’nin ekonomik problemlerinin çözümü, AKP’nin vasat ve yanlış ekonomik modelinin terk edilerek, yüksek katma değerli üretime dayanan yeni ve bütüncül bir modelin derhal uygulamaya konulmasında yatmaktadır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.