Öne Çıkanlar Hakkari Hadise elazığ malatya doğalgaz Covid 19 tunceli polis EyeBrand Hamidi Ailesinin Mutlu Günü Hamza Hamidi Hamidi Grup Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Hamidi

Bozdağ’dan Kılıçdaroğlu’na: Yollarda Yürüyerek Adalet Terazisinin Ayarını Bozmak Mümkün Değil

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun yargıya yönelik eleştirilerine, “Hak ve adalet, Ankara-İstanbul E-5 karayolunda veya sokaklarda ya da meydanların ateşli nutuklarında değil, hukukun kendi doğal mecrasındaki işleyişinde, bağımsız ve tarafsız mahkemelerde aranır. Yollarda yürüyerek veya sokakları hareketlendirerek adalet terazisinin ayarını bozmak mümkün değildir” ifadeleri ile yanıt verdi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, CHP İstanbul Milletvekili Kadri Enis Berberoğlu hakkında verilen 25 yıllık hapis cezası kararının ardından yaptığı değerlendirmelere yazılı açıklama ile yanıt verdi. Bozdağ, Kılıçdaroğlu’nun yargıya ve yargı mensuplarına yönelik değerlendirmelerinin eleştiri sınırlarını aştığını ve endişe verici olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu, yargı yetkisinin Türk Milleti adına mahkemeler tarafından kullanıldığını kaydetti. Hâkimlerin, görevlerinde bağımsız olduklarını, kararlarını Anayasa, kanun ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre verdiklerini söyleyen Bozdağ, “Yargılama süreci devam ederken, bu süreci hukuka aykırı olarak etkileyecek biçimde açıklamalar yapmak, yargı mensuplarını hedef göstermek, tahkir ve tehdit etmek açıkça suçtur. Mahkemelerin bağımsızlığını ve tarafsızlığını temin eden bu kural ve kısıtlamalar, herkes için olduğu gibi, hiç kuşkusuz, Kılıçdaroğlu için de geçerli ve bağlayıcıdır. Günlük çıkara veya rüzgârın estiği yöne ya da yargı kararının içeriğini beğenip beğenmemeye göre yargı mensuplarını yüceltmek veya yermek, hukuk devleti ilkesini içselleştirememiş sorunlu bir muhalefet anlayışının ürünüdür” dedi.

HAK VE ADALET, ANKARA-İSTANBUL E-5 KARAYOLUNDA ARANMAZ
Demokratik bir hukuk devletinde, yargı ve yargı kararlarının eleştirilebileceğini, ancak karar yerine, kararı veren yargı mensuplarını hedef göstermenin ahlaki olmadığını ve suç olduğunu vurgulayan Bozdağ, şunları kaydetti:
“İşini yapan ve ancak kararıyla konuşan yargı mensuplarını, siyasi polemik ve tartışmaların odağına yerleştiren ve tahrik siyasetini besleyen zehirli dil, kimseye fayda getirmez, aksine, yargıya güvene, yargı mensuplarına, hukuka, adalete ve hepimize büyük zarar verir. Mahkeme kararlarının halkı sokağa davet ederek denetlenebildiği bir hukuk devleti modeli henüz icat edilmemiştir. İlk derece mahkemelerince verilen tutuklama kararlarına karşı itiraz, mahkûmiyet hükümlerine karşı da istinaf ve temyiz kanun yolları bulunmaktadır. Bu yollar sokaklarda değil, kitaplardadır, muhakeme usulünü belirleyen kanunlardadır. Hak ve adalet, Ankara-İstanbul E-5 karayolunda veya sokaklarda ya da meydanların ateşli nutuklarında değil, hukukun kendi doğal mecrasındaki işleyişinde, bağımsız ve tarafsız mahkemelerde aranır. Yargısal süreçlerin kanuni işleyişine müdahale anlamı taşıyabilecek tutum ve davranışlardan kaçınmak, taciz, iftira, tahkir, tezyif ve tehdit içeren ifadelerden sakınmak herkes için ortak bir ödevdir, Mahkeme kararının ardında siyasi rakiplerin komplosunu arama yönündeki beyhude gayretler ise, politik bir hezeyan değilse, siyaseten tükenmişliğin ifadesidir.”

ŞİDDETLE KINIYORUM
Bağımsız ve tarafsız mahkemelerin, yargı yetkisinin kullanılması kapsamında kalan işlem ve tasarruflarına herhangi bir makam veya merciinin müdahalede bulunmasının söz konusu olamayacağına dikkat çeken Adalet Bakanı Bozdağ, yargı kararları ile ilgili açıklamalarda bulunların daha özenli ve temiz bir dil kullanması gerektiğini vurguladı. Bozdağ, “Yollarda yürüyerek veya sokakları hareketlendirerek adalet terazisinin ayarını bozmak mümkün değildir. 15 Temmuz hain ve kanlı darbe teşebbüsüne hukuk kılıcıyla dur diyen Türk yargısı, hiçbir suretle baskı altına alınamaz.
Yargıya karşı toplumu tahrik etmeyi bir siyaset tarzı haline getiren Kılıçdaroğlu’nu, yargıya ve yargı görevi yapanlara yönelik, ahlaki ve hukuki olmayan, hiçbir insaf ve vicdan ölçüsüyle bağdaşmayan, haksız ithamlarından dolayı şiddetle kınıyorum. Kendisini yargı mensuplarına karşı temiz ve milletimizin ahlakına uygun, saygın bir dille konuşmaya davet ediyorum” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.