Öne Çıkanlar CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Koronavirüs sıla vodafone suriye Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş hatay CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan chp niğde milletvekili ömer fethi gürer gündem başlıkları google

“Bu Bir Rejim Tercihi”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa referandumuna ilişkin, “Otoriter tek adam rejimi olsun’ diyorsanız ‘Evet’ oyu, ‘parlamenter demokratik sistem olsun’ diyorsanız ‘Hayır’ oyu kullanacaksınız. Bunun partilerle, seçimle bir ilgisi yok. Bu bir rejim tercihi” dedi.

Kılıçdaroğlu, Samsun’da muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Bugünün Nevruz Bayramı, doğanın, baharın uyanışı olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Bizim ülkemiz dünyanın en güzel ülkesi. Bu güzel ülkede niye birbirimize farklı bakıyoruz, niye kutuplaşıyoruz, niye kavga ediyoruz? Siyasetin görevi halka hizmet etmekse, halka hizmette yarışalım. Niye kavgada yarışıyoruz? Neredeyse komşumuzun kimliğini soruyoruz, inancını, yaşam tarzını sorguluyoruz.  Hepimiz bu ülkede yaşıyoruz. Ortak paydamız; bayrağımız, vatanımız, hepimiz seviyoruz. Bir arada, beraber, kardeşçe yaşamak istiyoruz” dedi.

Anayasaların da toplumu ayrıştırmaması, tam tersine birleştirmesi, kaynaştırması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Devleti yönetecek kişilerin, bilgili, birikimli, sabırlı, sağduyulu olması, her vatandaşın kucaklaması lazım” diye konuştu.

“Bir Kişiyi Olağanüstü Yetkilerle Donatıyoruz”

Cumhuriyet kurulurken, Erzurum, Sivas Kongrelerinde, hiçbirisinde tek adamın olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Neden tek adama yetki verilmiyor çünkü ortak akıl denen bir şey var. Bir kişi hata yapabilir, benim görmediğimi herhangi bir vatandaşım görebilir. Şimdi biz anayasa yapıyoruz, bir kişiyi olağanüstü yetkilerle donatıyoruz. Bir başkan gelir, bir kararname yayınlar; ‘muhtarlıklar kaldırılmıştır’ o kadar. Biz o kişiye aynı zamanda TBMM’yi fesih yetkisi veriyoruz, istediği zaman Meclis’i feshedip seçime götürme yetkisi veriyoruz. 80 milyon vatandaşı temsil eden TBMM’yi bir kişi, hangi gerekçeyle feshedecek? Bir kişi milli iradeyi feshetme yetkisine sahipse, bu milli iradenin değeri var mıdır? Bir kişi 80 milyondan büyük müdür? Bu 80 milyonun aklı yok mu, niye milletvekillerini seçti oraya gönderdi?” dedi.

“Rejimi Değiştiriyorsunuz”

Yeni modelde, başkanın kararıyla bakanlıkların kurulacağını, kaç başkan yardımcısının olacağının belli olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Afganistan’da, iki başkan yardımcısı seçimle gelir, sayı bellidir; iki. Afganistan’dan söz ediyorum.  Biz de hiç sayı belli değil, hiçbirisi de seçimle gelmiyor. Tamamen başkanın takdirine bağlı. Bunun A partisiyle, B partisiyle ilgisi yok. Rejimi değiştiriyorsunuz. Rejim, parlamenter demokratik sistemden, otoriter tek adam rejimine geçiyor. ‘Otoriter tek adam rejimi olsun’ diyorsanız ‘Evet’ oyu, ‘parlamenter demokratik sistem olsun’ diyorsanız ‘Hayır’ oyu kullanacaksınız, bu kadar basit. Kafaları karıştıracak bir soru da yok ortada, her şey çok açık, çok net” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Bir daire alırken, en azından eşimize sorarız. Evde bir karar alırken, oturur konuşuruz. Bunlar yok. Bir ailede olan danışma bir devletin yönetiminde yoksa orada devlet yoktur. Bunun partilerle, seçimle bir ilgisi yok. Bu bir referandum; bir rejim tercihi. Bu tercihi oturup konuşacağız” diye konuştu.

“Davutoğlu Çıkaracaktı Ama Ömrü Yetmedi”

Bugünkü rejimin de eksikliklerinin olduğunu ancak bunların giderilebileceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Siyasi Ahlak Kanunu’na ihtiyacımız var. İhale takipçisinin, yolsuzluk yapanın Meclis’te ne işi var? Sayın Davutoğlu çıkaracaktı, görüş birliğine vardık ama ömrü yetmedi. Sen misin çıkaran, kapının önüne kondu. Niye yüzde 10 seçim barajı? Hem milli irade diyeceksin, hem de milli iradenin önüne duvar öreceksin. Bu yüzde 10 barajını, Kenan Evren ve arkadaşlarını getirdi. Darbe kanunlarını savunmak ne demektir, darbecileri savunmak demek değil midir? Biz karşı çıkıyoruz çünkü biz darbe istemiyoruz. Biz, milletin vekilini de millet seçsin diyoruz, listeyi önüne koyduğunuz zaman, listeye oy veriyor. Buna benzer pek çok düzenleme bu sistem içinde yapılabilir, demokratik parlamenter sistemimizi güçlendirebiliriz” dedi.

“En Güçlü Mesaj”

Kılıçdaroğlu, referandumdan “Hayır’ çıkarsa ne olur” sorusuna ilişkin de, “Hayır’ın en güçlü mesajı şu olur; ‘Biz demokrasiyi istiyoruz, demokratik parlamenter sistemi istiyoruz, bu sistemin aksaklıkları var, ey partiler oturun, bu sistemin aksaklık giderin.’ Bu mesaj Türkiye’ye verilecek en güçlü mesajdır. Oturacağız, aksaklıkların tamamını gidereceğiz” diye konuştu.

“Büyük Ortadoğu Projesi Neydi, Eş Başkanı Kimdi?”

“Aklıma şu soru geliyor, Büyük Ortadoğu Projesi neydi, eş başkanı kimdi” diye soran Kılıçdaroğlu, “Büyük Ortadoğu Projesi, uygulanmaya konduktan sonra Suriye ne oldu, parçalandı. Irak ne oldu, parçalandı. Nasıl bir yetki veriyoruz başkana biliyor musunuz, ‘Samsun, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon hepsini birleştiriyorum, tek vilayet yapıyorum. Başına da bir genel vali atıyorum’, bir kararnameyle. ‘Bu çok güzel bir şey’ diyorsanız, ‘Evet’ oyu kullanacaksınız. ‘Bu yanlıştır’ diyorsanız, ‘Hayır’ oyu kullanacaksınız. Bu memleket sadece benim değil, hepimizin memleketi. Hepimiz vatanseveriz, hepimizin ülkenin geleceğine karşı sorumluluğu var. ‘Evet’ oyu kullanmanın vebali çok ağırdır” dedi.
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.