Öne Çıkanlar rusya abd terörist bugünün gündem başlıkları ekonomik güven endeksi hizmet mardin trt Kuşadası Belediyesi ATO Başkanı Gürsel Baran İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ak parti sözcüsü ömer çelik

Çavuşoğlu: ABD Sorunları Çözmek İstemiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile var olan sorunların çözümü konusunda diplomasiyi işlettiklerini ancak ABD’nin tehdit dili kullandığını ifade ederek, “ABD bu sorunları çözmek istemiyor, seçimlerde bu tür konuları malzeme yapmak istiyor” dedi.

Çavuşoğlu, Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic ile Sırbistan’ın Antalya Fahri Konsolosluğu’nun resmi açılışının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

ABD ile Türkiye’ye arasındaki gelişmeleri değerlendiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Var olan sorunların çözülmesi konusunda biz diplomasiyi işlettik. Sorunların çözümü konusunda önerilerde de bulunduk. Sorun yaşanabilir ama sorunun çözülmesi konusunda çaba sarf edeceksiniz, birlikte, karşılıklı, beraber hangi adımlar atılabilir, bunlar konuşulur ama ABD daha çok tehdit dili…

Ara ara bu konularda birlikte çalıştık, yol haritaları gitti geldi, bu toplantılar yapıldı ama bu toplantılardan hemen sonra veya önünde, birden bir bakıyoruz, farklı bir açıklama, tehdit dili geliyor, bir dayatma anlayışı var. İşte biz buna karşıyız ve onlara diyoruz ki bu yaklaşımla bir yere varamayız. Hukuk var, her ülkenin yargısı var, iç hukuk yolları, kanunları var. Bir de Türkiye’nin ve ABD’nin taraf olduğu uluslararası hukuk, uluslarası sözleşmeler var. Tüm sorunlar bu çerçevede ve karşılıklı anlayış içinde çözülebilir ama dayatmayla, tehdit diliyle değil.

Son birkaç görüşmede de ben kendilerine söyledim; ‘öyle görünüyor ki siz bu sorunları çözmek istemiyorsunuz, kendi iç siyasi kaygılarınızla hareket ediyorsunuz ve seçimlerde bunu malzeme yapmak, seçime kadar da bunu uzatmak istiyorsunuz’. Çünkü bu kadar yapıcı yaklaşım karşısında sergilenen tutumu izah etmek mümkün değil.

“BİR KAOS VAR”

Kendi aralarında, farklı kişilerden farklı açıklamalar geliyor, onların içişleri diyebiliriz ama bizi de ilgilendirdiği, tüm dünyaya yansıdığı için bu konularda da yorum yapma hakkımız var. Orada bir kaos var. Aynı kurum içinde bile bakan ve yardımcıları arasında farklı tutumlar gördük, görüyoruz. Bu da var ama öyle görünüyor ki benim de izlenimim, ABD bu sorunları çözmek istemiyor, seçimlerde bu tür konuları malzeme yapmak istiyor.

Bizim Amerikan halkıyla da bir problemimiz yok. Amerikan halkı da bu gerçekleri görmeye başladı, bunun cevabını da Amerikan halkının vermesi lazım, bizim değil.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.