Öne Çıkanlar CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Koronavirüs sıla vodafone suriye Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş hatay CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan chp niğde milletvekili ömer fethi gürer gündem başlıkları google

Çavuşoğlu: Saldırıların Amacı İdlib’i Ele Geçirmek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib’e yönelik saldırılara ilişkin “Burada hiç kimse kimseyi kandırmasın. Buradaki radikal grupların buradan çıkması gerektiği ya da bunların ayrıştırılması gerektiği konusunda hemfikiriz. Ama bu saldırıların amacı İdlib’i ele geçirmektir” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Heiko Maas ile görüşmesi sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanlığında gerçekleşen toplantıda Çavuşoğlu, Maas ile görüşmesinin Türkiye’nin son günlerde yaşadığı olaylar ya da Almanya’nın maruz kaldığı saldırılarla ilgili olmadığını söyleyerek, “Geçmişte ilişkilerimizde çalkantılı, fırtınalı günler yaşadık. İki tarafından ‘keşke olmasaydı’ dediği olayları da yaşadık. Fakat biz artık o günlere dönmek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

“ALMAN TOPLUMUNUN IRKÇI AKIMLARA KARŞI ORTAYA KOYDUKLARI DURUŞU TAKDİRLE KARŞILIYORUZ”

Görüşmede ikili ve ekonomik ilişkileri değerlendirdiklerini aktaran Çavuşoğlu, Almanya’da yaşayan Türklerin iki ülke arasında önemli bir köprü oluşturduklarını söyledi.  Alman hükümeti ve Almanya Dışişleri Bakanı Mass’ın Almanya’da ve Avrupa’da artan ırkçılığa karşı duruşunu takdirle karşıladıklarının altını çizen Çavuşoğlu, “Son zamanlarda Alman toplumunun özellikle biz daha çoğunluktayız, sayımız daha fazla diyerek bu ırkçı akımlara karşı ortaya koydukları kampanyayı takdirle karşılıyoruz ve bizim umutlarımızı arttırıyor” diye konuştu.

“İkili ilişkilerimizin bundan sonraki seyri birlikte atacağımız adımlara bağlıdır. Biz bu konuda samimiyiz, kararlıyız” diyen Çavuşoğlu, “Bölgesel konuları da değerlendirdik. Özellikle Suriye’yi İdlib’i ve diğer konuları da değerlendirme fırsatı bulduk” şeklinde konuştu.

MAAS: TÜRKİYE’NİN SINIRLARI İNSANİ BİR FELAKETİN ORTAYA ÇIKABİLECEK GELİŞMELERE GEBE BİR BÖLGE

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, iki ülke arasındaki ilişkilerin yapıcı bir şekilde oluşturulması gerektiğini dile getirerek, “Türkiye ile ilişkilerimiz iyileştirilmesi, yeniden iyi bir konuma getirilmesi bu nedenle de Dışişleri Bakanları olarak stratejik diyalog mekanizmalarını oluşturmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin sınırlarındaki gelişmeleri “büyük bir endişeyle” izlediklerini belirten Maas, “Öngörülmesi mümkün olmayan insani bir felaketin ortaya çıkabilecek gelişmelere gebe olan bir bölgeden bahsediyoruz” dedi.

ÇAVUŞOĞLU: İDLİB’E YÖNELİK SALDIRILARI DURDURMAK İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ

İdlib’teki gelişmelere ilişkin sorulan soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, İdlib’e yönelik saldırı olasılığı ortaya çıktığı günden bu yana yoğun çaba sarf ettiklerini belirterek, “Rejimin ateşkesi ihlal etmesini engellemek ve İdlib’e yönelik saldırıları durdurmak için çaba sarf ediyoruz. Zaten Astana sürecinin de amaçlarında bir tanesi buydu. Astana’da imzaladığımız bir anlaşmayla 4 tane gerginliği azaltıcı bölge belirledik. Şu anda son kalanı İdlib oldu” ifadelerini kullandı.

“SALDIRILARIN AMACI İDLİB’İ ELE GEÇİRMEK”

Rejimin İdlib’e saldırmak ve burayı ele geçirmek istediğinin açık olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan ile birlikte Moskova’da konuya ilişkin ziyaretlerde bulunduklarını anımsatarak, “Hem muhataplarımızla görüştük hem de Sayın Putin’e Sayın Cumhurbaşkanımızın mesajlarını ilettik. Daha sonra askerlerimiz arasında istihbarat, bizim bakanlığımızın da katıldığı toplantılar oldu” diye konuştu. İdlib’e yönelik dünden bu yana saldırılar gerçekleştiğini de anımsatan Bakan Çavuşoğlu, “Burada hiç kimse kimseyi kandırmasın. Buradaki radikal grupların buradan çıkması gerektiği ya da bunların ayrıştırılması gerektiği konusunda hemfikiriz. Ama bu saldırıların amacı İdlib’i ele geçirmektir. Bu ciddi bir risk taşıyor. Yani her bakımdan bir felaket olur, güvenlik ve insani bakımdan” açıklamasında bulundu.

“İDLİB’E YÖNELİK SALDIRININ ENGELLENMESİ GEREKİYOR”

İdlib’e yönelik saldırılara ilişkin temaslarda bulunduklarını yineleyen Bakan Çavuşoğlu, “Bu saldırıların yanlış olduğunu biz net bir şekilde Rusya’ya ilettik. Burada öncelikle bu saldırının engellenmesi gerekiyor yani buna odaklanmamız gerekiyor. Ve İdlib Çatışmasızlık Bölgesinin korunması gerekiyor. Burada 3.5 milyon insan var. Eğer burada mesele radikal terörist gruplar ise o zaman bu radikal gruplara, terörist gruplara yönelik ortak strateji belirlememiz lazım.  Zaten strateji de belli, sonuç odaklı” dedi.

Çavuşoğlu, saldırıların Tahran Zirvesi öncesi yapılmasını doğru bulmadıklarını da dile getirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.