Öne Çıkanlar Koronavirüs chp niğde milletvekili ömer fethi gürer CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak sıla akbank vodafone suriye ato google gündem başlıkları Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk

CHP AİHM'e AYM'ye Başvuru Kılavuzu Çıkarttı !

ANKARA (ANKA) - Türk yargı sistemine ısrarlı eleştirilerde bulunan CHP'de İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru kitabı yayınladı.

Tanrıkulu, bu kitapla başvuranlara veya avukatlarına yol göstermeyi amaçladığını bildirdi.

-YÜKSEK MAHKEMENİN LAMBALARI...

Bir süre önce bazı çalışanlarının "Anayasa Mahkemesi'nin ışıkları gece yanıyor" şeklindeki sosyal medya mesajları kamuoyunun tepkisini çeken Anayasa Mahkemesi, iktidarın kararları aleyhine ısrarcı bir tavır içine girdiği iddialarına hedef olmuştu.

-LEYLA ZANA'NIN AVUKATI

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kitabının önsözünde, SHP (CHP) milletvekiliyken TBMM kürsüsünde yemin töreninde PKK bayrağındaki renkleri taşıyan flama sallamasıyla gündeme gelen ve hakkında yargılama süreci başlatılan Leyla Zana'nın da avukatı olduğu bilgisini verdiği önsözde şöyle dedi:

"'Bireysel başvuru' mesleki hayatımın ilk yıllarından bu yana iç içe olduğum bir konu olageldi. 30 yılı aşkın süredir, hem bir avukat olarak müvekkillerimin AHİM’e ve AYM’ye bireysel başvurularını gerçekleştirdim hem de 20 yılı aşkın süredir bu konudaki önemli başvuru kitaplarından birisinin yazarı olarak her türlü gelişmeyi yakından takip ettim.

... 1991’de iç hukukta tamamlanan bu süreç sonunda, bireysel başvuru yolu ile İnsan Hakları Avrupa Mahkemesine başvurmayı düşündüm. Ancak nasıl başvurulduğu ve yöntemin ne olduğu konusunda bilgi sahibi değildim. Elimdeki tek kaynak 'Belgelerle İnsan Hakları' adlı kitabın ekindeki başvuru formu örneğiydi. Ancak bunun yeterli olmayacağını düşünerek 'Kutlu-Sargın' başvurusunu yapan meslektaşlarımla görüştüm. Onlar da bana, aynı kitaptaki başvuru formunu faksla gönderdiler. Anladım ki başka kaynak yok ve bu şekilde başvuruyu yapmaya karar verdim. Doldurduğum başvuru formunu mahkemeye gönderdim. Bu başvuru daha sonra çok tartışılan 'Zana/Türkiye' kararına dönüştü. O tarihten sonra da iç hukukta takip ettiğim ve müvekkillerimin yetkilendirdiği ihlalleri bireysel başvuru yolu ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götürmeye çalıştım. İşte 1991’de mahkemeye ilk bireysel başvuruyu yaparken karşılaştığım bu güçlükler, bu çalışmanın arka planındaki nedendir.

... Bu kitapta öncelikle bir tür üst-nihai iç hukuk yolu olarak Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru usul ve esasları açısından incelenmektedir. Türkiye’de 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği sonucunda, 23 Eylül 2012 tarihinden itibaren Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı uygulamadadır. Özellikle 10 yıllık uygulama sonucunda ortaya çıkan içtihatlar-emsal kararlar başvurucular ve vekilleri için rehber niteliğindedir. AYM’ye bireysel başvuruya ilişkin önemli ayrıntılar sistematik olarak tasnif edilmiş ve emsal kararlar ışığında ele alınmıştır.

... Bu kitabın hazırlanmasındaki amaç da, başlangıçtan itibaren pratik bilgileri, mevzuat, kaynak, yazışma ve içtihat örneklerini bir arada yararlanmak isteyenlere sunmak yoluyla hak ihlallerine karşı yapılacak 'bireysel başvuruların' etkililiğine elden geldiğince katkı sunmaktır."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.