Öne Çıkanlar CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Koronavirüs sıla vodafone suriye Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş hatay CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan chp niğde milletvekili ömer fethi gürer gündem başlıkları google

CHP Bölge İncelemelerini Raporlayacak

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Diyarbakır ve Mardin’de yaptıkları inceleme sonuçlarını rapor haline getireceklerini belirterek, “İncelemelerimiz neticesinde kapsamlı bir raporu kamuoyuna açıklayacağız” dedi. Gök, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmemiş bir sokağa çıkma yasağının uygulandığını söyledi.

Gök, Meclis’te, bölgede incelemelerde bulunan heyetle birlikte hazırlayacakları raporun ayrıntılarını anlattı. Diyarbakır ve Mardin’de incelemelerde bulan CHP heyeti, STK ve esnafla bir araya geldi. Gök, “Diyarbakır ve Mardin’de esnafla, mülki amirlerle, STK ve esnafla bir araya geldik. Sur ilçesinde güvenlik güçlerini ziyaret ettik” diye konuştu.

Darbe dönemlerinde bile sokağa çıkma yasağının uygulanmadığını kaydeden Levent Gök, bölgede yaşanan olumsuz tablodan AK Parti iktidarının sorulum olduğunu belirtti. Gök, AK Parti’nin kanunsuz bir şekilde sokağa çıkma yasağı uyguladığını öne sürerek, sokağa çıkma yasaklarını tarih tarih vererek, bugünkü durumla karşılaştırdı. Gök şöyle dedi:

“Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde olayların ana teması öncelikle sokağa çıkma yasaklarının Türkiye Cumhuriyeti’nin nereden nereye geldiğini gösteriyor. AKP iktidarı gelene kadar tablo neydi şimdi ne? 1955- 1960 yılına kadar 4 gün sadece geceleri sokaga çıkma yasağı uygulanmış. 12 Mart muhtırasında sadece bir gün  sokağa çıkma yasağı uygulamış. Darbenin olduğu 12 Eylül 1980’de sadece 27 saatlik bir sokağa çıkma yasağı uygulanmış. Türkiye’de en uzun sokağa çıkma yasağı 29 Eylül 1980’nde 33,5 saat uygulanmış… Tablo budur. Olağanüstü halin ancak,  Meclis’ten çıkması lazım. Böyle bir karar çıkmadı. Bölgede ise sokağa çıkma yasağı 80. Gününe yaklaşan bir sokağga çıkma yasağı uygulanıyor. Bu uygulama kanunsuzdur. Darbeler dönemini kat kat aşan dönemlerin rafa kalktığı, hiç uygulanmayan bir sokağa çıkma yasağını konuşuyoruz.”

Sur ilçesinin yok olduğunu, hayalet bir şehre dönüştüğünü incelemeler sonucu gördüklerinin altını çizen CHP Grup Başkanvekili konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Polis ve askerlerimiz şehit oluyor. Sivil vatandaşlar masum insanlar öldürülüyor. Bundan AKP sorumludur. Sur’da binaların yüzde 80’i enkaz haline gelmiştir. 50 bin nüfuz göç etmiş, 11 bin esnaf kepenk kapattı. Göç nedeniyle okullar kapatıldı. Ticaret durma noktasına gelmiş. Sur, hem Diyarbakır, hem de bölgenin ticaret kapısıydı, ama şimdi burada ticaret durmuş. Sur’da yaşanan ekonomi tahribat bölgeyi olumsuz yönde etkiliyor. Sur’da tarihi zenginlikler, miraslar yok olmuştur. Artık Sur eski Sur olmaktan çıkmıştır. Ne tür restorasyon yapılırsa yapılsın artık o eski Sur geri getirilemez.”

AK Parti Hükümeti’nin, o silahların bölgeye nasıl getirildiğinin hesabını vermesini gerektiğini söyleyen Gök, HDP’nin de terör örgütü ile arasına mesafe koyması gerektiğini dile getirdi. 

Gök, CHP heyetinin bölgede yaptığı inceleme sonuçlarını kapsamlı bir rapor haline getireceklerini ve önümüzdeki hafta kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.