Öne Çıkanlar meb adana KPSS cumhurbaşkanı erdoğan haberleri TOGG gündem özeti Kanyon tesk genel başkanı bendevi palandöken ayhan barut gazi bendevi palandöken Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan

CHP İstanbul Milletvekili Adıgüzel: “OHAL Bahanesiyle Sanata Darbe”

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Genco Erkal yönetimindeki Dostlar Tiyatrosu’nun oyun gösterimlerinin “güvenlik” gerekçesiyle iptal edilmesini Meclis gündemine taşıdı.

Adıgüzel, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde “Türk Tiyatrosu’nun duayenlerinden kabul edilen ve uluslararası saygınlığı olan Genco Erkal ve meslektaşlarının maddi ve manevi zorluklara rağmen devam ettirdikleri Dostlar Tiyatrosu’nun OHAL gerekçe gösterilerek faaliyetlerinin sonlandırılması, içinde bulunduğumuz koşullarda fikir ve sanat özgürlüklerine vurulmuş bir darbedir” dedi.
 
Dostlar Tiyatrosu’nun İstanbul Kadıköy Lisesi bahçesindeki tarihi Mahmut Muhtar Paşa Konağı’nda gerçekleştirilen Güneşin Sofrasında Nazım ile Brecht adlı oyunun gösterimlerinin, “güvenlik tedbirleri” nedeniyle iptal edildiğini belirten Adıgüzel, “İstanbul Kadıköy Lisesi’nin Dostlar Tiyatrosu ile olan sözleşmesinin güvenlik gerekçesiyle sonlandırılmasının, tiyatronun muhalif kimliği ile bir ilişkisi var mıdır?” diye sordu.
 
“Kültür ve Sanat Alanında Yaşananlar Kaygı Verici”
 
“Her ne kadar, 1983 tarihli  2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 11 inci maddesinin ek yaptırımları, olağanüstü hal ilanında, ‘sahne oyunlarının ve gösterilen filmlerinin denetlenmesini, gerektiğinde durdurulmasını veya yasaklanmasını’ öngörse de, muhalif kimliği ile bilinen Dostlar Tiyatrosu’nun oyunlarının güvenlik gerekçesiyle iptal edilmesi, OHAL uygulamasının suistimal edildiği yönünde kaygı uyandırmaktadır” diye konuşan Adıgüzel, Dostlar Tiyatrosu’nun sanatsal etkinliklerinin sekteye uğramaması için herhangi bir tedbir alınıp alınmayacağını sordu.     
 
Adıgüzel, soru önergesinde ayrıca OHAL’in kültür ve sanat alanındaki olumsuz etkisine dikkat çekerek, “OHAL uygulamasının bahane edilerek, kültür ve sanat etkinliklerinin yasaklanmasının önüne geçmek için herhangi bir tedbir alınmakta mıdır?” dedi.  
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.