CHP'li Erdem: "Diyanet Topluma “Haram” Diye Anlattığı Faize Kendisi El Uzatmıştır ”

2016 Yılı Sayıştay raporlarında DİB nın faiz geliri elde ettiğine dair raporların kamuoyuna yansıması ile birlikte başlayan Faiz tartışmasını TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, "Diyanet topluma “haram” diye anlattığı faize kendisi el uzatmıştır ”dedi. Bu konuda Diyanetin yayınladığı Fetva ve hutbelerden örnekler veren Erdem, görevi ; “Kuran ve Sünnete dayalı bilgiyi esas almak” ve “ toplumu din konusunda aydınlatmak” olan Diyanet İşleri Başkanlığı , Gelirlerinden faiz alarak, bu güne kadar yayınlamış olduğu Hutbe ve Fetvalara aykırı davranmış olmuyor mu. Bu harama el uzatmak değil midir dedi.

Eren Erdem , Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması ile TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde şu görüşlere yer verdi.

“Bilindiği üzere , Diyanet İşleri Başkanlığı’nın faizin haram olduğu yönünde pek çok hutbesi ve beyanatı vardır. Diyanet İşleri Başkanlığı 16.06.2017 tarihinde yayınladığı Cuma hutbesinde şusözlerle faizin haram kılındığını ifade etmiştir: “Yüce dinimiz İslâm, zekât ve sadakayı emrederken faizi yasaklamıştır. Faiz, haksız yoldan, emek sarf etmeden, alın teri dökmeden kazanmaktır.(...) Faiz, malı artırıyor gibi görünse de aslında azaltır ve bitirir. Günümüzde yaşanan nice iflaslar, buhrana sürüklenen nice aileler, zayi edilen nice emekler haksız kazanç olan faizin bir sonucu değil midir?”

Buna karşın , 2016 yılı Sayıştay Denetim Raporu’na göre DİB’nın İslamiyet’te ‘haram’ olarak kabul edilen faiz yoluyla bir yılda 255 bin TL kazandığı belirtilmektedir.

Yine Sayıştay Raporunda , DİB 2015 yılında ise faizden 197 bin TL gelir elde etmiştir. "Görüldüğü üzere Diyanet, İslam’da haram kılınan faiz üzerinden kazanç elde etmekte ve bizzat kendi öğüt ve öğretilerine de aykırı hareket etmektedir."

Bu bilgiler bağlamında;

  • Görevi ; “Kuran ve Sünnete dayalı bilgiyi esas almak” ve “ toplumu din konusunda aydınlatmak” olan Diyanet İşleri Başkanlığı , Gelirlerinden Faiz alarak, Bu güne kadar yayınlamış olduğu Hutbe ve Fetvalara aykırı davranmış olmuyor mu?

  • Sayıştay raporlarında belirtildiği üzere, 2015 ve 2016 yıllarında DİB nın elde ettiği toplam 453 bin TL nerelerde harcanmıştır. Örneğin İmam ve vaiz maaşlarında bu faizler kullanılmış mıdır? Bundan, Vaaz veren , Namaz kıldıran, imamların , müftülerin haberi var mıdır?

  • Diyanet İşleri Başkanlığı ne zamandan beri bütçesi üzerinden faiz geliri elde etmektedir? Bu kararı kimler vermiştir. Faiz geliri elde edilmesine ilişkin, DİB Fetva Kurulunun bir kararı var mıdır? Bankalarla bu konuda Faiz oranı pazarlığı yapılmış mıdır? Diyanet’in son 10 yılda faizden elde ettiği gelir yaklaşık olarak ne kadardır?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.