Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım Kuşadası Belediyesi gündem MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vodafone Afrin Gürer Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ataşehir belediyesi bugünün gündem başlıkları Zeytin Dalı Harekatı

CHP'li Erdem, İBB'nin Skandal Kararlarını Meclis Gündemine Taşıdı

CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Eren Erdem, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi (İBB)’nin İmar Komisyonunca yapılan skandal kararları Meclis gündemine taşıdı.

İlk olarak, İmar Komisyonunun AKP Sarıyer İlçe Başkanlığının tam karşısında bulunan cami alanının hükûmete yakın müteahhitlerin isteği doğrultusunda taşıma kararı çıkardığını belirten Erdem, caminin taşınmasının perde arkasında, AKP Sarıyer İlçe Başkanlığının aylık 24 bin TL’ye kiraladığını yalının kirasını bu müteahhitlerin ödeyeceği iddialarının olduğunu ifade etti. CHP’li Erdem, Başbakan Yıldırım’a “Yandaş müteahhitlerinizin menfaati için camileri taşıyan bir zihniyetin temsilcisi olarak, CHP’yi kastederek 'camiyi ahıra çevirdiler' kara propaganda ve yalanını hâlâ savunmaya devam edecek misiniz?” diye sordu.


AKP Sarıyer İlçe Başkanı’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın amcası olduğunu hatırlatan Erdem, “insanların ibadet ettiği veya şehitlerin adının verildiği manevi değeri ve anlamı olan kaç yapı yandaşların çıkarları ve yalıda oturmanın karşılığında taşınacaktır?” diye sordu.


İşte Erdem’in ilk skandalla ilgili soru önergesi:


İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi (İBB) İmar Komisyonunca hazırlanan raporda, Sarıyer Ferahevler Mahallesi’nde AKP Sarıyer İlçe Başkanlığı’nın tam karşısında bulunan mevcut caminin alanının “yetersiz” kaldığı için değiştirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu gerekçeyle,  konut fiyatlarının 300 bin dolardan başlayıp 1 milyon 350 bin dolara kadar yükselen projenin içindeki Açı ve İmaj İnşaat adlı şirkete ait cami alanı değiştirilmiş ve müteahhitlerin istediği şekilde başka bir yere taşınması için karar alınmıştır. 
Bu çerçeveden hareketle;

  1. Yandaş müteahhitlerinizin menfaati için camileri taşıyan bir zihniyetin temsilcisi olarak, CHP’yi kastederek “camiyi ahıra çevirdiler” kara propaganda ve yalanını hâlâ savunmaya devam edecek misiniz?
  2. AKP Sarıyer İlçe Başkanlığının 8 yıldır bulunduğu yerden Sarıyer Merkez’e taşındığı, burada aylık 24 bin TL’lik yalı kiraladığı ve bahsi geçen şirketin bu yalının kirasını ödeyeceği iddiası doğru mudur?
  3. Müteahhitlerin isteği doğrultusunda alanı değiştirilen caminin, Şırnak’ta şehit düşen Sarıyerli Üsteğmen Uğur Taşçı’nın adının verildiği park ve spor kompleksinin yerine taşınmasının gerekçesi nedir? Bölgede rantı engellemeyecek tek alan, spor tesisinin bulunduğu alan mıdır?
  4. İnsanların ibadet ettiği veya şehitlerin adının verildiği manevi değeri ve anlamı olan kaç yapı yandaşların çıkarları ve yalıda oturmanın karşılığında taşınacaktır?
  5. Bahsi geçen alanda İmar Komisyonu raporunda boş olduğunun belirtilmesine rağmen Sarıyer Belediyesi tarafından yapılan yürüyüş alanı ve spor tesislerinin olduğu bilinmektedir. Bu rapor doğrultusunda bu yapılar yıkılacak mıdır?


İBB İmar Komisyonunun skandal kararlarının bununla sınırlı olmadığını belirten Erdem, İmar Komisyonunun eski bakan ve milletvekili Süleyman Emre’nin oğlu ve yeğenine kıyak olsun diye Kuzey Marmara Otoyolu’nun sınırının kaydırıldığını açıkladı. Skandalı Meclis gündemine taşıyan CHP’li Erdem, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan’a hangi hukuki yetkiye dayanarak imar planının değiştirildiğini sordu.


İBB skandalına dair CHP’li Erdem’in ikinci önergesi şu şekilde:


İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, geçtiğimiz günlerde 2016 Şubat ayında oy birliğiyle Meclis’te reddedilen bir imar planını, Planlama Müdürlüğü tarafından gerekçenin daha ayrıntılı ve anlaşılır yazılması talebiyle 5 ay sonra yeniden Meclis’e iletmiştir. Ulaşım ve Trafik Komisyonu ise daha önce reddedilen dosyaya bu kez olumlu görüş vermiş, komisyon görüşü doğrultusunda oylanan imar değişikliği mecliste kabul edilmiş ve arazi hem koruma kuşağından çıkarılmış hem de araziye 0.25 emsal imar hakkı tanınmıştır. Ancak yazılı ve medyada, itiraza konu arsa sahiplerinin eski bakan ve milletvekili Süleyman Arif Emre’nin oğlu ve yeğeni olduğuna dair iddialar yer almaktadır.
Bu çerçeveden hareketle;
  1. Yaklaşık 16 bin metrekare büyüklüğündeki arazinin Ali Rıza Emre ve Ömer Emre adlı kişilere ait olduğu iddiası doğru mudur?
  2. Şubat ayında İBB Meclisinde reddedilen başvurunun ardından İmar Komisyonu üyelerinin değişmesinin gerekçesi nedir?
  3. Bahsi geçen İmar Komisyonu üyeleri, arazinin önce otoyol güzergâhı, daha sonra da Karayolları Koruma Kuşağından çıkarılması kararını iptal eden üyelerden olduğu için mi değişmiştir?
  4. İBB Planlama Müdürlüğü, hangi hukuki yetkiye dayanarak iptal kararının ardından “kararın içeriği net olarak anlaşılamadı” gerekçesiyle imar planını tekrar meclise taşımıştır? İlgili kararın hangi içeriği net olarak anlaşılmamıştır?
  5. Yeni İmar Komisyonunun geçmişte reddedildiği halde tekrar gündeme alıp onayladığı kaç imar planı bulunmaktadır?​
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.