Öne Çıkanlar terörist Beşiktaş-Leipzig Bergama Antik Kenti Betül Özen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Burcu Berat Efe Parlar Beşiktaş Fenerbahçe maç sonucu Belediye işçileri Halk arz Osvar Belfast Bernie Sanders

CHP'li İrgil: Bu Anayasa Milletsever Değil, Liderseverlerin Eseri Olacak!

Anayasa Komisyonu’nda konuşan CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, “Denge denetimi olmayan bir Anayasa, Anayasa değildir. Tek kişi için yapıldığından dolayı adı ancak ‘Banayasa’ olabilir” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisinde milletvekillerinin seçimle aldığı millet iradesini tek bir kişiye devretme hakkı olmadığını vurgulayan İrgil, “Bu Anayasa, bu nedenle, ‘milletsever’ milletvekillerinin değil, ‘lidersever’ milletvekillerinin eseri olacaktır” diye konuştu.
 
ÖRNEK HİTLER PSİKOLOJİSİ
 
CHP’li İrgil, Anayasa değişikliğinin üç özelliğinin çok sakıncalı ve tehlikeli olduğunu belirterek, bu özellikleri tek adamda toplanan yetki, yargı bağımsızlığının ihlal edilmesi ve yetersiz denetim mekanizması olarak sıraladı. İrgil şöyle devam etti:
“Denetimsiz veya yeterince denetlenmeyen tek kişi ne anlama gelir? Buna biraz kafa yormalıyız. Bu tek kişi, her şey bir yana, bir psikolojiyi ifade eder. Bu Anayasa değişikliğini getirenler bir sosyolojik bütünlüğü, sosyolojik birikimi, sosyolojik meseleyi aslında bir psikolojiye götürmeye çalışıyor. Yani bir psikolojiye teslim etmeye çalışıyoruz. Bu psikolojinin ne önemi var? Hitler, 1923’le1933 arasında, sadece on yılda, yetişmiş, bilgili, altyapısı, felsefesi olan Alman toplumunu herkesi yakabilir, sabun yapabilir hâle getirebildi. Faşizm ya da diktatörlüğe geçmek çok kolaydır.”
 
YA BİR GÜN VESVESEYE KAPILIRSA!
 
İrgil’in konuşmasından satırbaşları şöyle:

Bugün tüm yetkileri devredeceğiniz, denetimsiz olarak devredeceğiniz kişi bir insan; bunu sakın unutmayın. Siz, seçilecek olan Cumhurbaşkanının ya da başkanın bir insandan daha farklı bir şey mi olduğunu düşünüyorsunuz yani onu mu iddia ediyorsunuz? E, siz o zaman psikolojiyi mi reddediyorsunuz? Psikoloji denen bir gerçek var. Bir gün ya daha farklı psikolojide olursa bu seçilen kişi veya gelişen süreçte analitik yeteneklerini yitirirse veya farklı vesveselere kapılırsa ne olacak?  

Abdülhamit de iyi niyetlerle, halisane duygularla başladı ama ülkenin içinde bulunduğu gerilim, şartlar, saldırılar, kendisine düzenlenen suikast girişimionda davranış farklılıklarına yol açtı. Sonuçta vesvese hastalığına tutuldu. Ne oldu? Ülkeyi daha baskı altına aldı. Çünkü korkuyordu; insan bu, doğal. Devlet başkanına bu yetkileri verebilirsiniz. Ama bir gün sabah kalkar, bir gün canı sıkılır, kızar, duygusal bir karar verebilir. Bunu kim denetleyecek? 

OHAL’de görüyoruz, Sayın Cumhurbaşkanı kızıp, öfkeyle, ilk çıkan kararnamelerde ne kadar kontrolsüz kararları çok rahat, bir günde çıkarabildi. Nitekim benim ilgilendiğim, eğitim alanında, 15 üniversiteyi, sadece adını değiştirerek, mütevelli heyetini değiştirerek ve sadece devletleştirerek; hiçbir millî servet kaybına yol açmadan, ekonomiye, hayata kazandırarak, 65 bin öğrenciyi de mağdur etmeden bunu çözebilirdi değil mi? Hayır, yapmadı. Hiç sormadı, ortak akla başvurmadı. YÖK Başkanı da bizimle birlikte televizyondan öğrendi. Ne oldu peki? 65 bin çocuğun 25 bini okulu bırakmak zorunda kaldı. Siz kabul edin, etmeyin ama realite bu, siz ses çıkarmadınız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.