Öne Çıkanlar terörist Beşiktaş-Leipzig Bergama Antik Kenti Betül Özen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Burcu Berat Efe Parlar Beşiktaş Fenerbahçe maç sonucu Belediye işçileri Halk arz Osvar Belfast Bernie Sanders

CHP'li İrgil: Magna Carta'dan Bile Geriye Gideriz!

CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında “Bu anayasa değişikliği bizi 800 yıl önceki MagnaCarta’dan bile geriye götürüyor” dedi. 

1215 yılında İngiltere’de imzalanan ve ilk anayasa metni kabul edilen MagnaCarta ile kralın yetkilerinin sınırlandırıldığını hatırlatan İrgil, “Bu belgede; ‘hiçbir özgür insan yürürlükteki yasalara başvurmaksızın, tutuklanamaz, hapsedilemez, mülkü elinden alınamaz, sürülemez ya da yok edilemez.Adalet satılamaz, geciktirilemez hiçbir özgür yurttaş ondan yoksun bırakılamaz’ anlayışı karar altına alınmıştır.İşte biz bu anayasa değişikliği ile 800 yıl geriye gidiyoruz. MagnaCarta'dan 800 yıl sonra, biz tersini yapıp kralın yetkilerini artırıyoruz” diye konuştu.
 
YÜZDE 100 OY ALANLARI DEVİREBİLME YETKİSİ
 
Bu Anayasa’nın altında imzası olan ve onaylayanların tarih önünde sorumlu olduğunu, gelecekte utanacaklarını söyleyen İrgil şöyle devam etti:
Her gün daha ne kadar kötü olabilir dedikçe; daha da kötüsünü bulmayı başaran, her gün yeni bir kargaşa, karmaşa ve karşıtlık üreten, ülkeyi ve insanı bir gerginlikten bir başka gerginliğe taşıyan ve çatışmaya yol açan bir iktidarın, ülkemiz ve insanlarımızın özgürlüğü, demokrasi ve hukuku bitirmek için bulduğu son yöntem bu anayasa değişikliğidir.Bu anayasa değişikliğininen az 5 maddesi ülkedeki yönetim sisteminde ciddi değişime yol açacak. Sorunlarından biri yargı bağımsızlığı.Seçilen başkanın aynı zamanda parti başkanı olması bir diğer önemli sorun. Partili başkan ister istemez kutuplaşmaya, ayrışmaya ve oy vermeyenler için gönül bağının kopmasına neden olacaktır.Günlerdir anlatamaya çalışıyoruz; bu anayasa değişikliği yüzde 51 oy alanın, yüzde 100 oy alanları devirebilme yetkisidir! Oy vermediğimiz bir cumhurbaşkanı, oy verdiğimiz Meclis’i feshedecek ve bunun adı ‘demokrasi’ olacak.”
 
3. MEŞRUTİYETE GEÇİŞİN TESCİLİ
 
İrgil, bu anayasa değişikliğinin 3. Meşrutiyet yönetimine geçisin tescili olduğunu belirterek; Meşrutiyette padişahın yürütme yetkisini tümüyle elinde tuttuğunu, sadrazam ve vekilleri istediği gibi atayıp görevden alabildiğini, istediğinde meclisi kapatma ve yeniden seçimlere götürme yetkisine sahip olduğunu vurguladı. İrgil, savaş ve barış yapma kararı verebilen padişahın, ‘kamu yararı için’ polis soruşturması sonucunda kişiyi sürgün etme yetkisinin olduğunu söyledi.
 Anayasa değişikliğinin halkın yüzde 51’ine ‘evet’ dedirterek de demokratik bir zemine oturmayacağını belirten İrgil, “Evrensel kavramlara aykırıgerici bir uygulama, insan hakları gibi konular referanduma bile götürülmemelidir” dedi.
 
BİR KİŞİYE YARANMA AHLAKSIZLIK SALGIN OLUR
 
Göreve geldiğinden bu yana iktidarın aralıklarla daha fazla güç istediğini ifade eden İrgil şunları söyledi: “Gücün karanlık ve büyülü tarafına kendisini kaptırmış olduğunu gördüğümüz bir yapı var. Peki, eğer bu anayasa teklifi bu şekliyle hayata geçirilirse, bir sonraki isteği ne olacak?Recep Tayyip Erdoğan başkan olduğunda şu an sahip olmadığı hangi yetkilere sahip olacak? Medya, yasama, yargı, yürütme kendisinin kontrolünde değil mi? Tek eksiği başkanlık değil, diktatörlüğünün ilanı imiş.Cumhurbaşkanı da, başbakan da, hükümet de, bürokratlar da, sermaye de onda!Uzun lafın kısası yediği önünde yemediği arkasında.Ama yetmiyor, o çalsın herkes oynasın istiyor. Tüm yetki ve güç tek kişiye bırakılırsa, ‘bürokrasi’ ve iradesiz, niteliksiz tüm odakların ‘bir kişiye’ yaranma ahlaksızlığı salgın olur.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.