Öne Çıkanlar Hakkari Hadise elazığ malatya doğalgaz Covid 19 tunceli polis Hamidi Ailesinin Mutlu Günü Hamza Hamidi Hamidi Grup Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Hamidi Haremi Şerif

CHP'li Tüm: Doğa Cinayeti İşleniyor

CHP Balıkesir Milletvekili ve PM Üyesi Mehmet Tüm, Kazdağlarında, yangın bahane edilerek,  “doğa cinayeti” işlenmektedir, dedi
8 Ağustos 2016 ‘da Kazdağlarında çıkan yangında  söndürme Helikopterlerinin , Su ihtiyacını 2-3 km mesafede  Deniz  ve Baraj varken, Maden şirketinin siyanürlü havuzlarından karşılanması, açıkça bir doğa cinayetidir. Buna sebep olanlar yargılanmalıdır açıklamasında bulundu.
Konuyu , Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemi ile yazılı bir soru önergesi ile TBMM ‘nin gündemine taşıyan Mehmet Tüm, Önergesinde şu görüşlere yer verdi.
 
 
“8 Ağustos 2016 tarihinde Balıkesir ili, Havran İlçesi ,Kazdağları-Talim Alanı Mevkiinde 20 hektar ormanlık alanın tamamen yandığı orman yangını çıkmıştır.
Orman yangınlarında kullanılan helikopterlerin nereden ve nasıl su temin edecekleri , mevzuat gereği  yangın söndürme ekip amirliğine (Orman İşletme Müdürü) bildirilmektedir.
Söz konusu yangın bölgesine 2-3 ‘er dakikalık mesafelerde ,Havran Barajı ve Edremit Körfezi bulunmasına karşın, 4 adet söndürme Helikopterleri, su teminini,  aynı bölgede ,bakır ve maden üretimi yapan, Özdoğu İnş. Ve Tic. Ltd.şti’nin  endüstriyel nitelikli ( Kimyasal nitelikli Siyanür dahil) atık su havuzundan temin ettiği iddia edilmektedir.
İddialar ciddi boyutlarda olup, konu Tarım Orman İş sendikası tarafından gündeme  taşınmıştır.  Orman Genel Müdürlüğü’nün ve Edremit Orman İşletme Müdürlüğünün uygulamaya sebebiyet verdiği düşünülürse, konu çok daha ciddi  ve düşündürücü hale gelmektedir.
İlgili Sendikanın ısrarlı talebine karşın, İdare tarafından kamuoyunu aydınlatıcı bir bilgi verilmemesi de  kamu otoritesi açısından kaygı vericidir. Adı geçen şirket yetkililerince , söz konusu havuzların siyanür içerikli olduğu kabul edilmesine karşın, Orman işletme Müdürlüğünün, sessiz kalması kabul edilemez.

Bu bilgiler ışığında;
Ağustos 2016 günü Kazdağları-Talim Alanı Mevkiinde çıkan yangının , çıkış sebebi belirlenmiş midir? Yangında ne kadar alan yanmıştır?

Yangın Söndürme çalışmalarında “söndürme amiri” kimdir? Kaç Adet helikopter kullanılmıştır? Bu helikopterler su ihtiyacını nerden karşılamıştır? Su ihtiyacının Maden Şirketinin atık Kimyasal havuzlarından karşılandığı doğru mudur? Bölgede temiz su kaynakları var iken (Baraj ve Deniz) neden bu atık su kullanılmıştır.

Maden arama şirketinin Havuzundan alınan su Kazdağılarına serpildiği düşünülürse, Çevreye verdiği zarar ölçülmüş mü dür? Hükûmetin Kazdağlarına olan ilgisi bilinmektedir. Bu siyanürlü su bilinçli olarak Kazdağlarının doğasını  yok etmek amaçlı mı kullanılmaktadır?

Atık su depolarının sızdırmazlık koşulunun süresi ne kadardır? 150 yıl bu suyun doğada kullanılmasının sakıncalı olduğu doğru mudur? Doğru ise bu suyu kullanma emrini kim vermiştir. Bu konuda herhangi bir soruşturma var mıdır?

Tarım ve Orman İş sendikasının, Orman İşletme Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Havran Kaymakamlığı nezdinde istemiş oldukları, laboratuvar sonuçları bu güne kadar yanıtsız kalmıştır. Bunun gerekçesi nedir? Neden ilgili alanda sorumluluk sahibi olan sendikaya gerekli bilgiler verilmemektedir? İdare hangi gerçekleri kamuoyundan gizlemek istemektedir?

Eğer bu siyanür içerikli kimyasal doğaya serpilmiş ise, ne gibi önlemler alacaksınız? İlgililer hakkında hangi yaptırımlarda bulunacaksınız?

Bunu bir Doğa Cinayeti olarak kabul edecek misiniz? Sorumlular hakkında , soruşturma dışında “doğa cinayeti” nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunacak mısınız?”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.