Öne Çıkanlar Covid19 Kuşadası Belediyesi gündem MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Afrin Gürer bugünün gündem başlıkları vodafone Zeytin Dalı Harekatı Halka arz ataşehir belediyesi obezite

CHP Sözcüsü Öztrak: “20 Yıllık Hükümetin ‘Deprem Büyük, Ne Yapalım’ Deme Hakkı Yok”

CHP Sözcüsü Öztrak, Türkiye’nin yaşadığı depremin beklenmeyen bir deprem olmadığını, Kahramanmaraş İl Afet Risk Azaltma Planı’nda bölgede tehlikenin arttığının vurgulandığını belirterek, “Bu gerçekler devlet tarafından yıllardır biliniyor. Bu rapor elinizdeyken, siz ne yaptınız? Neden Kahramanmaraş’ı ve tüm bölgeyi bu depreme hazırlamadınız?” sorusunu yöneltti.

Önceki Afet Protokolü’nün askeri vesayetle mücadele denerek çöpe atıldığını, yerine yenisinin konamadığını, var olan Türkiye Afet Müdahale Planı’nın da uygulanamadığını ifade eden Öztrak, “EMASYA Protokolü bugün yürürlükte olsaydı, Mehmetçik depremden hemen sonra sorumluluk bölgelerine dağılırdı. Pek çok husus çok kısa sürede hallolabilirdi” dedi.

20 yıllık bir yönetimin, “Deprem çok büyük, ne yapalım” deme hakkının asla olmayacağını söyleyen Öztrak, Hükümetin özellikle eksikleri söyleyen muhalefete, düşman görmüş gibi bakıp parmak sallayamayacağını, küfür ve hakaret edemeyeceğini söyledi.

Öztrak, hızlı ve etkin karar alma iddiasıyla getirilen Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin de deprem enkazı altında kaldığını kaydederek, “Afet bölgesindeki 381 bin küçük yatırımcı başta olmak üzere milletin borsada silkelenmesine göz yumdular. İnsanlar afetle boğuşurken, onları bir de borsa depreminin altında bırakanların yaptıkları elbette yanlarına kar kalmayacak” dedi.

Depremin ardından planlama, organizasyon ve koordinasyon konusunda sahada, ciddi sıkıntılar olduğunu, yönetimin gerekli hazırlığı yapmadığının görüldüğünü ifade eden Öztrak, “Onun maçına, bunun etkinliğine mobil baz istasyonları gönderen GSM operatörleri, deprem bölgesine mobil baz istasyonları kuramadı. Enkaz altındaki milletten faturalarını çatır çatır, peşinen tahsil etmeyi biliyorlar ama iş şöyle bir günde hizmete gelince operatörler ortada yoklar” diye konuştu.

Millet canının derdindeyken, Hükümetin düşündüğü seçim tarihinden bir hafta öncesine kadar sürecek bir OHAL yetkisinde ısrar ettiğini söyleyen Öztrak, “İlgili kanun afetle mücadele konusunda kendisine zaten ihtiyacı olan yetkileri veriyor. Ama yetki obezi Erdoğan, depremi fırsat bilip OHAL ilan etti. Mevcut sistemde zaten her şey bir kişinin iki dudağına bakmıyor mu? Bakıyor. Bir de bunun üstüne, OHAL yetkileri neden isteniyor? Tam da seçimler yaklaşırken, kendisinin de dün ağzından kaçırdığı gibi depremi siyasi istismara dönüştürmeyi önlemek gerekçesiyle, muhalefeti susturmaya, afet yönetimindeki aksaklıklara yönelik eleştirilerin önünü kesmeye çalışıyor” dedi.

Erdoğan’ın eleştirilerle ilgili “defter tutuyoruz” sözlerine yönelik olarak Öztrak şu değerlendirmelerde bulundu: “Beyefendi, defter tutuyormuş, defteri de günü vakti saati geldiğinde açacakmış. Peki, milletin tuttuğu defter ne olacak? Korkacaksanız, asıl milletin defterinden korkun…”

Erdoğan’ın yağma olaylarını OHAL’e gerekçe olarak gösterdiğine, İçişleri Bakanı’nın ise bu olayları inkar ettiğine dikkat çeken Öztrak, “Bu kafalar ülkeyi böyle yönetemezken, vatandaşlarımızda yönetilmezlik duygusu oluşturmak için özel bir çabaya hiç ihtiyaç yok. Yetkiniz çok. Ama yönetme yeteneğiniz hiç yok. Sıfır…” dedi.

Erdoğan’ın millete deprem sonrasında verdiği vaatlere işaret eden Öztrak, “Siz bu kafayla hiçbir şey yapamazsınız. 20 yıldır yan gelip yatmışsınız, şimdi mi yapacaksınız? Siz ancak boş boş konuşursunuz. Milletimizi içine düşürdüğünüz enkazdan, biz çekip çıkaracağız. Milletimizle, gençlerimizle el ele verip yaraları biz saracağız” dedi.

Öztrak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun hafta sonunda depremin vurduğu Malatya, Şanlıurfa ve Diyarbakır afet bölgelerinde incelemelerde bulunacağını ifade etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.