Öne Çıkanlar ankara chp konya tsk deprem sgk bodrum diyarbakır Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ırak cumhurbaşkanı erdoğan pakistan

"CHP ve Foncuları Atatürk'ten Haberi Olmayanların İşgalinde"

-Atatürk adının "hutbelerde" geçmemesini bizzat kendisi emretti.



ANKARA(ANKA) - Son olarak "18 Mart hutbesinde neden Atatürk'ün adını anmadınız?" diye iktidara ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile teşkilatına hakaretamiz suçlamalarda bulunan genel merkezin 'bilgisizliği' bir kez daha ortalığa saçıldı. Atatürk'ün bizzat kendisi hutbelerde isminin anılmamasını istemişti.

Gazeteci Emin Pazarcı bazı foncu basın kuruluşlarının "18 Mart'ta Atatürksüz Cuma hutbesi mi olur?" şeklindeki başlıklarına tepki göstererek, "Zır cahil istismarcılar bunlar... Oysa 5 Mart 1924'te, imzaladığı kararname ile hutbelerde adından bahsedilmesini yasaklayan bizzat Atatürk'tür. Şimdi O'nunla kavga ediyorlar" dedi.

-OLAY!

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan hutbelerde kişilerin isimlerinin geçmesi, 5 Mart 1924 tarihli ve "Türkiye Reisi Cumhuru Gazi Mustafa Kemal Paşa" imzalı bir kararnameyle yasaklandı.

Atatürk, 5 Mart 1924 tarihli kararname ile hutbelerde adından bahsedilmesini bizzat kendi imzası ile yasakladı. Tüm valiliklere gönderilen kararnamede kişilere değil, millete ve Cumhuriyet’e dua edilmesi isteniyor.

Yenişafak gazetesinin haberine göre, Atatürk emirle ilgili kararnameyi, 3 Mart 1924’te Hilafetin kaldırılmasının ertesi günü yayınladı.

Kararname Gazi Mustafa Kemal Paşa imzasıyla İçişleri Bakanlığı'na oradan da acil kayıtlı telgraflarla valiliklere gönderildi. Atatürk Kararnamede “Bundan sonra hutbelerde isim zikredilmeksizin ‘millet ve cumhuriyetin saadet ve selametine dua edilmesini’" istiyor. Duaların "millet ve Cumhuriyet"in selameti için yapılmasına ilişkin isteğin gerekçesine de hilafeti kaldıran yasal düzenlemede rastlanıyor. İlgili yasanın birinci maddesinde "halifeliğin hükümet, Cumhuriyet, yani TBMM’nin anlam ve kavramı içinde zaten saklı olduğu" belirtiliyor.

Kararnamede "Ba’dema hutbelerde ism zikredilmeksizin 'millet ve Cumhuriyet’in selamet ve sa’adetine' du’a edilmesi takarrur etmiş ve bu kararun bi’l- cümle vilayete tebliği dahiliye vekaletine havale edilmiştir" deniliyor.

Nitekim aşağıda kupürünü yayınladığımız İkdam gazetesinin ilgili kararnameden sonra yayınlanan sayısında haber şu başlıkla duyuruluyor: "Dün Camilerde Cumhuriyete ve Millete Dua Edildi."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.