Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım çin gündem Kuşadası Belediyesi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Akşener ihracat vodafone merkez bankası Afrin Gürer

CHP’den AYM Kararına Tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, Anayasa Mahkemesi’nin cinsel istismarda “15 yaş” kuralı iptaline, “Yaş tartışmasına bir son vermek gerekiyor. 18 yaşına kadar cinsel istismar, hukuksal olarak tek cezai müeyyideyle karşılık görmelidir. ‘18 yaşın altı çocuktur’ deyip mutlaka burada son noktayı koyalım” sözleriyle tepki gösterdi.

Basın mensuplarıyla bir araya gelen Cankurtaran, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hükümetin vatandaşlık konusuyla birlikte, Suriye’ye ilişkin ılımlı mesajlar vermeye başladığını ifade eden Cankurtaran, şöyle ifadeleri kullandı:

“Suriyeli İsyancı Gruplara Vatandaşlık Vaadi Sunuluyor”

“AKP hükümeti, 2011’den beri Suriye’deki pek çok isyancı grupla bir şekilde temasa geçti. AKP’nin Suriye’de politika değişikliği yıllardan beri desteklediği Suriyeli kimi isyancı grupları boşa düşebilir. Bunların AKP’yi savaş suçlusu durumuna düşürecek itiraflarda bulunmamaları için ‘vatandaşlık verileceği’ vaadinin bir havuç gibi bu kesimlere sunulduğunu düşünüyorum. Vatandaşlık açıklamasının Rusya’dan özrün ardından gelmesi ‘Bilmediğimiz bir anlaşma mı var’ kuşkusunu uyandırıyor. AKP, neden böyle bir düzenlemeye gittiğini halen açıklayabilmiş değil.”

“’Bir Daha Ülkemize Dönemeyecek miyiz’ Endişesi”

AK Parti’nin “damdan düşercesine” ortaya attığı vatandaşlık önerisinin hem vatandaşlarda tepki yarattığını hem de Suriyeli sığınmacılarda “Bir daha ülkemize dönemeyecek miyiz yoksa?” endişesini arttırdığını söyleyen Cankurtaran, “Son dönemlerde İzmir ve Konya’da olan olaylar endişe vericidir. Suriyeli sığınmacılara bedelsiz TOKİ konutları verilebileceğinin açıklanması fakir vatandaşları veya halen evinin borcunu ödeyen insanları rahatsız edebilir. Ancak Suriyeli sığınmacılara yönelik ırkçı söylemler de asla hoş görülemez. Yaşanan sıkıntıların birinci sorumlusu AKP’dir. Bu gerçek göz ardı edilmemelidir. AKP oldubittilerle sığınmacı insanları farkında olarak veya olmayarak kör bir milliyetçiliğin önüne atıyor” şeklinde konuştu.

“Suriyelilerin PKK’ya Karşı Kullanılacağı” İddiası

Cankurtaran, AK Parti’ye yakın kimi çevrelerin Suriyelilere vatandaşlık önerisine destek toplamak için açık veya el altından “Suriyelilerin PKK’ya karşı kullanılacağı veya doğudaki kimi illere yerleştirilecekleri” gibi iddiaları yaydıklarını da ifade ederek, “Bu yapılacak en yanlış hareket olur. Zaten savaş mağduru insanları PKK’nın hedefi haline getirmek ikinci bir insanlık suçu olur. Bu ayrıca doğudaki insanların devletle olan gönül bağını iyice koparır. Sırf politika yapacağım diye bu söylentileri yaymak bile PKK’nın ekmeğine yağ sürer” dedi.

“Çözüm, Hakları Garanti Altına Alan Oturuma İzni”

Suriye’deki süreci görmeden vatandaşlık verilmesinin hatalı olacağını belirten Cankurtaran, “Suriye’de barış olsa bu insanların birçoğu ülkesine dönmeyi seçecektir. O nedenle öncelikle bu sorunu halletmek istiyorsak Suriye’de savaşı değil barışı desteklemeliyiz. Bu süre zarfında mağduriyetleri giderecek şekilde sığınmacıların çalışma, barınma, eğitim haklarını güvenceye alan bir oturum izni ile bu sorun çözülebilir. Unutmayalım Avrupa’da yaşayan 4 milyon Türk’ün çoğu halen bu ülkelerde oturum müsaadesi veya oturum hakkı gibi haklarla kalıyor. Sen kuralları iyi uyguladıktan sonra her haliyle mağduriyeti giderirsin” dedi.
 
“Uzun Süredir Türkiye İlk Kez Bir Konuda Birleşti”

Cankurtaran, gazetecilerin sorusu üzerine de, bu konuda dikkat çeken bir diğer noktanın Türkiye’nin aynı anda Suriyelilere vatandaşlığa karşı olması olduğunu belirterek, “Uzun süredir Türkiye ilk kez bir konuda birleşti, o konuda kenetlendi. Bu kötü bir şey çünkü ırkçılığa götürüyor. Burada en çok dikkat edilmesi gereken şey ırkçılık söylemine girilmemesi. Bu konuda hepimiz endişeliyiz. Siyasetçiler olarak söylemlerimize ve fiili eylemlerimize çok dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

“18 Yaşın Altı Çocuktur, Tek Cezai Müeyyideyle Karşılık Görmelidir”

Cankurtaran, Anayasa Mahkemesi’nin TCK’da yer alan “15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağı” hükmünü iptal etmesine de tepki gösterdi. Cankurtaran, Medeni Kanun’a göre çocuk yaşının 18 olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Baktığınızda en önemli konulardan biri bu yaş meselesi. 18 yaş mı, 16 yaş mı, 15 yaş mı tartışmasına bir son vermek gerekiyor. 18 yaşına kadar çocuk çocuktur. Evlendirileceği zaman ailesinden rıza alma yaşı da 16 ki, bize göre Çocuk Hakları Bildirgesi’ne göre bu da aykırı.18 yaşına kadar cinsel istismar direk, tek kalem şeklinde hukuksal olarak, tek cezai müeyyideyle karşılık görmelidir. ‘Cinsel istismara uğradığında 6 yaşındaki çocuk daha çok etkilenir, 12 yaşındaki çocuk daha az etkilenir’ gibi bir mantık asla kabul edilemez. Bu tamamen geri gitmedir. Burada kesinlikle mağdura yönelik bir çalışma değil, aksine istismarı, tecavüzü, tacizi destekleyen bir hukuksal yapılandırmaya gidiliyor adeta. Biz, aksine tecavüzün tanımını genişletip potansiyel mağdurlarımızı korumamız gerekirken, tam tersi bir durum yaratıyoruz, sanki olayı daha da normalleştiriyoruz.

Asla kabul edilebilecek bir şey değil. Buradan çağrı yapalım, tecavüzün tanımı değiştirelim, daha da genişletelim ve ‘18 yaşın altı çocuktur’ deyip mutlaka burada son noktayı koyalım.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.