Öne Çıkanlar Covid19 Kuşadası Belediyesi Zeytin Dalı Harekatı dünya sağlık örgütü Afrin ataşehir belediyesi duman obezite sağlık bakanlığı covid19 salgını Dr. Fevzi Özgönül Anadolu Sağlık Merkezi

CHP'den Kahraman İtirazı

Meclis Genel Kurulu “laiklik” tartışmasıyla açıldı. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın birleşimi yönetemeyeceğini belirterek, “Bu şartlar altında sizin tekrar Meclis Başkanlığı görevini üstlenerek bu oturumu yönetmenizi uygun görmediğimizi ifade ediyoruz” dedi.

Genel Kurul, TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında saat 10.00’da açıldı.

Yoklama işlemi ile Meclis’i açan TBMM Başkanı, toplantı yeter sayısının olduğunu söyledi.

TBMM Başkanı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutladığını belirterek grup başkanvekillerine söz verdi.

-“BİZ BU OTURUMU SİZİN YÖNETMENİZİ UYGUN GÖRMÜYORUZ”-

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis Başkanı’nın laiklik konusundaki açıklamalarına işaret ederek, “Bugüne kadar sizin tarafınızdan telafi edildiğini, kamuoyu vicdanının anayasaya bağlılığınızdan şüphe edilmeyecek şekilde birtakım sözler söylenmek suretiyle giderildiğine tanık olmadık. Biz bu oturumu sizin yönetmenizi uygun görmüyoruz. Böyle bir tabloda dokunulmazlıkların konuşulacağı bir ortamda oylama yapılacağı bir ortamda laikliğe aykırı davranışlar nedeniyle sizinle ilgili de bir fezleke henüz gelmemiştir. Böyle bir toplantıyı yönetme durumunuzun olmadığını laikliğe aykırı davranışlar nedeniyle hakkınızda gelmeyen bir fezleke nedeniyle bu toplantıda başka milletvekillerinin yargılanmasını önünü açacak bir oylamaya başkanlık yapamayacağınızı yüksek sesle belirtmek istiyorum. ‘Laiklik anayasadan çıkartılmalıdır’ sözünü söylediyseniz tüm Meclis’ten ve kamuoyundan özür dilemenizi ve ya da bu sözünüzün ne anlama geldiğini kamuoyu vicdanının anayasal ilkeler çerçevesinde tatmin edecek bir şekilde açıklanmasını sizlerden beklediğimizi ifade etmek istiyoruz. Bu şartlar altında sizin tekrar Meclis Başkanlığı görevini üstlenerek bu oturumu yönetmenizi uygun görmediğimizi ifade ediyoruz” dedi.

-TBMM BAŞKANI: BİR BARDAK SUDA FIRTINA KOPARMAK DA İSTEMİYORUM-

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “Ben oturumu fazla işgal etmek istemiyorum. Bir bardak suda fırtına koparmak da istemiyorum. Buna ait açıklamam toplantıdan iki gün sonra tarafımdan yapıldı ve sizlere gönderildi. Anayasayı gayet iyi bilen bir kişiyim. Anayasa aykırı bir durum mevzu bahis değildir. Hiçbir kavram tarifsiz olmaz. Bendeniz tarif yapılması lazımdır dedim. Belki aksettirenler yanlış aksettirdi bilemem. Sözlerim doğrudur. Şimdi gündeme geçiyorum” dedi.

CHP’li vekiller tepki gösterdi.

-“YEMİNİMİN NE OLDUĞUNU DA BİLİYORUM”-

Gök, “Sözlerim doğrudur derken biz ne anlamalıyız. Siz Meclis Başkanı olarak anayasaya ve laik cumhuriyete bağlı olduğunuzu ifade edebilecek durumda mısınız şu anda” dedi.

TBMM Başkanı da, “Benim beyanım bir eksikliğin giderilmesi, kavramlar tarifsiz olmaz, kavramın tarifinin yapılmasıdır. Yeminimin ne olduğunu da biliyorum” diye konuştu.

Gök de, “Laik cumhuriyete bağlı mısınız?” diye sordu.

-MECLİS’TE LAİKLİK SLOGANLARI, CHP'Lİ VEKİLLER SALONU TERK ETTİ-

CHP’li vekiller, “Türkiye laiktir laik kalacak” diye slogan attı ve salonu terk etti. Genel Kurul Salonu’nda grup başkanvekilleri ve birkaç milletvekili kaldı.

Levent Gök de, “Ben sizden net bir şekilde bir karşılık bekliyorum” derken TBMM Başkanı da, “Daha net nasıl olacak beyefendi” yanıtını verdi.

Gök de, “Ben laik cumhuriyete bağlıyım sözünü niçin söyleyemiyorsunuz?” derken TBMM Başkanı da, “Ben yemin ederek buraya gelmiş milli hakimiyetin temsil yeri olan Meclis’te bulunan sizler gibi hakka sahip bir insanım. Açıklamamı yaptım. Rica ediyorum, önemli bir gündeyiz, gündemimizi tamamlayalım. Ben yemin yapmış bir insanım. Ben diyorum ki laikliğin manasının ne olduğunu eğer yeni bir anayasa yapılacaksa yepyeni olsun dedim, bu kadar, bundan dolayı bir bardak suda fırtına kopartmaya lüzum yok” dedi.

- “BU ANAYASAYA BAĞLIYIM”-

Gök, “Biz anayasaya bağlılığınızı görmek istiyoruz” derken TBMM Başkanı da, “Bu anayasaya bağlıyım. Bu İçtüzüğe bağlıyım, mevzuata bağlıyım ve hukuku gayet iyi biliyorum” diye karşılık verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.