Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım gündem Kuşadası Belediyesi çin ihracat Akşener vodafone merkez bankası Afrin Gürer MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli

CHP’li Başevirgen, “Bizleri Afrin Zeytinyağına Muhtaç Edenler, Zeytinliklerimizi Maden Şirketlerine Peşkeş Çekiyor”

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Maden Yönetmeliği'nde yaptığı değişikliğe meclis genel kurulunda tepki gösterdi. Başevirgen, “ Bizleri Afrin’den gelen kaçak zeytinyağına muhtaç edenler şimdi zeytinliklerimizi maden şirketlerine peşkeş çekiyor.” dedi.

Verimli tarım arazilerinin ve zeytinliklerin AKP iktidarı tarafından talan edilmesinin dur durak bilmediğini söyleyen Başevirgen, “ Bu yönetmelikle maden şirketleri zeytinlikleri istedikleri gibi yağmalayacak.” diye konuştu.

“Tek Bir Zeytin Ağacını Bile Ranta ve Talana Kurban Etmeyiz”

Zeytinin anavatanı Ege bölgesinde Manisa, Denizli, Muğla ve Aydın’da jeotermal enerji santralleri nedeniyle tarımsal alanların zaten büyük bir tehlike içinde olduğunu belirten Başevirgen, “ Ege’de zeytinlik alanlar, JES’ler nedeniyle  zaten ciddi risk altında. Şimdi enerji üretimi amaçlı maden şirketlerine verilen bu izinle hem zeytinliklerimiz talan ediliyor, hem de ekolojik denge bozuluyor.  Bizleri Suriye’den gelen kaçak zeytinyağına muhtaç edenler bilsinler ki, tek bir zeytin ağacını bile ranta ve talana kurban etmeyiz. “ dedi.

“Suistimale Çok Açık”

Alınan kararın, iktidarın sıkça başvurduğu ‘biz çıkaralım, hukuk iptal etsin ama bu süreçte yandaşlarımızın istediği işlemler tesis edilsin’ yöntemi mi olduğunu sorgulayan Başevirgen, “ Yine ısmarlama bir izinle mi karşı karşıyayız? Toprak altı ve üstü kaynaklarımızı kullanırken mutlaka bir denge gözetmeliyiz. Bir avuç yandaşın çıkarı için bir doğal kaynağı değerlendirelim derken, bir diğerini yok etmemeliyiz. “ dedi.

Bu yönetmeliğin Toprak Kanunu, Zeytin Koruma Yasası ve Anayasaya aykırı olduğunu dile getiren Bekir Başevirgen, “ Suistimale çok açık. Bu nedenle yapılan değişiklik derhal geri çekilmelidir. Fayda maliyet ilkesi gözetilerek yeniden düzenleme yapılmalıdır.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.