Öne Çıkanlar türkiye galatasaray gündem özeti kınama ihracat çin Türk Ekonomi Bankası Prof. Dr. Nevzat Tarhan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel bugünün gündemi tüpraş Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

CHP’li Bülbül’den ‘Yeni Anayasa’ Yorumu: “Ülke, Bu Ucube Sistemden Kurtulmak Zorundadır”

CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Süleyman Bülbül, yeni anayasa tartışmalarına ilişkin konuştu. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin devam ettiği sürece, aynı sistemi koruyucu ve kollayıcı değişikliklerin hiçbir faydası olmadığını ifade den Bülbül, “Türkiye bu ucube sistemden kurtulmak zorundadır” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni anayasa çıkışına ilişkin muhalefetten tepkiler de gelmeye devam ediyor. CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Süleyman Bülbül de yeni anayasa konusunu gündeme alarak değerlendirmelerde bulundu. Bülbül şunları söyledi:

“EN İYİ ANAYASAYI GETİRSENİZ DE ÖNEMLİ OLAN UYGULAMA”

“İktidar çok sıkıştı. Avrupa Birliği’nin yaptırım kararları var. AB şu an yaptırım konusunu ABD’nin vereceği kararlara bıraktı. Öte yandan ABD’de Halkbank davası var. Bu yaptırım kararlarının uygulanması Türkiye’yi çok zor duruma sokacak. AB’ye ey AB deniyordu, AİHM’yi tanımıyoruz diyen cumhurbaşkanı ve içişleri bakanı değil miydi? Bunları yaptırımları öteleyebilmek için şimdi yargı reformu adı altında anayasa değişikliği yapacaklar. Önemli olan uygulama.”

“MUHALİF OLMAYI TUTUKLAMA VE GÖZALTI GEREKÇESİ SAYIYORLAR”

Toplumun her kesiminin bastırılmaya çalışıldığını ifade eden Bülbül, “Soma’daki işçiler yürüyüşe çıkıyor durduruyorsunuz. Traktörünü satan çiftçi yürüyüşe çıkıyor engelliyorsunuz. Baro başkanlarını Ankara’ya sokmuyorsunuz siz. KESK’i kapılarının önüne indirmediler. Sokağa çıkamıyorsunuz, kendinizi anlatamıyorsunuz. Muhalif olmak demek tutuklama ve gözaltı gerekçesi sayılıyor. İktidarı eleştirmek ifade özgürlüğü içine girmiyor, terörle mücadele yasası içine konuluyor. Kim kimi kandırıyor?” şeklinde konuştu.

“İSTİSNALARIN KURAL OLDUĞU, ÖZGÜRLÜKLERİN YOK SAYILDIĞI BİR KONUMDAYIZ”

Türkiye’de iktidara güven kalmadığını söyleyen CHP’li Bülbül, “İktidar artık iddiasını kaybetmiş ve Türkiye’ye verebilecek bir şeyi kalmamış. Verebilecekleri tek şey millet bahçesi! Verebilecekleri bir şey kalmayınca da güvenlikçi yasalara gidiyor. Özgürlükler sınırlanıyor. Bununla birlikte muhalefetin sunduğu demokratik parlamenter rejim, denge, denetleme ve kuvvet ayrılığının olduğu bir sistem istiyor vatandaş. Buna karşı iktidarın da bir yol aşması gerekiyor, anayasa değişikliği diyorlar ama içini dolduramazlar. Anayasa toplumsal uzlaşma demektir. Anayasada önce özgürlükleri yazarsın, istisnaları yazarsın ama istisnanın kural olduğu, özgürlüğün kenara itildiği ve vatandaşın en küçük hak arama özgürlüğünün bile kullandırılmadığı yerde hangi anayasadan ve özgürlüklerden bahsediyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

“GÜNDEM DEĞİŞTİRMEDEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL”

Yeni anayasa söyleminin gündem değiştirme olduğunu belirten CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Süleyman Bülbül, “Sen Boğaziçi Üniversitesi’nde toplantı ve yürüyüş kanununa uygun şekilde barışçıl eylem yapan gençlere ‘terörist’ damgası vuruyorsun, ailelerini telefonla arayıp ‘sahip çıkın’ diyerek bir de üstüne gözaltına alıyorsun, sonra da çıkıp ‘anayasada özgürlük getireceğiz, yargı reformu yapacağız’ diyorsun. Bu çıkışların tamamı gündem değiştirmeden başka bir şey değil. Ancak Türkiye’nin gündemi belli: ekmek, iş, aş, demokrasi ve özgürlükler” dedi.

“TÜRKİYE BU UCUBE SİSTEMDEN KURTULACAKTIR”

CHP’li Bülbül son olarak “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denilen bu ucube sistem devam ettiği sürece, bu sistemi koruyucu ve kollayıcı değişikliklerin bu memlekete faydası yoktur. Tek adam rejiminin ülkeyi getirdiği nokta ekonomik buhran, yargıyı ve yasamayı yürütme olan saraya bağlamıştır. Toplumsal mutabakat Demokratik güçlendirilmiş Parlamenter sistemin gelmesidir. Denge ve denetleme ile kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, hukuk devleti olmazsa olmazdır. Türkiye bu ucube sistemden kurtulacaktır.” İfadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.