Öne Çıkanlar terörist Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Opeth Judas Priest Liaoning CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Beşiktaş-Leipzig İçişleri Bakanı Süleyman Soylu abd Nisan 2024 Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi kültür ve turizm bakanlığı fenerbahçe

CHP’li Gürer’den Çalışma Bakanlığı'na Çağrı: Çocuk İşçilik Konusunda Daha Ciddi Önlemler Alınmalı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çalışma Bakanlığına çağrıda bulunuyorum: Çocuk işçilik konusunda daha ciddi önlemler alınmalı, özellikle kayıt dışında yaşının üstünde iş yaptırılanların çalıştırılması yerine okullarında eğitimlerini tamamlamalarını sağlayacak önlemler alınmalıdır” dedi.

CHP’li Gürer, TBMM Genel Kurulu’ndaki gündem dışı konuşmasında, Türkiye’nin önemli sorunlarından biri haline gelen çocuk işçiliği konusuna dikkat çekti. 18 yaşından küçük olan herkesin çocuk sayıldığına vurgu yapan Gürer, zorunlu eğitimin 6-13 yaşına çekilmesi ve yoksullaşmanın artmasının çocukların küçük yaşlarda çalışma hayatına atılmalarına neden olduğunu ifade etti. 

“Çocuk İşçi Sayısı 2 Milyona Yaklaştı”

Çocuk işçiliği ve kayıt dışı istihdamdaki tabloyu rakamlarla ortaya koyan Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, 18 yaşın altında çalışan çocuk sayısının 101 bini geçtiğini, çırak ve stajyer adı altında çalışanlarla bu sayısının 400 bine ulaştığını belirtti.  
Gürer, gerçekte çalışan çocuk sayısının 2 milyona yaklaştığını ifade ederek, “2016 TÜİK verilerine göre, çocuk işçilerin yüzde 78'i kayıt dışıdır. Çalışan çocukların yüzde 45'inin tarımda, yüzde 24'ünün sanayide, yüzde 31'inin hizmet sektöründe olduğu ifade edilmektedir. Çocuk işçilerin normalde otuz beş saat çalışması gerekirken bu çocukların kırk saatin üzerinde çalıştırıldığı da verilerle ortaya çıkmış bulunmaktadır” dedi. 

“Çocuk İşçi Cinayetleri Artıyor”

2012 yılında iş kazaları sonucu hayatını kaybeden çocuk sayısının 32 olmasına rağmen, 2016 yılında bu rakamın 56’ya yükseldiğini ifade eden Gürer, Türk-İş Başkanının "Öyle merhametsizler var ki, 10 yaşından küçük çocuklara boyundan büyük iş yaptırmaktadırlar” sözünü hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Çocuklarımızın çalışma disiplinini ve yaşamını tanıması ve öz güven kazanmaları için yaz tatillerinde bir esnafın yanında çırak olarak yaşamı öğrenmesi ve eğitimine devam etmesi ile yetişkinlerin işini yapması arasında fark vardır. Çıraklık Ahi geleneğinde çocuklarımızın yaşamı tanıması açısından yararlıdır ancak eğitiminden ayrılan, ne yazık ki eğitiminden ayrıldıktan sonra da iş yaşamında büyüklerin yapması gereken işi yaptırılan çocuklar bu ülke için gelecekte de önemli sorunlara neden olacaktır.”

Mülteci Çocuklar ve Yurtlardan Ayrılan Gençlerin Durumu

Mülteci çocuklar ile sevgi evlerinde 18 yaşını dolduran ya da 18 yaşına ulaşmadan davranışları nedeniyle yurtlardan uzaklaştırılan çocukların durumunun da toplum için sorunlu hale geldiğine işaret eden Gürer, çocukların ve gençlerin gelişme çağında bilimselliğe dayanan eğitim alması gerektiğini bu konuda da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının denetimlerini sıklaştırmasının şart olduğunu kaydetti. 

“Bakanlığın Çalışmaları Kağıt Üzerinde”

Bu konuda yapılan çalışmaların kâğıt üzerinde olmaktan öteye gidemediğine vurgu yapan CHP’li Gürer, “Ucuz işçilik adına, daha 10 yaşındaki çocuktan 20 yaşındaki kişinin yapacağı işin karşılığının istenmesi kabul edilebilir bir durum değildir” ded.
 
“Çalışma Bakanlığına Çağrıda Bulunuyorum…”

Tarımda, eğitimde, sanayide ve yaşam olduğu her yerde sorunların sürekli arttığını belirten Gürer, “Burada kararlı olmak, bu anlamda sorunların aşılması için alınmış olan yasal önlemleri uygulamaya geçirmek önemlidir. Ülkemizdeki en büyük sorun da yasada var olanın uygulamasının sağlanamamasıdır. Bu anlamda Çalışma Bakanlığına çağrıda bulunuyorum: Çocuk işçilik konusunda daha ciddi önlemler alınmalı, özellikle kayıt dışında yaşının üstünde iş yaptırılanların çalıştırılması yerine okullarında eğitimlerini tamamlamalarını sağlayacak önlemler alınmalıdır” diye konuştu. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.