Öne Çıkanlar Hakkari EMİNE ERDOĞAN Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak terör Hadise bugünün gündemi elazığ palandöken Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan malatya mardin mısır

CHP’li Karabıyık: "Sokaktan Geçenin Rektör Olmasının Önü Açıldı"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, “Profesör olmayan hatta üniversite mezunu olması bile gerekmeyen birinin rektör olarak atanabilmesi hangi hukukla, hangi yönetmelikle açıklanabilir” dedi.

Karabıyık yaptığı açıklamada, 703 sayılı kanun hükmünde kararname ile (KHK) yapılan değişiklikleri değerlendirdi. Söz konusu KHK ile Cumhurbaşkanı tarafından atanacak rektörlerin profesör olması şartı ile 4 yıllık görev süresi kısıtlaması ve 2 dönem şartının kaldırıldığını, 21 kişiden oluşan Yükseköğretim Kurulu’nun 14 üyesinin doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından seçilmesi ve atanmasının öngörüldüğünü anımsatan Karabıyık, şunları kaydetti:

“Yapılan değişiklikler anayasaya uyum sağlamaktan öte, anayasaya göre kanunla düzenlenmiş konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacağı için cumhurbaşkanına, cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenleme yapabilmesi için alan açmaya yönelik olmuştur.

703 sayılı KHK ile 2547 sayılı kanunda yapılan değişiklikler kabul edilemez. Genel anlamda bakıldığında tek adam rejiminin etkilerini baskın bir şekilde görmek mümkündür. Özellikle rektörlükteki profesör olma ve süre şartının ortadan kaldırılması kesinlikle kabul edilemez. Akademik unvanı ne olursa olsun tüm akademisyenlerin hatta üniversite mezunu olmasa da sokaktan geçenin rektör olmasının önü açılmıştır. Fakülteler içerisinde bir profesör varken daha alt ünvanlı birisinin bölüm başkanı olamayacağı ortamda, profesör olmayan hatta üniversite mezunu olması bile gerekmeyen birinin rektör olarak atanabilmesi hangi hukukla, hangi yönetmelikle açıklanabilir? Bir yönetmelik veya usul-esas değişikliği ile mevcut kanun daraltılamayacağı için bu hukuksuzluk ancak yeni bir kanun ile düzeltilebilir. CHP bu hukuksuzluğa sessiz kalmayacaktır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.