Öne Çıkanlar galatasaray Koronavirüs bugünün gündemi gündem özeti Kuşadası Belediyesi deprem recep tayyip erdoğan erdoğan Covid19 gündem başlıkları çin konser

CHP’li Özer’den Akdeniz Meyve Sineği İçin Bakanlığa Çağrı

Akdeniz ve Ege’de turunçgil üreticisinin baş belası olan Akdeniz meyve sineği ile mücadelede Bakanlığı samimi bulmadığını söyleyen CHP’li Özer, “İhracatta toleransı sıfır olan bu zararlıyı yok etmek için kısır böcek salımı yöntemine dair gereken proje çalışmaları yapılmalıdır” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı turunçgil üreticisinin yıllardır kurtulamadığı Akdeniz meyve sineği ile mücadelede faturanın büyüğünü üreticiye kesti. CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’in soru önergesine verilen yanıtta; üreticilerin aynı anda mücadele yapmadıkları için başarının düştüğü ve doğada bu zararlının yok edilemediği belirtilerek zararlının yok edilmesinde en önemli yöntem olarak gösterilen Kısır Böcek Salımı Tekniği yöntemi için ise Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) tarafından destekleme gerektiği söylendi.

Özer, “Bu yönteme ilişkin bir çalışma veya proje var mı bilmiyoruz ama varsa bile gelen yanıttan anlaşılıyor ki, böyle bir proje henüz UAEK’e sunulmuş değil. Bu nedenle Bakanlığın samimiyetini sorgularız” dedi.

İHRACATTA TOLERANSI SIFIR

Bugüne kadar ihraç olan tonlarca turunçgilin Akdeniz meyve sineği sebep gösterilerek reddedildiğini hatırlatan ve bu zararlı nedeniyle Uzakdoğu’ya ihracat yapılamadığına dikkat çeken Özer şu ifadelerde bulundu:

“Batı Akdeniz İhracatçılar Birliğinin kayıtlarına göre 2014’ten bu yana turunçgil ihracat rakamlarında ciddi bir düşüş görülüyor. Elbette iklim değişikliği ve afetler üretimi zorluyor ama ihracatta toleransı sıfır olan bu zararlıdan üretici tamamen kurtarılmalı! Bunun için kısır böcek salımı yöntemine dair gereken proje çalışmaları yapılmalı. Bakanlık önergemize verdiği yanıtta çok maliyetli olduğunu söylemiş, tabii ki ne kadar olduğunu söylememiş, ama bu zararlıyı yok edecekse değmez mi? Yani ihraç edilen ürünlerin reddedilmesi yüzünden yaşanan para kaybı önemsemeyecek kadar az mı? Bakanlık ithalatı seviyor olabilir ama bu bile kaliteli ve daha çok ürün ihraç etmeye engel olmamalı!”

ÖNCE KÜLTÜREL MÜCADELE

CHP’li Özer’in soru önergesine verilen yanıtta; söz konusu zararlı ile mücadelede öncelikle kültürel ve biyoteknik mücadelenin, en son çare olarak kimyasal mücadelenin yapıldığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

Zararlının Zirai Müdahale Teknik Talimatlarında yer aldığı şekliyle kültürel mücadelesi (ağaçta kalan ve yere dökülen zararlıyla bulaşık meyvelerin toplanarak imhası) çok önemlidir. Bu yöntemlerin tüm üreticilerle toplu olarak uygulanması halinde mücadelenin başarısı artmaktadır. Tüm üreticilerin aynı anda mücadele yapmamaları mücadelenin başarısını düşürmektedir. Bu nedenlerden dolayı doğada zararlıyı eradike (yok) etmek güçtür. Kısır böcek salım çalışmalarının yüksek maliyetli çalışmalar olması ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun iznine tabi olması nedeniyle yapılacak çalışmaların projeli olması ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından desteklenmesi gerekmektedir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.