Öne Çıkanlar galatasaray bugünün gündemi gündem özeti Koronavirüs Kuşadası Belediyesi deprem gündem başlıkları erdoğan çin Covid19 konser başbakan binali yıldırım

CHP’li Şevkin: “Vergi Artışı Ve Fahiş Zamlar İşsiz Bırakıyor!”

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, zam ve vergi yükü altında ezilen vatandaşın bir de daha çok artan işsizliğe mahkum olduğunu kaydetti. Dr. Şevkin, “Kredi kartı borcu 2 trilyon 228 milyar lira, işsiz sayısı 8.6 milyon, tüketici kredisi 1 trilyon 430 milyar lira, borcunun tamamını ödeyemeyenlerin sayısı 3 milyon 840 bin kişiyi geçti, 38 milyon 565 bin vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine bireysel kredi borcu, 21 milyon 782 bin icra dosyası var” dedi.

Türkiye’de fahiş zamlar ve yüksek oranda vergi artışları işçi çıkışlarına neden oluyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 2023 yılının Ocak-Haziran döneminde 827 bin 821 kişinin işten çıkarıldığını, 22 Haziran itibariyle de 130 bin Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında çalışan işçinin işsiz kaldığını vurguladı.
İşsizlik Sigortası’na başvuran vatandaş sayısının her geçen gün arttığını kaydeden Dr. Şevkin, ödeneğe başvuran işsizlerin yarısının bile işsizlik maaşı alamadığını vurguladı. Dr. Şevkin, Haziran ayı itibarıyla işsizlik ödeneği ödenenlerin sayısının 334 bin 626 kişide kaldığını söyledi.


“KREDİ KARTI BORCU 2 TRİLYON 228 MİLYAR LİRA”


Yıllık faiz oranının yüzde 50’ye yaklaşmasına rağmen vatandaşların bankacılık sisteminden kullandığı bireysel kredilerdeki büyümenin devam ettiğini ifade eden Dr. Şevkin, işsizlik sarmalında kalan vatandaşların bankalara ve tüketici finansman şirketlerine olan bireysel kredi (ihtiyaç, konut ve taşıt) ile kredi kartları borçlarının 30 Haziran- 7 Temmuz günleri arasında da 16,6 milyar lira artarak 2 trilyon 228 milyar liraya kadar yükseldiğini belirtti.
Türkiye’de gerçek işsizlik oranının yüzde 22.5 olduğunu dile getiren Dr. Şevkin, 8.6 milyon kişinin herhangi bir işte çalışmadığını kaydetti. 15 ve üzeri yaşlardaki 30 milyon 308 bin kişinin ise çeşitli nedenlerle işgücüne katılamadığını ifade eden Dr. Şevkin, “Hayat pahalılığı, zamlar, vergi artışları, akaryakıt fiyatlarının fahiş yükselişi, tarım ürünlerindeki daralma ve tüketici fiyatlarındaki artış ve ekonomi yönetiminin beceriksizliği nedeniyle milyonlarca insan iş arama umudunu yitirdi” diye konuştu.


“TÜKETİCİ KREDİSİ 1 TRİLYON 430 MİLYAR LİRA OLDU”


Yıl başından bu yana tüketici kredilerinin 310 milyar lira artarak 1 trilyon 430 milyar liraya, kredi kartı borçlarının ise 343,7 milyar lira büyüyerek 798 milyar liraya kadar çıktığını dile getiren Dr. Şevkin, son beş yılda bankalar tarafından kredi kartı ile bireysel kredi borcu yüzünden icra takibine alındığı halde borcunun tamamını ödeyemeyenlerin sayısının ise 3 milyon 840 bin kişiyi geçtiğini söyledi. Mayıs 2023 itibariyle toplam 38 milyon 565 bin vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine bireysel kredi borcu bulunduğunu kaydeden Dr. Şevkin, bir çok kişinin aynı zamanda hem bireysel kredi, hem kredi kartı hem de kredili mevduat hesabı borçlusu olduğuna işaret etti.


“21 MİLYON 782 BİN İCRA DOSYASI VAR”


Dolar kurunun yıl başından bu yana yüzde 39,8, Euro kurunun ise yüzde 47,1 oranında arttığını, TL’nin yıl başından bu yana değer kaybının dolara karşı yüzde 28,4, Euroya karşı ise yüzde 32’ye ulaştığını belirten Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı 21 milyon 782 bin olarak görülüyor. AKP iktidarı seçim öncesi bol keseden attı ancak seçimden sonra vatandaşları zam ve vergi yağmuruna tuttu. Her sabah yeni bir zulümle uyanıyoruz. Yoksulluk sınırının 33 bin lira, açlık sınırının 11 bin liraya dayandığı Türkiye’de milyonlarca emekliye 7 bin 500 lira maaş reva görüldü. Tek kelimeyle vatandaşa öl diyorsunuz. Son olarak Haziran ayında 130 bine yakın Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında çalışan vatandaş da kamudan çıkarıldı. Özel sektörde de yoğun işçi çıkışlarına tanık oluyoruz. Buna karşılık Türkiye’yi ekonomide uçurumun kenarına getiren iktidar har vurup harman savuruyor. Her ne hikmetse tasarrufa gelince gariban vatandaşa yükleniyor.


“PARALAR NEREYE GİTTİ?”


Cumhuriyet tarihinin belki de en yüksek akaryakıt ve doğalgaz zamlarına tanık olduk. Vergilerde de tarihin en yüksek artışı yaşandı. Bu zamlar başta gıda olmak üzere hayatın her alanında yeni zamları beraberinde getirecek. Sarayın günlük masrafı 18 milyon lira. Kamuda 115 bin makam aracı var. Tasarruf yapılacaksa önce buralardan başlasınlar. Deprem vergilerinin nereye harcandığı belli değil. 2000 yılından bu yana 88 milyar lira deprem vergisi toplandı. Bu paralar nereye gitti? Kamuda satmadık yer bırakmadılar. Özelleştirmelerden kaynaklı devletin kasasına giren paralar nereye gitti?”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.