Öne Çıkanlar galatasaray Kuşadası Belediyesi bugünün gündemi gündem özeti Koronavirüs deprem gündem başlıkları erdoğan çin türkiye Covid19 pkk

CHP’li Tanrıkulu Türkiye’de Gözaltında Kaybedilenleri Meclis Gündemine Taşıdı

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Başbakan Binali Yıldırım’a, “2002-2016 yılları arasında yıllar bazında Türkiye'de gözaltında kaybedilenler ile ilgili olarak AİHM'e kaç başvuru yapılmıştır? Yapılan bu başvurular nasıl sonuçlanmıştır? ” sorularını sordu.

CHP’li Tanrıkulu, Türkiye’de gözaltında kaybedilenler hakkında Başbakan Yıldırım’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

CHP’li Tanrıkulu önergesinde, 90’lı yıllarda gözaltına alınan öğretmen Hasan Ocak’ın ölüm nedeninin  tel veya iple boğulma olsa da, yüzünün tanınmaması için parçalandığı, vücudunun her yerinde işkence izlerinin fotoğraflandığı ve otopsi raporunun da Ocak'ın boğularak öldürüldüğünü ortaya koyduğunu ifade ederek, “Hasan Ocak'ın gözaltına alınmasının ardından ailesi  haber alamayınca, arkadaşları, insan hakları savunucuları Türkiye'de ve Avrupa'da 'Hasan Ocak nerede?' sorusunun yanıtını açlık grevleri dahil her yola başvurarak aramışlar, yetkililer 58 gün boyunca 'bizde yok' yanıtını vermiş, ailesi, Hasan Ocak'ın cansız bedeninin, İstanbul Beykoz ormanlarında bulunup kimsesizler mezarlığına gömüldüğünü öğrenmiştir” dedi.

CHP’li Tanrıkulu, Başbakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

“2002-2016 yılları arasında yıllar bazında Türkiye'de gözaltında kaybedilenler ile ilgili olarak AİHM'e kaç başvuru yapılmıştır? Yapılan bu başvurular nasıl sonuçlanmıştır?

2002-2016 yılları arasında yıllar bazında AİHM kararları neticesinde kaç kayıp yakınına toplam ne kadar tazminat ödenmiştir?

Yetkililerin 58 gün boyunca gözaltında kaybedilen Hasan Ocak ile ilgili "bizde yok" yanıtı vermesi ve Hasan Ocak'ın cansız bedeninin, İstanbul Beykoz ormanlarında bulunup kimsesizler mezarlığına gömülmesinin izahı nedir?

Hasan Ocak’ın ölüm nedeninin  tel veya iple boğulma olsa da, yüzünün tanınmaması için parçalandığı, vücudunun her yerinde işkence izlerinin fotoğraflandığı ve otopsi raporunun da Hasan Ocak'ın boğularak öldürüldüğünü ortaya koyması, Türkiye'de, gözaltına alınanların işkence ve kötü muamele gördüğünü somut bir şekilde göstermemekte midir?

2002-2016 yıllarında Türkiye genelinde illere göre toplam kaç kişi hangi gerekçelerle gözaltına alındıktan sonra bir daha kendilerinden haber alınamamıştır?
 Bu kişilerden hangilerinin kimsesizler mezarlığına gömüldüğü tespit edilmiştir?

2002-2016 yılları arasında devlet arşivleri bu davanın aydınlatılması için açılmış mıdır? Açılmamışsa, gerekçesi nedir?

600 haftadır her Cumartesi günü kayıplarını arayan aileler ile ilgili olarak AKP Hükümeti'nin somut çalışmaları var mıdır? Ya da olacak mıdır? Varsa, nedir?”
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.