Öne Çıkanlar galatasaray bugünün gündemi gündem özeti Kuşadası Belediyesi Koronavirüs deprem gündem başlıkları erdoğan çin Covid19 konser türkiye

CHP’li Yarkadaş Yaz Saati Uygulamasının Ekonomik Etkilerini Meclis’e Taşıdı

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Başbakan Binali Yıldırım’a “Türkiye’nin dünya üzerindeki coğrafi konumu düşünüldüğünde GMT +3 diliminde olmak Türk ekonomisine zarar getirmemekte midir? Bu uygulama ekonomideki kötü gidişin nedenlerinden biri midir?” sorularını sordu.

CHP’li Yarkadaş, yaz saati uygulamasının psikolojik ve ekonomik etkileri hakkında Başbakan Yıldırım’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

"Suudi  Arabistan Irak İran Gibi Ülkelerle Fark Kalmadı"

Yarkadaş verdiği önergede, yaz saati uygulamasıyla milyonlarca öğrencinin yanı sıra erken saatte mesaiye başlayan milyonlarca vatandaşın kış günlerinde henüz güneş doğmadan evlerinden çıkmak zorunda kaldığını belirterek, “ Yeni saat hesaplamasında Iğdır’dan geçen boylam esas alınmış ve Türkiye ile Suudi Arabistan arasında da saat farkı kalmamıştır. Saat hesaplamasında İzmit’in üzerinden geçen 30. boylam (GMT+2) yerine Iğdır’dan geçen 45. (GMT+3) boylam esas alınmıştır. Bu durum da 60 dakikalık saat farkına neden olmuştur. Daha önce bir saat fark olan Orta Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasında iki saat ve daha önce 2 saat fark olan İngiltere’yle saat farkı 3’e çıkmıştır. Suudi Arabistan, Irak ve İran gibi ülkelerle ise hiçbir saat farkı kalmamıştır” ifadelerini kullandı.

İhracat Zararı

Ekonomik olarak ise sadece şu örneği vermenin yeterli olacağının altını çizen Yarkadaş, “Avrupa ile ortaya çıkacak zaman farkıyla mesai uyumsuzluğunun artması nedeniyle 13 milyar dolarlık ihracata zararı yaşanacaktır.  Yıllık 18 milyar dolar düzeyindeki hazır giyim ihracatının yüzde 75'inin AB ülkelerine yapıldığı düşünüldüğünde bu uygulamanın ekonomik ve sosyal yönlerinin boyutu oldukça büyüktür” dedi.

Yarkadaş, Başbakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

“Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi düşünülmekte midir?

Bu uygulamayla ne kadar enerji tasarrufu sağlanmıştır?

2012 yılında hükümet bugün aldığına benzer bir Bakanlar Kurulu kararı almış ve kış saatine geçildikten sonra bir daha yaz saati uygulanmaması ile ilgili kararname Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Daha sonra ise bu uygulamadan geri dönülmüş, yaz saati-kış saati uygulaması devam etmiştir. Bugün aynı Enerji Bakanlığı neden 2012’dekinin tam tersi bir karar almıştır. Bunun gerekçesi nedir?

Türkiye’nin dünya üzerindeki coğrafi konumu düşünüldüğünde GMT +3 diliminde olmak Türk ekonomisine zarar getirmemekte midir? Bu uygulama ekonomideki kötü gidişin nedenlerinden biri midir?

Bu değişiklikteki asıl amacın, Suudi Arabistan saat dilimini kullanarak, namaz saatlerini Mekke ve Medine’ye göre ayarlamak olduğu iddiaları doğru mudur?”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.